Η πόρτα είναι ανοιχτή για όλους. Από το σαλόνι περνούν όλες οι προσωπικότητες της πνευματικής αλλά και κοσμικής Αθήνας. Στο τραπεζάκι υπάρχουν σχεδόν πάντα πολιτικές εφημερίδες. Και όταν δεν χτυπούν το κουδούνι αμερικανοί τουρίστες που θέλουν να σφίξουν το χέρι στον κάτοικο-θρύλο του νεοκλασικού της οδού Πλουτάρχου 9 στο Κολωνάκι ή όταν τα απογεύματα οι καλεσμένοι δεν απολαμβάνουν υποβρύχιο και παγωμένο τσάι στα περιβόητα μαστίχα – πάρτι του οικοδεσπότη, εκείνος προτιμά να περνά κάποιες ώρες είτε στην τεράστια βιβλιοθήκη του είτε στη δροσιά του κήπου που ο ίδιος έχει φροντίσει και κάτω από τη σκιά της κληματαριάς –καταβολάδα από εκείνη της Βίλας Γαλήνης στον Πόρο, τη σκιά της οποίας είχαν απολαύσει από τον Σεφέρη έως τον Τσαρούχη και από τον Χένρι Μίλερ έως την Γκρέτα Γκάρμπο.

Το ημερολόγιο δείχνει 1929. Ο διάσημος κάτοικος του υπέροχου κτιρίου με τα φουρούσια και τις παραστάδες στο εξωτερικό και τις οροφογραφίες στο εσωτερικό δεν είναι παρά ο αρχαιολόγος που έφερε στο φως το καλύτερα διατηρημένο μυκηναϊκό ανάκτορο στην Ελλάδα, το παλάτι του Νέστορα στην Πύλο, μαζί με τον Κωνσταντίνο Κουρουνιώτη κι εκείνος που πήρε την αρχαιολογική σκαπάνη από τα χέρια του Σλίμαν και των διαδόχων του ορίζοντας εκ νέου τη χρονολόγηση της ομηρικής Τροίας, ο Καρλ Μπλέγκεν.

Και τώρα –42 χρόνια από τον θάνατό του –αποκαλύπτει στο ευρύ κοινό άγνωστες πτυχές της προσωπικής και επιστημονικής του ζωής με αφορμή ημερίδα φόρο – τιμής που διοργανώνεται από την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών (στην οποία είχε δωρίσει η σύζυγός του το σπίτι τους) και το Ιδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου, το οποίο έχει την έδρα του εκεί. Και μόνο για μία ημέρα –σήμερα το μεσημέρι –θα ανοίξει τις πύλες του για το κοινό που θα παρακολουθήσει την ημερίδα, στην οποία μιλούν ανάμεσα σε άλλους οι Τζακ Ντέιβις, Ναταλία Βογκέικοφ, Βίβιαν Φλώρου, Ελίζαμπεθ Φρεντς, Γιάννης Γαλανάκης.