Πρωτοφανή επεισόδια με πρωταγωνιστές βουλευτές της Χρυσής Αυγής εκτυλίχθηκαν την Παρασκευή στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου ακούστηκαν απίστευτες ύβρεις προς τη Δημοκρατία και την ιστορία της χώρας.

Κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη, ο προεδρεύων της Βουλής Γιάννης Δραγασάκης διέταξε την αποβολή του χρυσαυγίτη Παναγιώτη Ηλιόπουλου από την αίθουσα της Ολομέλειας, ενεργοποιώντας τις διατάξεις για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά.

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Δραγασάκης, έκρινε ότι ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής χρησιμοποίησε υβριστικές εκφράσεις για τη λειτουργία του θεσμού του κοινοβουλευτικού ελέγχου και το πρόσωπο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλ. Τσίπρα για τον οποίο είπε ότι κοιμάται τον ύπνο του δικαίου και ονειρεύεται να γίνει πρωθυπουργός.

Στις προειδοποιήσεις του Γιάννη Δραγασάκη για την αποβολή του, ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος επέμεινε, χαρακτηρίζοντας «ξεφτιλισμένους» τους βουλευτές που διαμαρτύρονταν από τα έδρανα τους.

«Φύγετε για να μην σας διώξουμε εμείς» είπε ο Γιάννης Δραγασάκης και όταν ο βουλευτής επέμεινε, του ανέγνωσε τις διατάξεις του Κανονισμού για την αποβολή του, καλώντας στην αίθουσα τον φρούραρχο.

Στο άκουσμα της πρόσκλησης του φρούραρχου, χειροκρότησαν οι βουλευτές των άλλων κομμάτων που άκουσαν όμως τον κ. Ηλιόπουλο να απευθύνεται σε αυτούς με φράσεις όπως «άντε ρε ξεφτίλες», «άντε ρε ξεφτιλισμένοι», «χειροκροτείστε γίδια», «αν εσείς θέλετε να παλέψετε για το δημοκρατικό τόξο, εμείς θα παλεύουμε για το ελληνικό τόξο», «καθίστε κάτω, τον εθνικισμό δεν θα τον νικήσετε».

«Σας αφαιρώ τον λόγο» είπε ο αντιπρόεδρος της Βουλής.

«Να αφαιρέσετε το λόγο από τον εαυτό σας» απάντησε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής.

«Δεν είστε σε καμία συμμορία εδώ…» είπε ο αντιπρόεδρος της Βουλής. «Η συμμορία είστε εσείς και το απόκομμα από το οποίο προέρχεστε» ακούστηκε να λέει ο κ. Ηλιόπουλος.

«Σας αφαιρώ τον λόγο. Κλείστε το μικρόφωνο. Να μην γράφεται τίποτα. Μπορείτε να σταματήσετε; Φύγετε να μην σας διώξουμε με άλλον τρόπο», προειδοποίησε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και όταν διαπιστώθηκε ότι ο κ. Ηλιόπουλος δεν συμμορφώθηκε, ο κ. Δραγασάκης σηκώθηκε από τη θέση του εφαρμόζοντας το άρθρο 79 που ορίζει ότι «πριν στερήσει τον λόγο από βουλευτή, ο πρόεδρος εγείρεται από τη θέση του και καλεί τον βουλευτή να σταματήσει αμέσως τη συνεχιζόμενη ανεπίτρεπτη συμπεριφορά του. Αν δεν συμμορφωθεί, ο πρόεδρος απαγγέλλει την ποινή της στέρησης του δικαιώματος λόγου».

Με δεδομένη όμως την άρνηση του βουλευτή να υπακούσει στην εντολή του προεδρείου, ο κ. Δραγασάκης ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει το άρθρο 80 του Κανονισμού της Βουλής που ορίζει ότι «σε ιδιαίτερα σοβαρές περιπτώσεις ο πρόεδρος της Βουλής μπορεί, κατά την κρίση του, αντί των πειθαρχικών μέτρων να διατυπώσει προς τη Βουλή πρόταση μομφής για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά εναντίον βουλευτή που υπέπεσε ή επιμένει σε ανεπίτρεπτη ή ανάρμοστη συμπεριφορά».

