Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υπερασπίστηκε το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (ΟΜΤ) χωρών της ευρωζώνης με οικονομικά προβλήματα, αναφέροντας ότι η πολιτική αυτή προβλέπεται από την εντολή της, σύμφωνα με έγγραφο που κατέθεσε η ΕΚΤ στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας το οποίο επικαλείται η γερμανική οικονομική εφημερίδα «Χάντελσμπλατ».

Πρόκειται για έναν ακόμη γύρο στη μάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ της ΕΚΤ και της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας για το θέμα της αγοράς κρατικών ομολόγων χωρών όπως η Ισπανία και η Ιταλία. Η Μπούντεσμπανκ σε επιστολή της στο ίδιο δικαστήριο –που είχε αποκαλύψει η ίδια γερμανική εφημερίδα –είχε υποστηρίξει ότι δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα της ΕΚΤ να διασώζει χώρες με προβλήματα.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας πρόκειται να συνεδριάσει στις 11 και 12 Ιουνίου για να αποφασίσει εάν είναι συνταγματικά τόσο το πρόγραμμα ΟΜΤ της ΕΚΤ όσο και οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί διάσωσης.

Το έγγραφο των 29 σελίδων που είχε στείλει η Μπούντεσμπανκ στο Συνταγματικό Δικαστήριο δείχνει ουσιαστικά τις μεγάλες αντιδράσεις που εξακολουθούν να υφίστανται από τον επικεφαλής της, Γενς Βάιντμαν, όσον αφορά την παρέμβαση της ΕΚΤ. Με την κίνηση αυτήν όμως ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι είχε καταφέρει να αποκλιμακώσει την επίθεση που είχαν ξεκινήσει οι αγορές κατά της Ισπανίας και της Ιταλίας η οποία είχε αυξήσει κατακόρυφα το κόστος δανεισμού τους