«Πρόκειται για το απόγειο της καριέρας μου. Δεν θα μπορούσα να ζητήσω τίποτε καλύτερο και ξεπερνά ακόμα και τα καλύτερά μου όνειρα».

Ο Κώστας Ρήγας, εκ των κορυφαίων διαιτητών μπάσκετ του κόσμου, μίλησε στα nea.gr για την ύψιστη τιμή που έλαβε από την Διεθνή ομοσπονδία μπάσκετ και συμπεριλήφθηκε μεταξύ των 12 ονομάτων της τάξης του 2013 που θα ενταχθούν στο Hall of Fame της FIBA.

«Ξεχώρισαν για τον χαρακτήρα τους και την προσπάθειά τους να προωθήσουν και να βελτιώσουν το άθλημα. Είμαστε ανυπόμονοι να τους καλωσορίσουμε στο σπίτι του μπάσκετ, όπου θα τιμηθούν» ανέφερε σχετικά στη δήλωσή του ο γενικός γραμματέας της ΦΙΜΠΑ Πάτρικ Μπάουμαν, για την εκδήλωση της 19ης Ιουνίου και αυτά ακριβώς τα λόγια του είναι που ηχούν μελωδικά στα αυτιά του βετεράνου Έλληνα ρέφερι:

«Μα τι καλύτερο από το να σε αναφέρουν ως έναν άνθρωπο που συνέβαλες στην πρόοδο του αθλήματος που όλοι αγαπάμε. Είναι η ύψιστη τιμή. Ξέρετε η πορεία των διαιτητών είναι μοναχική και πολλές φορές μπαίνουν και στο στόχαστρο. Εμένα η παρακαταθήκη μου είναι αφ’ ενός ότι όλες οι ομάδες με ήθελαν ως πρώτη επιλογή για τους εκτός έδρας αγώνες τους, ενώ ακόμα και σήμερα 21 χρόνια από το 1992 που έχω σταματήσει τη διαιτησία, απλός κόσμος με σταματάει στο δρόμο για μια φωτογραφία. Αυτά είναι τα παράσημά μου» μας λέει ο Κώστας Ρήγας που ευτυχώς είχε φυλάξει και κάποια στολή όπως και σφυρίχτρα από την εποχή των αγώνων του, για να τα δώσει στο μουσείο του μπάσκετ της ΦΙΜΠΑ. Διότι μπορεί συνήθως ο κόσμος να ζητά φανέλες από τους παίκτες, αλλά και ο Κώστας Ρήγας είχε τους δικούς του φαν.

«Μου ζήτησαν από τη ΦΙΜΠΑ ένα σετ και ευτυχώς βρήκα γιατί ξέρετε, την εποχή εκείνη είχα μοιράσει δεκάδες στολές και σφυρίχτρες σε διαιτητές από την Ασία, την Αφρική και άλλα μέρη του κόσμου. Ειλικρινά είμαι συγκινημένος που θα συμπεριληφθώ σε μια τόσο σημαντική οικογένεια του μπάσκετ, όπου ακόμα και όταν φύγεις από τη ζωή το όνομά σου θα υπάρχει σε αυτό το χώρο» συνεχίζει ο Έλληνας διαιτητής, που θα γίνει μόλις ο τρίτος Έλληνας που καταφέρνει κάτι αντίστοιχο καθώς είχαν προηγηθεί ο -επίσης- διαιτητής Κώστας Δήμου και φυσικά ο μέγιστος Νίκος Γκάλης.

Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στις 19 Ιουνίου στη Γενεύση και δίπλα στον Κώστα Ρήγα θα στέκονται επίσης οι πρώην μπασκετμπολίστες Ντέιβιντ Ρόμπινσον (ΗΠΑ), Άντριου Γκέιζ (Αυστραλία), Ζόραν Σλάβνιτς (Σερβία), Ζαν Ζακ Κονσεϊσάο (Αγκόλα), οι μπασκετμπολίστριες Τερέζα Έντουαρντς (ΗΠΑ), Πάουλα Γκονσάλβες (Βραζιλία), οι προπονητές Τζακ Ντόνακιου (Καναδάς, μετά θάνατον), Πατ Σάμιτ (ΗΠΑ),Τσέζαρε Ρουμπίνι (Ιταλία, μετά θάνατον), ο Βούλγαρος διαιτητής Βαλεντίν Λαζάροφ και ο Ιταλός παράγοντας Άλντο Βιτάλε.

