Πυκνώνουν καθημερινά τα θετικά μηνύματα από πολιτικούς και μέσα ενημέρωσης στην Ευρώπη που προβλέπουν έξοδο της Ελλάδας από την κρίση. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλώντας σε εκδήλωση του Ιδρύματος Κόντραντ Αντενάουερ εξήρε την Ελλάδα μαζί με την Πορτογαλία και την Ισπανία επειδή σημείωσαν «σημαντική» πρόοδο. Την ίδια στιγμή οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» σε σχετικό ολοσέλιδο αφιέρωμά τους επισημαίνουν ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις, παρά τα προβλήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν, βλέπουν φως στο τούνελ προσδοκώντας ανάπτυξη από το 2014 έπειτα από έξι συνεχή χρόνια ύφεσης, ενώ η Societe Generale και η Citigroup αναφέρουν πως η χώρα συγκεντρώνει και πάλι το επενδυτικό ενδιαφέρον των πελατών τους λόγω της βελτίωσης των οικονομικών μεγεθών.

Η ανταποκρίτρια των «ΦΤ» στην Αθήνα Κέριν Χόουπ κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο πρόσφατο ράλι του Χρηματιστηρίου Αθηνών και στις επενδύσεις από hedge funds που στοιχηματίζουν στην ελληνική ανάκαμψη, αν και δεν παραλείπει να σημειώσει πως η στρόφιγγα της χρηματοδότησης από τράπεζες προς τις επιχειρήσεις παραμένει κλειστή, κάτι που επιβεβαιώνουν και έλληνες επιχειρηματίες με τους οποίους ήλθε σε επαφή.

«Υπάρχει περισσότερη αισιοδοξία, αλλά δεν έχουμε ξεπεράσει ακόμη την κρίση. Εξακολουθεί να είναι δύσκολη συγκυρία για εταιρείες σαν τη δική μας», ανέφερε ο διευθυντής εξαγωγών της Terra Creta Φώτης Σούσαλης. Από την πλευρά του ο Σύνδεσμος των Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) περιμένει στην Ελλάδα αφίξεις – ρεκόρ από τουρίστες ενώ οι ιδιωτικοποιήσεις προχωρούν μετά την πώληση του ΟΠΑΠ και την εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη ΔΕΠΑ.

Οι «ΦΤ» σημειώνουν ακόμη ότι η Αθήνα μπορεί φέτος να πετύχει για πρώτη φορά από το 2010 που μπήκε στο Μνημόνιο τους στόχους που έχει θέσει. Πάντως, κίνδυνοι εξακολουθούν να υπάρχουν, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα επικαλούμενη δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος προειδοποιεί να μη δημιουργηθούν υπερβολικές προσδοκίες αφού εξακολουθούν να υφίστανται σημαντικοί κίνδυνοι.

Στο ίδιο αισιόδοξο μήκος κύματος η Societe Generale σημειώνει πως οι πελάτες της ρωτούν κατά πόσο το 2013 θα αποτελέσει το τελευταίο έτος ύφεσης για την Ελλάδα και εάν βρίσκεται προ των πυλών μια νέα αναδιάρθρωση του χρέους.

Η αναβάθμιση από τη Fitch, η θετική στάση της Κομισιόν, οι πρώτες ενδείξεις ότι οι επιπτώσεις από την Κύπρο δεν είναι τόσο άσχημες όσο πολλοί φοβούνταν και η ενίσχυση του τουρισμού έχουν δημιουργήσει ελπίδες ότι το 2013 θα είναι η τελευταία χρονιά ύφεσης. Επενδυτική ευκαιρία χαρακτηρίζει, τέλος, τα ελληνικά ομόλογα η Citigroup, προτείνοντας πλέον αγορές στις πτώσεις των τιμών τους λόγω των ελκυστικών αποτιμήσεων, της έλλειψης νέων εκδόσεων, της συνεχιζόμενης προόδου που κάνει η Ελλάδα στην αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας, αλλά και της πιθανής νέας αναδιάρθρωσης του χρέους της.