Υπέρ του γιου της πρίγκιπα Βίλεμ Αλεξάντερ παραιτείται σήμερα θρόνου και στέμματος η βασίλισσα της Ολλανδίας, Βεατρίκη.

Με 33 χρόνια βασιλείας η 75χρονη Βεατρίκη θα παραδώσει σήμερα στο Αμστερνταμ τον θρόνο της στον 46χρονο γιο της, που θα γίνει ο πρώτος βασιλιάς της Ολλανδίας από το 1890, όταν και πέθανε ο Γουλιέλμος ο Γ΄.

Πλήθος κόσμου έχει συγκεντρωθεί από το πρωί γύρω από το Παλάτι για να παρακολουθήσει την τελετή της διαδοχής και κυρίως για να αποχαιρετήσει τη Βεατρίκη, που είναι ιδιαίτερα, δημοφιλής.

Στις σημερινές τελετές παράδοσης και ενθρόνισης έχουν κληθεί και θα παραβρεθούν πολλοί γαλαζοαίματοι από τον πρίγκηπα Κάρολο και τη δούκισσα της Κορνουάλης, τον πρίγκηπα Φίλιππο της Ισπανίας και την πριγκίπισσα Λετίσια μέχρι το διάδοχο του θρόνου της Δανίας, πρίγκηπα Φρειδερίκο και τη σύζυγό του.

Χθες η βασίλισσα Βεατρίκη αποχαιρέτισε το ολλανδικό έθνος λέγοντας: «Χωρίς τη θερμή υποστήριξή σας και τα ενθαρρυντικά δείγματα αφοσίωσης σας, τα βάρη, που ούτως ή άλλως θα είχα, θα ζύγιζαν πολύ περισσότερο».

Αναφερόμενη στο γιο της και επικείμενο βασιλιά της χώρας τόνισε ότι έχει προετοιμαστεί κατάλληλα ώστε «να ενώσει την κοινωνία και να την καταστήσει αντιπροσωπευτική του 21ου αιώνα με αέρα αισιοδοξίας».

Η ίδια επεσήμανε, τέλος ότι θα βρίσκεται στη διάθεση του ολλανδικού λαού για οποιοδήποτε ζήτημα τον απασχολεί καθώς, πλέον, «μπορούν όλοι να με αποκαλούν, όπως επιθυμούν και να απευθύνονται σε μένα επειδή νοιώθουν άνετα μαζί μου».      

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο διάδοχος Βίλεμ - Αλεξάντερ  είχε δηλώσει σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη ότι δεν είναι «φετιχιστής του πρωτοκόλλου» και δεν επιμένει στο να τον αποκαλούν «Αυτού Μεγαλειότης», αλλά μπορούν να τον αποκαλούν όλοι, όπως επιθυμούν. 

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από