Η κυβέρνηση της Γερμανίας αποφάσισε να αυξήσει το ποσόν των αποζημιώσεων για τα θύματα του Ολοκαυτώματος.

Μετά από την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων του Βερολίνου με το Εβραϊκό Συνέδριο Αποζημιώσεων JCC, διαμορφώθηκε το ποσόν που θα εκταμιευθεί το διάστημα 2014 έως 2017 στα 772 εκατομμύρια ευρώ. Το συγκεκριμένο κονδύλι προβλέπεται για την φροντίδα στο σπίτι των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, που βρίσκονται ακόμη εν ζωή.

Ο αριθμός τους υπολογίζεται γύρω στις 56.000, οι οποίοι ζουν σε 46 διαφορετικές χώρες, αν και πάνω από το ένα τρίτο κατοικεί στο Ισραήλ.

Ο αρχιδιαπραγματευτής του JCC, Στιούαρτ Άιζενστατ, εξήρε τη συμφωνία με τη γερμανική κυβέρνηση, αναφέροντας ότι η Γερμανία συνεχίζει να ανταποκρίνεται στην ιστορική ευθύνη της απέναντι στα θύματα των ναζί. «Έτσι εξασφαλίζεται, ότι οι τελευταίοι επιβιώσαντες του Ολοκαυτώματος θα μπορέσουν να περάσουν τα τελευταία χρόνια της ζωής τους με αξιοπρέπεια», συμπλήρωσε ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ. 

Ο Άιζενστατ χαρακτήρισε «αξιοπρόσεκτη» τη στάση της γερμανικής κυβέρνησης σε αντιδιαστολή με την πολιτική λιτότητας, την οποία ευαγγελίζεται και εφαρμόζει.

Στη συμφωνία προβλέπεται η πληρωμή σύνταξης από την 1η Ιανουαρίου 2014 και σε Εβραίους, οι οποίοι ζούσαν κατά τη ναζιστική περίοδο σε λεγόμενα «ανοιχτά γκέτο» στην Ανατολική Ευρώπη. Αυτά τα γκέτο, όπως για παράδειγμα στο Τσέρνοβιτς της Ρουμανίας, δεν περιβάλλονταν από τείχη ή φράχτες, όμως οι κάτοικοί τους έπρεπε να φορούν ένα κίτρινο αστέρι του Δαβίδ, φυλάσσονταν αυστηρά και καταπιέζονταν. 

Ο αριθμός των πρόσθετων θυμάτων του ναζισμού, που περιλαμβάνονται πλέον στη λίστα συνταξιοδότησης με τη βελτιωμένη συμφωνία, εκτιμάται γύρω στις δύο έως τρεις χιλιάδες άτομα. Για το γερμανικό κράτος ισοδυναμεί η αποζημίωσή τους με μία πρόσθετη επιβάρυνση μεταξύ 7 και 11 εκατ. ευρώ.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας και το Εβραϊκό Συνέδριο Αποζημιώσεων συμφώνησαν επίσης να συζητήσουν το φθινόπωρο του 2014 το ενδεχόμενο αποζημιώσεων και για Εβραίους, οι οποίοι βρίσκονται εν ζωή και βίωσαν το Ολοκαύτωμα ως παιδιά.

Η συμφωνία Βερολίνου και JCC επισφραγίστηκε λίγο μετά την αποκάλυψη ενός οικονομικού σκανδάλου στους κόλπους του Εβραϊκού Συνεδρίου Αποζημιώσεων. Δικαστήριο της Νέας Υόρκης καταδίκασε στις αρχές Μαΐου τον πρώην εργαζόμενο του JCC, Σέμεν Ντόμνιτσερ, επειδή υπεξαίρεσε μαζί με άλλα 30 άτομα περίπου 57 εκατ. δολάρια το διάστημα μεταξύ 1993 και 2009. 

Τη ζημιά, που προέκυψε από αυτή τη μεγάλη απάτη, κάλυψε εξολοκλήρου η γερμανική κυβέρνηση.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από