Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου για τη μη αξιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ καθώς μετά τα αδικήματα της νόθευσης εγγράφου και της παράβασης καθήκοντος που ήδη βαρύνεται, η Ολομέλεια της Βουλής αναμένεται -την ερχόμενη Τετάρτη με μυστική ψηφοφορία- να τον παραπέμψει και για το αδίκημα της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος.

Ήδη τη διεύρυνση των ερευνών για την εμπλοκή Παπακωνσταντίνου στην υπόθεση της επίμαχης λίστας ζήτησαν την Τετάρτη 54 βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ που υπέγραψαν την πρόταση που συνέταξε ο πρόεδρος της Προκαταρκτικής Επιτροπής Χρήστος Μαρκογιαννάκης.

Σύμφωνα μάλιστα με όσα υποστηρίζουν, η παράδοσή του επίμαχου cd στις ελληνικές αρχές κάθε άλλο παρά άτυπη ήταν αφού πρόκειται για ενεργοποίηση διακρατικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας για φορολογικούς λόγους, η οποία – μετά το έγγραφο που εστάλη την περασμένη εβδομάδα από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών στην Προκαταρκτική Επιτροπή – αποδεικνύεται ότι πραγματοποιήθηκε με διαβιβαστικό έγγραφο και υπογραφές, κάτι που είχε αρνηθεί ο ίδιος, υπερασπίζοντας τον εαυτό του από το βήμα της Βουλής.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην πρόταση, ανατράπηκαν πλήρως οι βασικοί ισχυρισμοί που προέβαλλε ο πρώην υπουργός, όταν του αποδιδόταν ότι ολιγώρησε από πρόθεση και δεν αξιοποίησε το περιεχόμενο της λίστας Λαγκάρντ, δίνοντας άμεσα εντολή προς το Σ.Δ.Ο.Ε και τους λοιπούς ελεγκτικούς μηχανισμούς για έλεγχο.

«Οι ισχυρισμοί του ήταν ότι η λίστα αποτελούσε προϊόν υποκλοπής, ότι παραδόθηκε στην χώρα μας ατύπως από την τότε υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ, ότι τυχόν δημοσιοποίηση του γεγονότος αυτού θα μπορούσε να διαταράξει τις σχέσεις των δύο χωρών και ότι τα δικαστήρια της Ελλάδας κατά πάσα πιθανότητα θα δικαίωναν όσους θα προσέφευγαν σʼ αυτά, συνεπεία του παράνομου τρόπου κτήσης των αποδεικτικών μέσων» είναι απολύτως αναληθείς σημειώνεται μεταξύ άλλων στην πρόταση για διεύρυνση του κατηγορητηρίου.

Και την ίδια στιγμή τονίζεται ότι οι εν λόγω ισχυρισμοί Παπακωνσταντίνου όχι μόνο «επέδρασαν ουσιωδώς στην απόρριψη της πρότασης ως προς το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία (άρθ. 256 Π.Κ)» αλλά και «ανετράπησαν πλήρως από το περιεχόμενο του υπό ημερομηνία 29/09/2010 εγγράφου του υπουργείου Οικονομικών της Γαλλίας προς τον Έλληνα πρέσβη στο Παρίσι κ. Κ. Χαλαστάνη, το οποίο περιήλθε στην προανακριτική επιτροπή την 15/5/2013, δίνοντας μια νέα αποκαλυπτική διάσταση στην υπό διερεύνηση υπόθεση».

Πάντως σύμφωνα με τον πρόεδρο της Προκαταρκτικής παρά τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου του Γιώργου Παπακωνσταντίνου δεν αναμένεται νέα αναβολή για το έργο της Προκαταρκτικής, της οποίας οι εργασίες ολοκληρώνονται στις 17 Ιουνίου.

«Ίσως πάρουμε άτυπα, όπως συνηθίζεται, δύο -τρεις μέρες παράταση για την έκδοση του πορίσματος αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα ζητήσουμε νέα παράταση των εργασιών» ανέφερε την Τετάρτη, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης.

Ο ίδιος ωστόσο, επικαλέστηκε πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ο έλεγχος του ΣΔΟΕ για τους τέσσερις συγγενείς του Γιώργου Παπακωνσταντίνου έχει εντοπίσει «πολλά σημεία ενδιαφέροντος».

Σαχινίδης: «Κανείς δεν με ενημέρωσε»

Στο μεταξύ, πιστός σε όσα είχε καταθέσει και στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής παρέμεινε κατά την κατάθεσή του, την Τετάρτη, στην Προκαταρκτική ο πρώην υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, επαναλαμβάνοντας ότι δεν είχε ενημερωθεί για την ύπαρξή της.

Μιλώντας μάλιστα σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες, μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσής του, ανέφερε ότι ρωτήθηκε επανειλημμένως να απαντήσει γιατί δεν ενημερώθηκε από τους Παπακωνσταντίνου, Διώτη και Βενιζέλο και απάντησε λέγοντας «σε αυτό το ερώτημα πρέπει να απευθυνθείτε στους ίδιους καθώς με εξαίρεση τον κ. Βενιζέλο που έχει τοποθετηθεί στο θέμα οι άλλοι δύο δεν έχουν δώσει συγκεκριμένη απάντηση».

Όπως ανέφερε μάλιστα, στην πολύωρη κατάθεσή του ρωτήθηκε επίσης για το εάν είχε ενημερωθεί από τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ και νυν πρεσβευτή της Ελλάδας στο Λονδίνο Κωνσταντίνο Μπίκα, αλλά όπως ο ίδιος απάντησε «έχουν επικοινωνήσει για να συζητήσουν μόνο το ζήτημα των επιδομάτων των υπαλλήλων της ΕΥΠ, αλλά για το θέμα της λίστας Λαγκάρντ ο κ. Μπίκας δεν έκανε καμία νύξη».