Αραγε ήταν η πρώτη κανονιά στον ακήρυχτο πόλεμο για τις δημοτικές εκλογές του 2014 στην Αθήνα; Ή μήπως ήταν η αρχή του τέλους στα συσσίτια και στις αιμοδοσίες «μόνο για Ελληνες» που οργανώνει εδώ και μήνες η Χρυσή Αυγή; Ανεξαρτήτως του ποια είναι η απάντηση, η Πλατεία Συντάγματος έγινε χθες μάρτυρας της αντιπαράθεσης ανάμεσα στον Γιώργο Καμίνη και στο κόμμα του Νίκου Μιχαλολιάκου.

Ο δήμαρχος εμφανίζεται πλέον διατεθειμένος να σταθεί απέναντι στις εθνοτικά καθαρές κοινωνικές δράσεις της Χρυσής Αυγής, αλλά και στην πάσης προελεύσεως ασυδοσία διαφόρων ομάδων που τείνει να επικρατήσει σε δημόσιους χώρους. Ολα αυτά, ενώ ο τρίτος παίκτης ήταν χθες η Ελληνική Αστυνομία που με κλούβες και περιορισμένη χρήση δακρυγόνων απώθησε τους μπρατσαράδες με τις μαύρες μπλούζες από την πλατεία.

Ο Γιώργος Καμίνης πάντα επεδίωκε τον συντονισμό με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Το αν βρήκε συνομιλητή και, κυρίως, συμπαραστάτη στο πρόσωπο του Νίκου Δένδια – που είδε χθες τον Πρωθυπουργό – είναι ένα ζήτημα. Ενα άλλο ζήτημα είναι αν έχει αποφασίσει πλέον η κυβέρνηση να τερματίσει την εντύπωση ότι υπάρχει ανοχή απέναντι στη Χρυσή Αυγή. Εντύπωση που τείνει να κάνει σοβαρή ζημιά στην εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, όπου πολλοί αναμένουν από την ελληνική Πολιτεία πιο ενεργητική αντιμετώπιση του εγχώριου νεοφασιστικού φαινομένου. Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Δημόσιας Τάξης επανήλθε πρόσφατα από ταξίδι στις ΗΠΑ, όπου είχε πολλές και σημαντικές επαφές σε πολλά επίπεδα. Ούτως ή άλλως, φαίνεται ότι θα έχουν συνέχεια τα χθεσινά γεγονότα στο Σύνταγμα αλλά και στον Κόμβο Αλληλοβοήθειας του Δήμου Αθηναίων όπου ο βουλευτής «Καιάδας» βρήκε τελικά τον Καμίνη, αλλά πέτυχε «αμάχους» με τη γροθιά του.

Μια νεαρή μητέρα, γύρω στα είκοσι, και το ηλικίας λίγων μηνών κοριτσάκι της που κρατούσε στην αγκαλιά της «πλήρωσαν τα σπασμένα» στη διάρκεια επίθεσης του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Γιώργου Γερμενή, γνωστού και ως Καιάδα, εις βάρος του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη.

Αφορμή για την προκλητική αυτή επίθεση υπήρξε η ματαίωση χθες το πρωί της διανομής τροφίμων στην Πλατεία Συντάγματος, που διοργάνωνε η Χρυσή Αυγή. Οπως όμως είχε ανακοινώσει ο Δήμος, ήταν παράνομη ενέργεια και είχε ζητηθεί η συνδρομή των αστυνομικών δυνάμεων για να μην πραγματοποιηθεί. Οι διμοιρίες των ΜΑΤ εμπόδισαν τα φορτηγά και τη Χρυσή Αυγή να στήσουν πάγκους και έγιναν μικροεπεισόδια.

