«Καμπανάκι» κρούει το ΠΑΣΟΚ για την οικονομική ασφυξία επιχειρήσεων που συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ (φαρμακεία, ιδιωτικές κλινικές, γιατροί, προμηθευτές κ.α), εξ’ αιτίας των ανεξόφλητων χρεών. Στο πλαίσιο αυτό, ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει νομοθετική ρύθμιση ώστε να ξεμπλοκάρει τις καθυστερήσεις του ενιαίου Ταμείου, εξασφαλίζοντας στους παρόχους οικονομική ανάσα.

Ειδικότερα, το ΠΑΣΟΚ προτείνει να δοθεί μία γενναία προκαταβολή στους προμηθευτές με παράκαμψη των χρονοβόρων διαδικασιών εκκαθάρισης, επικαλούμενο δραματικές συνέπειες για τους εργαζομένους στις εταιρείες, αφού είτε δεν πληρώνονται είτε απειλούνται με απόλυση.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση η πρόταση προβλέπει «ότι για λόγους πρόδηλου δημοσίου συμφέροντος, οι οφειλές του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (ή των φορέων των οποίων ο κλάδος υγείας μεταφέρθηκε στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.), προς τους συμβεβλημένους προμηθευτές – παρόχους υπηρεσιών υγείας κ.λ.π., δύνανται να εξοφληθούν άμεσα και μόνο όσο αφορά στις ληξιπρόθεσμες οφειλές που υφίστανται την 31.12.2011 και κατά ποσοστό 70% (στο οποίο συμπεριλαμβάνονται οι νόμιμες κρατήσεις) υπό μορφή προκαταβολής και θα ακολουθήσει ο έλεγχος και η εκκαθάριση».

Υπενθυμίζεται ότι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει εγκρίνει την διάθεση 1,5 δις ευρώ για την εξόφληση των παλαιότερων χρεών των ταμείων που έχουν «συγχωνευτεί» με τον Οργανισμό. Όμως από αυτά έχει εκταμιευτεί μόλις το 1/3, όπως δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος κ. Λευτέρης Παπαγεωργόπολος.

Ωστόσο, ο ίδιος διευκρινίζει, ότι το πρόβλημα δεν έγκειται στην ρευστότητα του Ταμείου αλλά «στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το προσωπικό, καθώς εκτός από την τρέχουσες καθημερινές υποχρεώσεις τους έχει προστεθεί και η χρονοβόρος διαδικασία των εκκαθαρίσεων».

Παράλληλα, εμπλοκές παρατηρούνται και με τους παρέδρους καθώς συχνά – πυκνά δεν εγκρίνουν τα εντάλματα. Όπως συνέβη πρόσφατα με τις ιδιωτικές κλινικές στον Πειραιά, όπου σχετική απόφαση έβαλε φρένο στην εξόφληση των χρεών.

Πάντως, ο κ. Παπαγεωργόπουλος διευκρινίζει ότι το νέο Ταμείο είναι απλός διαχειριστής των χρημάτων, δεδομένου ότι τα χρέη αφορούν την περίοδο έως και τον Δεκέμβριο του 2011, πριν δηλαδή την σύσταση του Οργανισμού. «Συνεπώς, τα ταμεία που έχουν εισχωρήσει στον ΕΟΠΥΥ διαχειρίζονται τους λογαριασμούς των παρόχων και όταν οριστικοποιηθούν οι δαπάνες πιστώνουμε το ποσό».

Πιο συγκεκριμένα, το ενιαίο Ταμείο «ξεσκονίζει» μόνον τους λογαριασμούς του πρώην ταμείου των Δημοσίων Υπαλλήλων (ΟΠΑΔ).

Μάλιστα, ο ίδιος παραδέχεται ότι η ενταλματοποίηση από πλευράς τους ΕΟΠΥΥ γίνεται κατά το τελευταίο στάδιο της διαδικασίας, έτσι ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος να «κλείσουν άλλες οικονομικές τρύπες» τα συγχωνευμένα ταμεία.

Σημειώνεται ότι το ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζει στην ίδια ανακοίνωση ότι «από το τέλος Απριλίου ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. έχει αποδώσει στους πιστωτές μόνο το 1/3 των ποσών που του έχει διαθέσει (πιστώσει) το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους». Η διοίκηση του Οργανισμού απαντά από την πλευρά της ότι στόχος είναι έως τις 31 Μαϊου να έχουν εξοφληθεί 300 εκατομμύρια ευρώ.

Σημειώνεται, ότι τον περασμένο Δεκέμβριο κατατέθηκαν 174 εκατομμύρια στους λογαριασμούς των φαρμακοποιών, ενώ ως σήμερα έχουν δοθεί επιπλέον 84,4 εκατομμύρια σε λοιπούς παρόχους Υγείας, όταν στα ταμεία του ΕΟΠΥΥ περιμένουν 414,6 εκατομμύρια ευρώ.