Λάθος σε θέμα των Μαθηματικών έκανε χθες η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων (ΚΕΕ), το οποίο ωστόσο δεν επηρέασε πολλούς υποψηφίους, καθώς συνέβη στις εξετάσεις για τα Εσπερινά Λύκεια στις οποίες οι διαγωνιζόμενοι ήταν περίπου 500.

Το λάθος εντόπισε η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία (ΕΜΕ) στο ζήτημα Δ3 και κάλεσε το υπουργείο Παιδείας να παρέμβει. «Λαμβάνοντας υπόψη τον βαθμό δυσκολίας των θεμάτων των άλλων μαθημάτων Γενικής Παιδείας που εξετάστηκαν την ίδια ημέρα, έχουμε να επισημάνουμε ότι υπάρχει άνιση μεταχείριση των μαθητών που επέλεξαν τα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας σε σχέση με τους μαθητές που επέλεξαν τα άλλα μαθήματα Γενικής Παιδείας», ανέφερε η ΕΜΕ.

Το απόγευμα η ΚΕΕ παραδέχθηκε ότι «δόθηκε μία ασύμβατη υπόθεση» στο εν λόγω θέμα. Ωστόσο τόνισε ότι το θέμα αυτό αντιστοιχεί στα 8/100 της συνολικής βαθμολογίας του μαθήματος, ενώ υποστήριξε ότι η ασύμβατη αυτή υπόθεση ουδόλως επηρεάζει την επίλυση του θέματος. Η ΚΕΕ με οδηγία της προς τα Βαθμολογικά Κέντρα θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ισότιμη και αντικειμενική βαθμολόγηση όλων των υποψηφίων, όπως σε ανάλογες περιπτώσεις έχει συμβεί κατά τα προηγούμενα χρόνια.

Αλλά και στα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας των Ημερησίων Λυκείων, προχθές, εκπαιδευτικοί εντόπισαν πρόβλημα κακής διατύπωσης σε ένα από τα θέματα. Οι μαθηματικοί των φροντιστηρίων Ομόκεντρο, σχετικά με το Γ2 ερώτημα του θέματος Γ, επισήμαναν ότι η εκφώνηση του ερωτήματος ανέφερε: «Να μεταφέρετε στο τετράδιό σας τον παρακάτω πίνακα συμπληρωμένο σωστά». Η εκφώνηση όμως δεν ζητούσε αιτιολόγηση αποτελεσμάτων, με αποτέλεσμα κάποιος παρατηρητικός υποψήφιος –και υπήρξαν αρκετοί –να μπορεί να συμπληρώσει τον πίνακα αντιγράφοντας απλώς τα στοιχεία που δίνονται στο ερώτημα Γ3, λαμβάνοντας έτσι 8 μονάδες χωρίς κόπο!

Χθες εξάλλου οι υποψήφιοι των Επαγγελματικών Λυκείων (Ημερησίων και Εσπερινών) της Ομάδας Α’ διαγωνίστηκαν πανελλαδικά στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας. Οι εξετάσεις για την κατηγορία αυτή θα ολοκληρωθούν στις 7 Ιουνίου. Επίσης ξεκίνησαν και οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις του Γυμνασίου.

Τα σημερινά μαθήματα. Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις για τη μεγάλη κατηγορία των υποψηφίων (τελειόφοιτοι Ημερησίων Γενικών Λυκείων) συνεχίζονται σήμερα με Νεοελληνική Γλώσσα Θεωρητικής και με Φυσική Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης. Το κουδούνι λήξης των Πανελλαδικών Εξετάσεων της κατηγορίας αυτής –στα βασικά μαθήματα –θα σημάνει στις 31 Μαΐου.