O πρωταθλητής Ευρώπης είναι εδώ. Ο Ολυμπιακός εκτροχίασε το ρωσικό εξπρές της ΤΣΣΚΑ Μόσχας (69-52) και προκρίθηκε πανηγυρικά στον δεύτερο συνεχόμενο τελικό του (και έκτο συνολικά) στο Πρωταθλητριών, όπου και θα επιχειρήσει να κρατήσει τα σκήπτρα του την Κυριακή το βράδυ.

Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα πήρε μεγαλειώδη πρόκριση κόντρα σε ένα από τα μεγαλύτερα φαβορί για τον τίτλο και σχεδόν με τετραπλάσιο μπάτζετ!

Το πιο εντυπωσιακό όμως ήταν ο τρόπος με τον οποίο προκρίθηκαν οι Πειραιώτες, μετατρέποντας για 40 λεπτά σε κομπάρσο το συγκρότημα υψηλών προδιαγραφών του Ετόρε Μεσίνα, με τον ιταλό τεχνικό να χάνει πρώτη φορά στην καριέρα του ημιτελικό σε φάιναλ φορ.

Ο Ολυμπιακός που αγκομάχησε να περάσει την Εφές Αναντολού, έδειξε χθες στην Ο2 Arena ότι είναι συγκρότημα υψηλών προδιαγραφών που βασικό αντίπαλο είχε το άγχος. Χθες αυτός ο παράγοντας είχε περάσει στο αντίπαλο στρατόπεδο, με τους Ρώσους να θυμούνται τον περσινό τελικό και αυτό να βαραίνει στα σουτ και γενικά σε όλες τις ενέργειές τους.

Ο Κάιλ Χάινς, ο «Ηρακλής τσέπης» ντύθηκε… Μπάτμαν όπως ονειρευόταν πριν από το φάιναλ φορ, σκέπασε τα καλάθια και διεκδικεί επάξια μαζί με τον Αντιτς τον τίτλο του MVP.

Και αν ο Αμερικανός έκανε αυτό που συνηθίζει κόντρα στην κορυφαία φροντ λάιν της Ευρώπης, ο Σκοπιανός ήταν παίκτης-κλειδί τόσο στην άμυνα (με πολλές βοήθειες και στα πολύτιμα μπλοκ άουτ) όσο και στην επίθεση, με καλάθια μαχαιριές όπως αυτό στο 12′ (29-20) ή στη λήξη του τρίτου δεκαλέπου (τρίποντο και στη συνέχεια κερδισμένο φάουλ στην εκπνοή διαμορφώνοντας το σκορ σε 53-36 στο 30′).

Οι Ρώσοι εγκλωβισμένοι στην εξαιρετική άμυνα του Ολυμπιακού σκόραραν, για 13 λεπτά στο δεύτερο ημίχρονο, μόνο με βολές (8/8) έχοντας 0/3 δ. και 0/7 τρ.

Ο πρόεδρος της ομάδας της Μόσχας Αντρέι Βατούτιν, ιπποτικά ενώ ακόμα παιζόταν ο ημιτελικός χαιρέτησε τους αδελφούς Αγγελόπουλους δίνοντάς τους συγχαρητήρια, ενώ αυτοί έτρεξαν αμέσως προς τον αρχιτέκτονα αυτής της εμφάνισης, τον Γιώργο Μπαρτζώκα.

Ο έλληνας τεχνικός έδωσε ρεσιτάλ ψυχραιμίας, ακόμα και όταν η ομάδα του «κόλλαγε» στην επίθεση και ήταν απίστευτα διαβασμένος, αναγκάζοντας ακόμα και το ρωσικό «κομπιούτερ» του Μεσίνα κάποια στιγμή να παίζει εκτός συστήματος (με προσωπικές ενέργειες των Ουίμς και Τζάκσον) για να μπορέσει να απεγκλωβιστεί.

Καθοριστική η βοήθεια του Περπέρογλου (με μεγάλα καλάθια) αλλά και του Σερμαντίνι στην άμυνα, ενώ ο Σπανούλης μπορεί να μην ήταν στην καλύτερη βραδιά του επιθετικά, αλλά έκανε ευτυχισμένους τους συμπαίκτες του τραβώντας πάνω του όλη την άμυνα των Ρώσων.

Από το πρώτο ημίχρονο ο Ολυμπιακός ήταν σχεδόν αλάνθαστος με ιδιαίτερα μυαλωμένο παιχνίδι. Εξαιρετικά διαβασμένος στην άμυνα, κατάφερε να προηγηθεί ακόμα και με 13 πόντους (40-27 δυόμισι λεπτά πριν από το τέλος) και αν δεν έχανε τη συγκέντρωσή του στην επίθεση θα είχε τελειώσει το πρώτο 20λεπτο με αρκετά μεγαλύτερη διαφορά από το 40-28.

Είχε καταφέρει να βραχυκυκλώσει την ΤΣΣΚΑ (με τον Σλούκα να απενεργοποιεί εντελώς τον Τεόντοσιτς) και ήταν φανερό πως στους Ρώσους όσο περνούσε η ώρα μεγάλωνε η αρνητική ψυχολογία αφού τελικά στο μυαλό τους υπήρχε το περσινό σοκ της Πόλης.

Οι 3/10 βολές του πρώτου εικοσαλέπτου (σε αντίθεση με τις 10/11 του Ολυμπιακού) τα λένε όλα για το πώς ένιωθαν οι Ρώσοι και εκεί η ελληνική ομάδα έχασε την ευκαιρία να ξεφύγει ακόμα και με διψήφια διαφορά.

Αν αναλογιστεί μάλιστα κανείς ότι ο Βασίλης Σπανούλης δεν είχε βρει ρυθμό και ήταν καλά εγκλωβισμένος από τη ρωσική άμυνα (όλες οι βοήθειες ήταν πάνω του) μένοντας μόλις στους 4 πόντους, δείχνει πόσο πλουραλισμό είχε αυτό το διάστημα στην επίθεση, όπου είχαν σκοράρει εννέα παίκτες του!

ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ (7/21 δ., 7/24 τρ., 17/30 β., 23-6 ρ.): Τεόντοσιτς 5 (1), Μίτσοφ 3, Τζάκσον 7 (1), Κρστιτς 2, Γουίμς 13 (2), Ερτσεγκ 2, Βορόντσεβιτς 2, Καούν 7, Κριάπα 11 (2), Παπαλουκάς.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (20/41 διπ., 5/18 τρ., 14/17 β., 29-12 ρ.): Χάινς 13 (5/10 δ., 3/3 β., 7-3 ρ.), Λο 5 (2/3 δ.), Αντιτς 13 (2/4 δ., 2/5 τρ., 3/4 β., 2-1 ρ.), Σπανούλης 8 (4 ασίστ, 5-0 ρ.), Περπέρογλου 8 (1/2 δ., 1/2 τρ., 3/4 β.), Σερμαντίνι 5, Σλούκας 5 (1), Πάουελ, Πρίντεζης 5, Παπανικολάου 5 (1), Κατσίβελης.