Ο ΠΙΣΤΟΛΕΡΟ. Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα, ο βουλευτής του κόμματος θέλησε να… πάρει εκδίκηση μέσα στο κτίριο του Κόμβου Αλληλοβοήθειας Πολιτών του Δήμου Αθηναίων, στο παλαιό Φρουραρχείο, στη συμβολή των οδών Δομοκού και Φιλαδελφείας, απέναντι από τον Σταθμό Λαρίσης (ΟΣΕ), όπου είχε μεταβεί ο δήμαρχος. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, η μητέρα ήταν αυτή που τελικά δέχτηκε στο πρόσωπο το χτύπημα από το χέρι του βουλευτή και έντρομες τόσο η ίδια όσο και η μικρή κόρη της έβαλαν τα κλάματα. «Ημουν στον Κόμβο και μοιράζαμε λαμπάδες και παιχνίδια στα παιδάκια», λέει ο κ. Καμίνης. «Χωρίς να καταλάβουμε πότε και πώς μπήκε, ξαφνικά εμφανίζεται μπροστά μου ένας κύριος και βρίζοντας έκανε τσαμπουκά και πήγε να με γρονθοκοπήσει. Τότε παρενέβησαν οι δύο φρουροί και τον απομάκρυναν, και την ώρα εκείνη έφαγε μια σφαλιάρα κάποια κοπέλα που ήταν δίπλα. Συνέχισε να φωνάζει και να εξαπολύει επίθεση κατά των φρουρών και μετά μου είπαν πως είναι ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής», αναφέρει στα «ΝΕΑ».

«Δεν τους πέρασε με τα συσσίτια μίσους και κατέφυγαν σε τέτοιες μεθόδους», προσθέτει. Είναι χαρακτηριστικό πως τη στιγμή της επίθεσης με το ένα χέρι κατά του δημάρχου, στο άλλο ο κ. Γερμενής κρατούσε πιστόλι και αυτό αντιλήφθηκαν οι δύο φρουροί.

Παρόμοια εικόνα περιγράφει και η παρούσα στο περιστατικό δημοτική σύμβουλος Ελένη Κατσούλη, αντιπρόεδρος του Κέντρου Υποδοχής Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ), όπου εντάσσεται και η δράση του Κόμβου Αλληλοβοήθειας.

«Σαφέστατα ο βουλευτής αιφνιδίασε. Εισέβαλε στον χώρο χωρίς κανείς να τον καταλάβει και κινήθηκε απειλητικά, με σκοπό να επιτεθεί εις βάρος του κ. Καμίνη, ο οποίος είχε έρθει εδώ για να μοιράσει λαμπάδες και παιχνίδια. Κάποιος τότε φώναξε ότι ο αρχικά άγνωστος αυτός άντρας, ο βουλευτής, «έχει όπλο», οπότε επικράτησε πανικός. Την ώρα που δύο άντρες ασφαλείας του δημάρχου προσπαθούσαν να ακινητοποιήσουν τον κ. Γερμενή, με τα χέρια του αυτός, όπως τα ανεβοκατέβαζε, βρήκε στο μέτωπο τη γυναίκα. Της βάλαμε και πάγο στο καρούμπαλο που της άφησε…», ανέφερε στα «ΝΕΑ».

ΤΟ ΣΟΟΥ. Νωρίτερα, και έξω από τον συγκεκριμένο χώρο, μερικές εκατοντάδες μέτρα από τα παλαιά γραφεία της Χρυσής Αυγής στην οδό Δηλιγιάννη όπου γινόταν τελικά η διανομή των τροφίμων, σημειώθηκαν επεισόδια, όταν γύρω στα 40 μέλη της Χρυσής Αυγής κινήθηκαν προς το κτίριο του Κόμβου και επιχείρησαν να εισέλθουν από την πίσω πλευρά. Τους απώθησαν, ωστόσο, δυνάμεις των ΜΑΤ, που έκαναν και χρήση χημικών. Επικαλούμενος τότε τη βουλευτική ιδιότητά του, ο κ. Γερμενής εισήλθε μόνος του στον χώρο από την μπροστινή είσοδο, αποφεύγοντας το αστυνομικό μπλόκο.

«Η λογική του τσαμπουκά δεν θα περάσει», επισημαίνει ο δήμαρχος Αθηναίων και για τον λόγο αυτό επαναλαμβάνει πως θα προχωρήσει στην κατάθεση μήνυσης κατά του βουλευτή. «Η δημοκρατία θα νικήσει. Η λογική της ωμής βίας την οποία είδαμε να εκδηλώνεται διπλά σήμερα, και με το επεισόδιο εναντίον μου, και δυστυχώς από βουλευτή εκλεγμένο από τον λαό, δεν πρόκειται να περάσει, δεν πρόκειται να μας καταπτοήσει», ανέφερε εξάλλου σε δημόσια δήλωσή του αμέσως μετά το συμβάν.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, για το περιστατικό σχηματίζεται δικογραφία, στο πλαίσιο της οποίας εξετάζονται οι καταγγελίες για απειλητική κίνηση – επίδειξη όπλου από τον βουλευτή.