Ελξη για ομοφυλόφιλο φίλο

Είμαι 19 ετών κοπέλα και τον τελευταίο καιρό αισθάνομαι ότι ελκύομαι ερωτικά από τον κολλητό μου φίλο, ο οποίος όμως είναι ομοφυλόφιλος.

Τα αισθήματα αγάπης στο πλαίσιο μιας φιλικής σχέσης συχνά μπορούν να παρερμηνευθούν, ιδιαίτερα αν ο ένας από τους δύο διακατέχεται από κίνητρα εξάρτησης ή εξιδανίκευσης του άλλου. Λόγω του νεαρού της ηλικίας σας και των συναισθηματικών αλλαγών που συνέβησαν στη φάση της εφηβείας που μόλις διανύσατε, ενδέχεται η ανάγκη σας για αποδοχή, όπως και η αντίστοιχη ανάγκη του φίλου σας, να βρήκε έδαφος στη μεταξύ σας φιλία. Σε κάθε περίπτωση, το ερωτικό στοιχείο ανάμεσα σε μια ετεροφυλόφιλη νέα κοπέλα και σε έναν ομοφυλόφιλο νέο άνδρα δεν είναι απαγορευτικό ως «συνοδευτικό» συστατικό μιας κοντινής φιλικής σχέσης. Ωστόσο δεν μπορεί να εξελιχθεί σε ολοκληρωμένη ερωτική σχέση λόγω της διαφορετικότητας στη σεξουαλική σας ταυτότητα και λόγω του ότι τα ερωτικά αισθήματα που το ένα μέλος νιώθει πιθανώς να αντικατοπτρίζουν άλλες βαθύτερες συναισθηματικές ανάγκες που έχουν ανάγκη άμεσης ικανοποίησης. Εκεί θα πρέπει στραφείτε για να καταλάβετε καλύτερα τον εαυτό σας.

Επιλογή ψυχολόγου

Είμαι 35 ετών και, ενώ χώρισα

με την κοπέλα μου πριν από έναν χρόνο, δεν το έχω ξεπεράσει και είμαι μονίμως θλιμμένος και απομονωμένος.

Θέλω να επισκεφθώ ψυχολόγο, αλλά δεν ξέρω ποιο μοντέλο ψυχοθεραπείας να επιλέξω ούτε πώς θα κρίνω αν

ο θεραπευτής είναι ο κατάλληλος για εμένα.

Βρίσκεστε αντιμέτωπος με ένα σύνηθες δίλημμα. Η ενημέρωση από τα ΜΜΕ για την επιλογή ψυχοθεραπευτικής κατεύθυνσης και κατάλληλου θεραπευτή παραμένει ελλιπής στη χώρα μας, με αποτέλεσμα η διαδικασία να είναι συχνά τυχαία. Το πρώτο βήμα είναι να διαβάσετε για τις διάφορες προσεγγίσεις (π.χ. γνωσιακή – συμπεριφορική, υποστηρικτική, ομαδική, ψυχοδυναμική, πελατοκεντρική, συστημική θεραπεία) ανατρέχοντας σε ιστοτόπους των επίσημων ψυχοθεραπευτικών εταιρειών στις οποίες υπάγονται και να σκεφθείτε ποια σας ταιριάζει. Θα επιλέξετε έναν ψυχοθεραπευτή (ψυχολόγο ή ψυχίατρο) ο οποίος θα ειδικεύεται στο συγκεκριμένο θεραπευτικό μοντέλο και θα είναι πιστοποιημένος από την ανάλογη ψυχοθεραπευτική εταιρεία. Η σχέση ανάμεσα σε εσάς και στον θεραπευτή σας είναι σημαντικότερη από τη θεραπευτική προσέγγιση. Η αποδοχή και η εμπιστοσύνη αποτελούν προϋπόθεση για μια επιτυχημένη ψυχοθεραπεία. Με την καθοδήγηση του θεραπευτή σας θα βρείτε τον τρόπο μόνος σας να εντοπίζετε, να κατανοείτε και να διαχειρίζεστε τις δυσκολίες σας. Ο ψυχοθεραπευτής δεν προσφέρει μαγικές ή εύπεπτες συνταγές και η διαδικασία αυτή χρειάζεται υπομονή και πίστη. Το αν θα βοηθηθείτε ή όχι και αν σας ταιριάζει ο θεραπευτής θα το νιώσετε μόνο εσείς μέσα σας. Μερικές ενδείξεις είναι το να θέλετε να πηγαίνετε στις συνεδρίες και φεύγοντας να νιώθετε ανακουφισμένος αλλά ταυτόχρονα σκεπτικός.

Αγχος για τις Πανελλαδικές

Ο γιος μας είναι άριστος μαθητής και δίνει εξετάσεις για να μπει στην Ιατρική Σχολή. Το άγχος του είναι υπερβολικό, αλλά και το δικό μας. Πώς να το διαχειριστούμε αποτελεσματικά χωρίς να φορτίσουμε το παιδί;

Η εποχή των σχολικών εξετάσεων είναι μια εξαιρετικά δύσκολη και επώδυνη ψυχικά περίοδος για τους μαθητές, με συνοδό το άγχος και τον φόβο μιας ενδεχόμενης αποτυχίας. Η άκαμπτηαυταρχική και απαιτητική στάση των γονιών «επιτυχία ίσον ευτυχία, αποτυχία ίσον δυστυχία» κυριαρχεί. Προσπαθήστε ως γονείς να εκφράζετε στο παιδί σας την αξία της προσπάθειας ανεξάρτητα από την έκβαση και την επιτυχία. Μην προβάλλετε πάνω του δικά σας ανεκπλήρωτα όνειρα και επεξεργαστείτε μέσα σας τα συναισθήματά σας δίχως να τα μεταφέρετε τυφλά στο παιδί σας. Προσφέρετέ του μια άνευ όρων ασφάλεια με το να είστε συνεπείς και παρόντες στην κάλυψη των συναισθηματικών και πρακτικών του αναγκών, σεβόμενοι ταυτόχρονα τα υγιή όρια με εκείνον και αποφεύγοντας τον έλεγχο και τον αυταρχισμό. Θυμηθείτε τον χρυσό κανόνα ότι η επιβράβευση ενισχύει τη θετική συμπεριφορά.

Δρ Κλινικής Ψυχολογίας –ψυχοθεραπεύτρια

myrsi@hol.gr

twitter: @myrsi1