Νέες, «έξυπνες», ταινίες γνησιότητας θα φέρουν από την ερχόμενη εβδομάδα τα φάρμακα που διατίθενται στην ελληνική αγορά. Μάλιστα, το συγκεκριμένο σύστημα αποκλείει κάθε μορφή παραποίησης της ταινίας καθώς είναι υδατογραφημένη, όπως δηλαδή και τα χαρτονομίσματα.

Ο έλεγχος για την γνησιότητα των ταινιών θα πραγματοποιείται με ειδικό μηχάνημα του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), έτσι ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος κυκλοφορίας πλαστών σκευασμάτων.

Επιπλέον, στο κάθε κουτί θα υπάρχει πλέον μοναδιαίος αριθμός ο οποίος δεν μπορεί να σβηστεί, όπως γινόταν στο παρελθόν. Έτσι ο ΕΟΦ θα έχει την δυνατότητα να είναι παρών σε ολόκληρη την αλυσίδα διανομής, από την εισαγωγή ή παραγωγή ενός φαρμάκου έως και την αγορά του στο φαρμακείο από τον πολίτη.

Υπενθυμίζεται ότι στόχος του υπουργείου Υγείας είναι να κλείσει τα «παραθυράκια» στους επιτήδειους που χρεώνουν διπλά φάρμακα, γιγαντώνοντας έτσι την «μαύρη τρύπα» των ασφαλιστικών ταμείων. Ενα συχνό κόλπο για παράδειγμα, είναι η εξαγωγή σκευασμάτων, των οποίων τα κουπόνια χρεώνουν σε ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία.

Τα παραπάνω ανέφεραν σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Μάριος Σαλμάς και οι αντιπρόεδροι του ΕΟΦ, κ.κ. Μαρία Σκουρολιάκου και Παναγιώτης Βασιλάκης.

«Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζουμε ώστε να μην υπάρχει κλοπή στο σύστημα διακίνησης φαρμάκων με πλαστές ταινίες γνησιότητας και ότι οι ασθενείς θα παίρνουν γνήσια φάρμακα. Όλη αυτή η προσπάθεια αποδίδει εκατοντάδες εκατομμύρια από την εφαρμοζόμενη πολιτική μας. Μέρος του οφέλους αυτού θα το επιστρέψουμε το προσεχές διάστημα πίσω στον ελληνικό λαό», υπογράμμισε ο κ. Σαλμάς.

Μαϊμού «βιάγκρα»

Αναφερόμενος σε περιπτώσεις παραπλάνησης των καταναλωτών, ο κ. Σαλμάς αποκάλυψε ότι σε πρόσφατους ελέγχους εντοπίστηκε φαρμακείο στο κέντρο της Αθήνας που διακινούσε πλαστά «βιάγκρα».

Ειδικότερα και σύμφωνα με τα τελευταία πορίσματα, τα κουπόνια που έφεραν οι εν λόγω συσκευασίες ήταν πλαστές, ενώ πλέον οι ειδικοί εξετάζουν και το ενδεχόμενο τα χάπια να ήταν «μαϊμού».