Την άποψη ότι η ΕΕ διανύει μία περίοδο νηνεμίας πριν από την καταιγίδα διατύπωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος, μιλώντας σε συνάντηση διευθύνοντων συμβούλων μεγάλων εταιρειών στις ΗΠΑ.

«Το γεγονός ότι τίποτα δεν κινείται τον καιρό αυτό στο ευρωπαϊκό μέτωπο, μπορεί και να σημαίνει, ότι διανύουμε την περίοδο της νηνεμίας πριν από την καταιγίδα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Δασκαλόπουλος εκτίμησε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση διατρέχει σοβαρότατο κίνδυνο και υποστήριξε πως απαιτούνται ριζικές λύσεις για να πετύχει το μεταπολεμικό πείραμα ειρηνικής πανευρωπαϊκής συνύπαρξης.

Αναφερόμενος στον ρόλο της Γερμανίας ο πρόεδρος του ΣΕΒ δήλωσε πως ιστορικά, ελάχιστες είναι οι ενδείξεις υπέρ της θεωρίας περικοπής των δαπανών που προσπαθεί να επιβάλει ο γερμανικός δογματισμός.

Έθεσε δε το ερώτημα αν οι χώρες που υπομένουν το καθεστώς αυστηρής λιτότητας, θα καταφέρουν να αποφύγουν την κοινωνική έκρηξη.

«Οι πολιτικές λιτότητας δεν αποδίδουν κι αυτό το βλέπουμε καθαρά στην περίπτωση της Ελλάδας, που αποτέλεσε το πειραματόζωο της ευρωζώνης. Κανένα από τα πακέτα μέτρων που υιοθετήθηκαν τα τέσσερα αυτά χρόνια της κρίσης δεν κατάφερε να λύσει τα αλληλοσυνδεόμενα προβλήματα της δημοσιονομικής κρίσης, της κρίσης εθνικού χρέους και της κρίσης της πραγματικής οικονομίας. Είναι σαν να πατάμε γκάζι για να πέσουμε πάνω σε τοίχο! Πρέπει να γυρίσουμε το τιμόνι», σημείωσε.

Ο κ. Δασκαλόπουλος εκτίμησε πάντως ότι η Ευρώπη και η Γερμανία δεν θα αποφύγουν τον μοναδικό δρόμο που θα διασφαλίσει την επιβίωση της Ένωσης, δηλαδή την αναβάθμιση της ΕΚΤ στη θέση μίας πραγματικής κεντρικής τράπεζας που περιλαμβάνει και την έκδοση ευρωομολόγων.

«Η ΕΕ έχει προχωρήσει πάρα πολύ για να αποτύχει το ευρωπαϊκό εγχείρημα από έλλειψη πολιτικής βούλησης. Παρά τον ευρωσκεπτικισμό τους, οι λαοί της Ευρώπης δεν έχουν χάσει την πίστη τους. Εάν δεν επιλυθεί η τρέχουσα κρίση, τότε η όξυνσή της θα γεννήσει νέους ηγέτες με τη βούληση και το όραμα να οδηγήσουν την Ευρώπη στον δρόμο της πραγματικής πολιτικής ένωσης», κατέληξε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από