«Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα ακολουθήσει», λέει ο οικονομικός σύμβουλος τηςATKearneyΕμάνουελ Χέμπερτ.Οι αγωνιστικές επιτυχίες του συλλόγου που οφείλονταν στον Φέργκιουσον εκτόξευσαν τη δημοτικότητα της Γιουνάιτεντ, αυξάνοντας στα 600 εκατ. τους φαν της σε όλο τον κόσμο.

Ο Σκωτσέζος συνδύαζε το επιτυχημένο αγωνιστικό μοντέλο με τη σωστή διαχείριση οικονομικών πόρων και ταυτόχρονα γέμιζε το ταμείο του συλλόγου πουλώντας στοpeakτης αξίας τους τα αστέρια της ομάδας όπως τον Ντέιβιντ Μπέκαμ και τον Κριστιάνο Ρονάλντο.

«Μου θυμίζειτους καλύτερους επενδυτές», λέει ο επικεφαλής τηςGoldmanSachsAssetManagementκαι γνωστός οπαδός της Γιουνάιτεντ Τζιμ Ο’Νιλ. Και προσθέτει: «Δεν φοβάται να ρισκάρεικαι να αλλάζει απόψεις ή να συνεργάζεται με διαφορετικού τύπου βοηθούς. Δεν νοιάζεται ιδιαίτερα αν κάνει λάθος».

Η πίεση για να διατηρηθεί η αυτοκρατορία πέφτει τώρα στον διάδοχό του Ντέιβιντ Μόγιες, ο οποίος δεν έχει την πολυτέλεια του χρόνου όπως είχε ο σερ Αλεξ, τονίζει ο Χέμπερτ.

Ο Φέργκιουσον δεν σπούδασε οικονομικά, δεν έχει γνώσεις από διοίκηση επιχειρήσεων. Ο,τι γνωρίζει το έμαθε στη σκληρή γειτονιά του Γκόβαν.

Στο γραφείο του, στο προπονητικό κέντρο του Κάρινγκτον γράφει με κεφαλαία γράμματα μία πινακίδα: «AHCUMFIGOVIN».«ΠροέρχομαιαπότοΓκόβαν».Οχι από τη Γλασκώβη, από το Γκόβαν. Ο Φέργκιουσον όμως δεν γεννήθηκε στην καρδιά της οδού Γκόβαν, όπου πέρασε τα παιδικά του χρόνια στον αριθμό 667,αλλά δύο χιλιόμετρα δυτικά απ’ αυτήν, στο σπίτι των παππούδων του που υπάρχει ακόμα και όπως είπε χαριτολογώντας την τελευταία φορά που βρέθηκε εκεί για ένα τηλεοπτικό αφιέρωμα στη ζωή του «θα έπρεπε να είχαν τοποθετήσει μία πλακέτα που να γράφει «αυτό το θηρίο γεννήθηκε εδώ»».

Ο πατέρας του, εργάτης στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, ήταν ένας σκληρός άνθρωπος που όμως τον σέβονταν όλοι στην περιοχή. Οταν ο Φέργκιουσον, διάσημος πια, επισκέφθηκε τη γενέτειρά του, ένας ηλικιωμένος που τον συνάντησε στην τοπική παμπ του είπε: «Ποτέ δεν πρόκειται να γίνεις τόσο καλός όσο ο πατέρας σου». Η φράση του γέροντα τον πείραξε, γιατί οι γονείς του πέθαναν πριν προλάβουν να τον δουν να φτάνει ψηλά. Η οικογένεια Φέργκιουσον, του Αλεξ του πρεσβύτερου και της Λιζ, δεν ήταν πλούσια αλλά ούτε και από τις πιο φτωχές. Μαζί με τα δύο αγόρια τους, τον Αλεξ και τον Μάρτιν, ζούσανσε μία κουζίνα όπου οι γονείς τους κοιμόνταν σε ένα πτυσσόμενο κρεβάτι.Ενιωθαν όμως τυχεροί γιατί υπήρχε πάντοτε ζεστό φαγητό στο τραπέζι, είχαν καθαρά ρούχα και εσωτερική τουαλέτα, πράγμα σπάνιο για το Γκόβαν της δεκαετίας του ’50!

Εκείνα τα χρόνια η Σκωτία ήταν ένας σκληρός τόπος όπου επικρατούσε η βία, με την οποία έμαθαν να ζουν ο Μάρτιν και ο Αλεξ. Τις Παρασκευές αλλά κυρίως τα Σάββατα η διασκέδασή τους ήταν να ανοίγουν το παράθυρο που έβλεπε σε μία παμπ και να παρακολουθούν τους καβγάδες των θαμώνων. Ο νεαρός Αλεξ δεν έμεινε ανεπηρέαστος και οι καβγάδες του ήταν συχνοί στο σχολείο. «Μπορούσε να ξεκινήσει καβγά σε ένα άδειο δωμάτιο», είναι η χαρακτηριστική φράση που χρησιμοποιούσε η δασκάλα τουστο δημοτικό Λιζ Τόμπσον για να περιγράψει τον ατίθασο Αλεξ.

Οπως οι περισσότεροι συμμαθητές του, ήταν ερωτευμένος με τη δασκάλα του. Οταν το 1953 τους ανακοίνωσε ότι παντρεύεται, ο Αλεξ μαζί με μερικά ακόμα αγόρια πήραν το φέρι, πέρασαν στο Κλάιντ και πήγαν στην εκκλησία όπου η όμορφη δασκάλα τους θα παντρευόταν! «Κόντευα να πεθάνω όταν τους είδα. Ηταν πολύ μεγάλο το ταξίδι που έκαναν», θυμάται η Λιζ.

Στην εφηβεία του ο άτακτος Φέργκιουσον έγινε μέλος της Κουίνς Παρκ και στον πρώτο του αγώνα εναντίον της Στρανράερ εκτός έδρας, στις 15 Νοεμβρίου 1958, είχε ένα απρόοπτο: ένας θηριώδης τύπος ονόματι ΜακΝάιτ, αφού πρώτα τον τάραξε στις κλωτσιές, στη συνέχεια τον δάγκωσε. Στο ημίχρονο ο προπονητής του του έκανε παρατηρήσεις ότι δεν παίζει δυνατά και όταν ο Φέργκιουσον παραπονέθηκε πως ο ΜακΝάιτ τον δάγκωσε πήρε την απάντηση: «Να τον δαγκώσεις κι εσύ»!

Αυτά τα βιώματα τα κουβαλάει, φυσικά, μέχρι σήμερα και πιθανόν, όπως αναφέρουν οι άνθρωποι που τον ζουν καθημερινά, να αποτέλεσαν τις βάσεις για όσα μετέπειτα κατάφερε να πετύχει. Δεν ακολουθούσε πάντοτε τον ορθό δρόμο αλλά τον ενδιέφερε μόνο ο προορισμός του.
Μίδας του πάγκου

Ο Αλεξ Φέργκιουσον αποτελεί τον θεμέλιο λίθο της δημιουργίας του παγκόσμιουbrandπου δημιούργησε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η αξία της οποίας εκτοξεύτηκε στα 3 δισ. δολάρια και τα έσοδά της τη σεζόν 2011-2012 στα 395,9 εκατ. ευρώ