Μάλιστα τους περισσότερους από αυτούς τους παίκτες, τους έχει διαιτητεύσει, όπως τον περίφημο «Ναύαρχο» τον Ντέηβιντ Ρόμπινσον.

«Θυμάμαι και μια στιχομυθία μας σε ένα αγώνα για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 1986 στην Ισπανία. Μετά από ένα φάουλ που του έδωσα στην αρχή του αγώνα, γύρισε και μου είπε: κύριε διαιτητά ήταν πολύ σωστό του φάουλ που μου χρεώσατε. Απλά θέλω το ίδιο να δω και από την άλλη πλευρά στη συνέχεια του παιχνιδιού. Αυτό που τους ενδιέφερε ήταν η ισονομία και όχι να βρουν αφορμή να διαμαρτύρονται» συνεχίζει ο Κώστας Ρήγας που φυσικά στην δύση της καριέρας του, τον περίμενε μια από τις μεγαλύτερες διαιτητικές του βραδιές, σφυρίζοντας αγώνα της αυθεντικής (και μοναδικής) «Ντρiμ Τiμ» το 1992 στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης.

«Ειλικρινά είμαι γεμάτος από αναμνήσεις και μετά από αυτή την κορυφαία τιμή που μου κάνουν ουσιαστικά δεν έχω άλλες φιλοδοξίες και ευχαριστώ το θεό που με αξίωσε να ζήσω τέτοιες στιγμές.

Ποτέ δεν παραβίασα τις αρχές μου προσπαθώντας αμερόληπτα να αποδίδω δικαιοσύνη και νοιώθω δικαιωμένος για τις επιλογές μου» συνεχίζει ο Κώστας Ρήγας που αναφέρθηκε και στον ρόλο που έχει εδώ και αρκετά χρόνια στην Ευρωλίγκα ως υπεύθυνος στα θέματα διαιτησίας.

«Σαφώς και δεν ξεχνώ τον ρόλο μου πλέον στην Ευρωλίγκα. Μην ξεχνάμε τις αλλαγές με στόχο τη βελτίωση του παιχνιδιού που έχουν περάσει τα τελευταία χρόνια και είναι πολλές. Νοιώθω δε ιδιαίτερη χαρά και τιμή που όλα τα σωματεία παραδέχτηκαν ομόφωνα το υψηλό επίπεδο διαιτησίας που είχαμε εφέτος στην τελική φάση της διοργάνωσης και ειδικά στο φάιναλ φορ. Αυτό με γεμίζει ευθύνη για τη συνέχεια που κάποια στιγμή θα φτάσει στο τέλος της, γιατί δεν είμαστε και…μικροί» καταλήγει ο Κώστας Ρήγας που προετοιμάζεται πλέον για την εκδήλωση, η οποία: «Θα έχει και εορταστικό χαρακτήρα αφού η ΦΙΜΠΑ θα την πραγματοποιήσει στα νέα της γραφεία, παράλληλα με τα εγκαίνια που θα κάνει και αναμένεται να είναι μια ξεχωριστή βραδιά» όπως μας λέει ο βετεράνος ρέφερι.

Ο Κώστας Ρήγας γεννήθηκε το 1944, έπαιξε μπάσκετ στον Αμύντα και το 1977 έγινε διεθνής διαιτητής. Στην καριέρα του σφύριξε αμέτρητα ντέρμπι και 23 τελικούς με κορυφαίες στιγμές τους δύο των Ολυμπιακών Αγώνων του 1984 (ανδρών) και 1992 (γυναικών), αλλά και του Παγκοσμίου πρωταθλήματος του 1986 (ανδρών).

Όπως επίσης και οι τέσσερις τελικοί κυπέλλου Πρωταθλητριών ανδρών, οι τρεις συνεχόμενοι (1984, 1985, 1986, 1991) άλλους τόσους στο Κύπελλο Κόρατς και φυσικά ο αξέχαστος τελικός (από τους ωραιότερους όλων των εποχών) του κυπελλούχων στην Αθήνα το 1989 μεταξύ Ρεάλ Μαδρίτης και Σναϊντέρο Καζέρτα που έληξε με 117-113 στην παράταση υπέρ των Μαδριλένων με 62 πόντους του Ντράζεν Πέτροβιτς και 44 (από πλευρά των ηττημένων) του Οσκάρ Σμίντ !