Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος συναντήθηκε με το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι χωρίς κατάργηση των μνημονιακών πολιτικών δεν πρόκειται να σταθούν στα πόδια τους οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

«Η καταρράκωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σημαίνει απώλεια θέσεων εργασίας, σημαίνει διόγκωση της ανεργίας, ταυτόχρονα όμως σημαίνει και συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης για πάνω από ένα εκατομμύριο συμπολίτες μας» εξήγησε.

Ο κ. Τσίπρας έθεσε θέμα βιωσιμότητας του οργανισμού ασφάλισης των μικρομεσαίων επιχειρηματιών. «Δεν μπορεί η κυβέρνηση να παριστάνει τον Κινέζο όταν το ασφαλιστικό σύστημα βρίσκεται ένα βήμα πριν τη διάλυση κι όταν είναι δεδομένο ότι, αν συνεχιστούν τα πράγματα χωρίς άμεσες παρεμβάσεις, θα μας φέρουν νέα μέτρα μείωσης συντάξεων στις ήδη μειωμένες συντάξεις».

Αναφορικά με τη ρευστότητα στην αγορά επανέφερε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για ίδρυση τράπεζας που θα στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ υπογράμμισε ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πρέπει να συνοδευτεί από ένα νέο πρόγραμμα μερικής διαγραφής δανείων και σε νοικοκυριά αλλά και σε επιχειρήσεις.

Ασκησε κριτική στην κυβέρνηση για τις ταξικές επιλογές της, όπως τις χαρακτήρισε λέγοντας ότι ο μικρομεσαίος φορολογείται με 33% πάνω από 50 χιλιάδες ευρώ εισόδημα, αλλά οι ΑΕ με 10%.

«Όταν ο μικρομεσαίος στενάζει αλλά η πολιτική που ακολουθείται είναι πολιτική ευνόησης των Mall και ζητείται επιπλέον και η εργασία την Κυριακή για να ενισχυθεί ο τζίρος των μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων, αλλά να καταρρεύσουν οι μικροί, τότε αντιλαμβανόμαστε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει τις επιλογές της, να είναι με το μεγάλο κεφάλαιο, να είναι με αυτούς που έχουν κέρδη και να αφήνει στο έλεος όλους όσους στηρίζουν την πραγματική οικονομία αλλά σήμερα δεν έχουν κέρδη.»

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συζήτηση με τον Αλέξη Τσίπρα, διαπιστώνοντας ταύτιση απόψεων σε πολλά ζητήματα.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο θέμα του ΟΑΕΕ, ζητώντας ρεαλιστική αντιμετώπιση της κατάστασης, καθώς και εκ νέου ενεργοποίηση των 350.000 επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων που σήμερα είναι ανασφάλιστοι.