Αν υπήρχε βραβείο επιχειρηματικότητας στο ποδόσφαιρο τότε θα το κέρδιζε με μεγάλη άνεση ο σύλλογος της Πόρτο. Δεν υπάρχει μεταγραφική περίοδος την τελευταία δεκαετία που η Πόρτο να μην εισπράττει τεράστια ποσά από μεταγραφές παικτών ή προπονητών της, ενώ ταυτόχρονα καταφέρνει να τους αναπληρώνει άμεσα και να διατηρεί την ανταγωνιστικότητά της.

Η τελευταία μεταγραφή των Ζοάο Μουτίνιο και Τζέιμς Ροντρίγκες στη Μονακό αντί 70 εκατ. ευρώ έφερε ξανά στην επικαιρότητα το «μοντέλο Πόρτο», που έχει αποφέρει στους Δράκους κέρδη περίπου μισού δισ. ευρώ!

Η ποδοσφαιρική αγορά της Πορτογαλίας είναι πολύ μικρή, αντίστοιχη της Ελλάδας. Ωστόσο η χώρα της Ιβηρικής ήταν η μοναδική από την Ευρωπαϊκή Ενωση που την περίοδο 2001-2011 είχε θετικό πρόσημο στο ισοζύγιο των μεταγραφών, με τις συνολικές πωλήσεις να φτάνουν το ένα δισ. ευρώ! «Εχουμε γίνει το σκαλοπάτι για τους ταλαντούχους ποδοσφαιριστές από πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής, όχι μόνο από τη Βραζιλία αλλά και από την Κολομβία και την Αργεντινή», εξηγεί ο ισχυρός άνδρας της πορτογαλικής λίγκας Μάριο Φιγκεϊρέντο.

Εκτός από φελλούς οι Πορτογάλοι εξάγουν και παίκτες, με την Πόρτο να ηγείται αυτής της προσπάθειας στην οποία συμμετέχουν ακόμη σύλλογοι όπως η Μπενφίκα, η Μπράγκα και η Μαρίτιμο.

Παρά τις πωλήσεις των κορυφαίων άσων της η Πόρτο καταφέρνει να παραμένει ανταγωνιστική, κατακτώντας τον τίτλο της πρωταθλήτριας στις 8 από τις 10 τελευταίες σεζόν, ενώ πρωταγωνιστεί και στην Ευρώπη, έχοντας κατακτήσει ένα Τσάμπιονς Λιγκ, δύο Γιουρόπα Λιγκ και ένα Διηπειρωτικό Κύπελλο από το 2003!

Χαρακτηριστική περίπτωση του τρόπου που λειτουργεί είναι η πώληση του Τζέιμς Ροντρίγκες στη Μονακό αντί 45 εκατ. ευρώ. Από την Κολομβία διέρρευσε ότι η πρωταθλήτρια Πορτογαλίας είχε βρει στο πρόσωπο του 20χρονου Χουάν Φερνάντο Κιντέρο τον αντικαταστάτη του Ροντρίγκες αρκετούς μήνες πριν πουλήσει τον τελευταίο –και είναι μάλιστα καλύτερός του!

Η Πόρτο έχει αναπτύξει ένα δίκτυο «κυνηγών» ταλέντων σε όλη τη Λατινική Αμερική τα οποία αφού τα εντοπίσει τα εξελίσσει και στη συνέχεια τα πουλάει, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη. Η εμφάνιση ρώσων ολιγαρχών και Αράβων στο ποδοσφαιρικό προσκήνιο έχει κάνει πιο εύκολη τη δουλειά των Δράκων, ο οποίοι θεωρούνται δάσκαλοι στις διαπραγματεύσεις. Για τον δαιμόνιο πρόεδρό τους Πίντο ντα Κόστα όλα πωλούνται, αρκεί η τιμή να είναι η σωστή. Δεν δένεται συναισθηματικά με προπονητές και παίκτες και συνήθως ύστερα από μία μεγάλη διάκριση, όπως η κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ ή του Γιουρόπα Λιγκ, σπεύδει να ξεπουλήσει όταν οι τιμές των παικτών του βρίσκονται στο ψηλότερο σημείο τους.

Εχοντας διαβλέψει πριν από δύο χρόνια το ενδιαφέρον που θα έδειχναν οι «μεγάλοι» για τον νεαρό προπονητή του Αντρε Βίλας Μπόας έβαλε ρήτρα 15 εκατ. ευρώ στο συμβόλαιό του, την οποία δέχθηκε να πληρώσει η Τσέλσι. Η ίδια ομάδα είχε πληρώσει περίπου 5 εκατ. ευρώ για να πάρει τον Μουρίνιο από τους Δράκους το 2004. Και οι δύο προπονητές έφυγαν την επομένη της κατάκτησης ευρωπαϊκού τίτλου!

Ο Βίλας Μπόας, που βρίσκεται τώρα στο τιμόνι της Τότεναμ, δηλώνει ότι «η Πόρτο είναι η πιο οργανωμένη ομάδα που έχει δει».

«Το μυστικό για μία μικρή χώρα όπως είμαστε εμείς για να ανταγωνιστεί τους κορυφαίους είναι ο υψηλός επαγγελματισμός και η ανάδειξη ταλέντων. Αυτό συμβαίνει σε όλη την ποδοσφαιρική αλυσίδα και στις μικρές κατηγορίες», λέει ο Φιγκεϊρέντο.