Ο βουλευτής αποχώρησε μαζί με την ΚΟ της Χρυσής Αυγής, όμως κατά την αποχώρηση, σύμφωνα και με τα ηχητικά αποσπάσματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα, ακούστηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Χρήστος Παππάς να φωνάζει «heil Ηitler»! Ωστόσο οι χρυσαυγίτες βουλευτές ισχυρίζονται ότι το «heil Hitler» το φώναξαν πρώτα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Την απόφαση του Γιάννη Δραγασάκη χαιρέτισε η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Νίκη Φούντα, ζητώντας να εφαρμόζεται η διάταξη περί αποβολής βουλευτών κάθε φορά που παραβιάζεται ο Κανονισμός της Βουλής.

Χρυσή Αυγή: Το φώναξε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

«Καταγγέλλουμε τη νέα, βρώμικη συκοφαντική επίθεση όλων των συστημικών μέσων ενημέρωσης κατά της Χρυσής Αυγής. Η επίμαχη, προβοκατόρικη φράση «Χάιλ Χίτλερ» ειπώθηκε από τον βουλευτή Ζακύνθου του Σύριζα Κοντονή Σταύρο. Απαιτούμε από τα παπαγαλάκια του συστήματος, που συσχέτισαν την Χρυσή Αυγή με την συγκεκριμένη φράση να ανακαλέσουν άμεσα, ειδάλλως θα υποστούν τις νόμιμες συνέπειες για διασπορά ψευδών ειδήσεων και συκοφαντική δυσφήμηση» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Χρυσή Αυγή.

Αργότερα, η Χρυσή Αυγή επανήλθε με νεότερη ανακοίνωση, επικαλούμενη τα πρακτικά της Βουλής.

«Δημοσιοποιήθηκαν προ ολίγου τα πρακτικά της βουλής, σύμφωνα με τα οποία ο ηθοποιός και συριζαίος βουλευτής Πάντζας φώναξε το «Χάιλ Χίτλερ». Ας ζητήσουν συγγνώμη τώρα οι συκοφάντες και οι απατεώνες που από το πρωί υβρίζουν και προσβάλουν την Χρυσή Αυγή. Η Χρυσή Αυγή απαιτεί από τα παπαγαλάκια του συστήματος να ανακαλέσουν άμεσα τις εις βάρος μας συκοφαντίες, ειδάλλως θα υποστούν τις νόμιμες συνέπειες για διασπορά ψευδών ειδήσεων και συκοφαντική δυσφήμηση».

Ο ίδιος ο κ. Πάντζας μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, είπε ότι μετά τις ύβρεις που ακούστηκαν εις βάρος του προέδρου, είπε με καθαρά ειρωνικό σκοπό προς τους βουλευτές της ΧΑ που αποχωρούσαν: «άντε πηγαίνετε τώρα και Χάιλ Χίτλερ».

Διαψεύδει ο Στ. Κοντονής

Μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε τις κατηγορίες που είχε εκτοξεύσει εναντίον του νωρίτερα η Χρυσή Αυγή.

«Εκπλήσσομαι με το θράσος τους. Πρσπαθούν να μεταθέσουν το πρόβλημα αλλού, είναι προφανές» τόνισε ο Στ. Κοντονής και εξήγησε ότι «οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και όλοι οι αντιπολιτευόμενοι βουλευτές στράφηκαν προς το προεδρείο για να διαματυρηθούν, λέγοντας «τι heil Hitler · τι πράγματα είναι αυτά που ακούγονται!»»

Ο κ. Κοντονής επισήμανε ότι σημειώνονται πρωτόγνωρες καταστάσεις στη Βουλή και υπενθύμισε ότι προχθές ο Παππάς αναγνώρισε ότι κείμενο υπέρ του Χίτλερ είναι «γραπτό της νιότης του». «Αποκρύπτουν σκοπίμως πράγματα, γιατί θέλουν να δείχνουν κάτι άλλο από αυτό που είναι» σημείωσε.

Ο βουλευτής Ζακύνθου ανέφερε, δε, ότι του «κάνει εντύπωση που αναφέρονται προσωπικά» σε εκείνον στην ανακοίνωσή τους οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Την απόφαση του κ. Δραγασάκη χαιρέτισε η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Νίκη Φούντα, ζητώντας να εφαρμόζεται η διάταξη περί αποβολής βουλευτών κάθε φορά που παραβιάζεται ο Κανονισμός της Βουλής.

Την απόφαση για αποβολή του βουλευτή της ΧΑ σχολίασε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης στο Twitter:

«Η επιβεβλημένη αντίδραση του Προεδρείου της Βουλής στους τραμπουκισμούς της ΧΑ,να εχει συνέχεια: Αντιφασιστικό μέτωπο παντού, στην κοινωνία».