Τικ και φαρμακευτική αγωγή στο παιδί

Εχω ένα κοριτσάκι9 χρονών το οποίο εμφανίζει περιστασιακά τικ από την Α’ Δημοτικού, όταν και διεγνώσθη με δυσλεξία. Τα τικ έχουν χειροτερέψει και ο παιδοψυχίατρος μας συνέστησε φαρμακευτική αγωγή. Είναι δόκιμη θεραπεία;

Οταν τα τικ δεν συνοδεύονται από άλλα συμπτώματα, τότε δεν προκαλούν σοβαρό πρόβλημα στο παιδί και η συστηματική υποστήριξη από τους γονείς συχνά αρκεί για την υπέρβασή τους. Η φαρμακευτική αγωγή ενδείκνυται στις περιπτώσεις αυτές όπου τα τικ είναι επαναλαμβανόμενα, έντονα και παρεμβαίνουν σημαντικά στην ποιότητα της καθημερινότητας του παιδιού, πλήττοντας τις σχέσεις του με τα άλλα παιδιά, την αυτοεκτίμησή του και τη σχολική του απόδοση. Η αγωγή θα πρέπει να χορηγείται μόνο από παιδοψυχίατρο ή παιδονευρολόγο ο οποίος είναι εξειδικευμένος στη θεραπεία του εν λόγω συνδρόμου. Η ψυχολογική υποστήριξη από παιδοψυχολόγο θα πρέπει να συνοδεύσει τη φαρμακοθεραπεία ούτως ώστε η κόρη σας να μάθει να ελέγχει ώς έναν βαθμό την ένταση των τικ, να ανακουφίζεται από το άγχος της και να διατηρεί την εμπιστοσύνη στον εαυτό της. Η εμφάνιση της δυσλεξίας μπορεί να επηρέασε τη σχολική της απόδοση και να μείωσε την αυτοπεποίθησή της, με αποτέλεσμα το συνοδό άγχος να πυροδότησε τα τικ. Παράλληλα λοιπόν με τη θεραπεία των τικ, η διαχείριση της δυσλεξίας με ειδικό παιδαγωγό δεν θα πρέπει να παραμεληθεί ως θεραπευτικός στόχος.

Εφηβική κατάθλιψη στην εγκυμοσύνη

Είμαι 17 ετών και έγκυος από έναν άντρα 50 ετών, ο οποίος δεν θέλει το παιδί και μου φέρεται άσχημα. Κλαίω συνέχεια, είμαι μόνη, χωρίς την υποστήριξη των γονιών μου και δεν ξέρω αν έχω σοβαρή κατάθλιψη ή απλή θλίψη λόγω των περιστάσεων, ούτε αν πρέπει να δω γιατρό.

Η κατάθλιψη στην εγκυμοσύνη είναι μια σοβαρή συναισθηματική διαταραχή που μπορεί να οφείλεται σε παράγοντες όπως αλλαγές στην ορμονική λειτουργία, ιστορικό κατάθλιψης, έλλειψη υποστηρικτικού πλαισίου, αίσθημα χαμηλής αυτοεκτίμησης και ανεπάρκειας απέναντι στην επικείμενη μητρότητα, εσωτερικές δυσκολίες μετάβασης και προσαρμογής σε νέους ρόλους κ.ο.κ. Η μικρή σας ηλικία φυσικά επιτείνει την επίδραση των παραπάνω καταστάσεων λόγω της αναντιστοιχίας ανάμεσα στην πίεση και την ευθύνη του νέου μητρικού ρόλου και της προσωπικότητάς σας που βρίσκεται ακόμη εν εξελίξει. Η κατάθλιψη στην εφηβεία εμφανίζεται με διαρκή θλίψη, κλάμα, άγχος, ενοχές, έλλειψη ενδιαφέροντος, απαισιοδοξία, αλλαγές στον ύπνο και το φαγητό. Θα πρέπει να σκεφτείτε αν πραγματικά επιθυμείτε το μωρό που κουβαλάτε μέσα σας και αν ναι, να υποστηρίξετε τη νέα αυτή ζωή με κάθε τρόπο αλλά και να καταστήσετε σαφές το γεγονός στο περιβάλλον σας. Η συνειδητοποίηση αυτής της επιθυμίας και η ρητή έκφρασή της θα είναι το πρώτο θεραπευτικό βήμα ενάντια στην κατάθλιψη. Ζητήστε τη στήριξη των γονιών σας και των αγαπημένων σας φίλων. Ομως, επειδή η κατάθλιψη είναι μια ύπουλη ασθένεια που χειροτερεύει με τον χρόνο, είναι σημαντικό να επισκεφθείτε παιδοψυχολόγο για να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τις συναισθηματικές και διαπροσωπικές δυσκολίες που αντιμετωπίζετε. Η ζωή είναι μπροστά σας. Αλλωστε είστε πολύ νέα για να δεσμεύσετε τη ζωή σας με έναν τόσο μεγαλύτερο από εσάς άνδρα, ο οποίος είναι πρακτικά και συμβολικά απών ως σύντροφος και ως μέλλων πατέρας.

Χρόνια παχυσαρκία

Είμαι γυναίκα 48 ετών με πρόβλημα χρόνιας παχυσαρκίας, αλλεπάλληλες αποτυχημένες δίαιτες και χαμηλή αυτοεκτίμηση. Πού πρέπει να απευθυνθώ για βοήθεια;

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση που αναφέρετε μπορεί να είναι πρόδρομος της παχυσαρκίας, μεταμορφώνοντας το φαγητό σε όχημα συμπλήρωσης συναισθηματικών ελλείψεων, αλλά και συνέπειά της λόγω των εγγενών ψυχολογικών και διαπροσωπικών δυσκολιών που η χρόνια μορφή της επιφέρει. Οι εσωτερικές αντιστάσεις ενός παχύσαρκου ατόμου στην απώλεια βάρους δεν μπορούν πάντα να ερμηνευτούν μέσα από τον ιατρικό λόγο. Σας προτείνω να επισκεφθείτε κατ’ αρχήν έναν ψυχολόγο που να έχει κλινική εμπειρία στον χώρο της παχυσαρκίας ως μια πρώτη προσπάθεια ερμηνείας του προβλήματος και κινητοποίησής σας απέναντι στην αλλαγή. Στα αρχικά στάδια της θεραπείας θα είναι σημαντική η ψυχιατρική διάγνωση από ψυχίατρο, επίσης ειδικευμένο στον χώρο της παχυσαρκίας, ούτως ώστε να διακρίνει την πιθανή ύπαρξη συνοδών ψυχικών διαταραχών που συνήθως συνδέονται με την παχυσαρκία, όπως είναι η κατάθλιψη, οι διαταραχές προσωπικότητας κ.λπ.

Δρ Κλινικής Ψυχολογίας –ψυχοθεραπεύτρια

myrsi@hol.gr

twitter: @myrsi1