Εφικτός είναι ο στόχος της κάλυψης της ελάχιστης συμμετοχής των ιδιωτών μετόχων στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας Αλέξανδρο Τουρκολιά. «Με τις διαβεβαιώσεις που έχουμε πιστεύουμε ότι ο στόχος κάλυψης της ελάχιστης συμμετοχής των ιδιωτών είναι εφικτός. Η επιτυχία εναπόκειται στη δική σας βούληση, στη δική σας απόφαση», είπε ο κ. Τουρκολιάς μιλώντας από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων, η οποία ενέκρινε την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1,171 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 12% των συνολικών αναγκών. Σημειώνεται ότι η αύξηση θα κριθεί επιτυχημένη ακόμη και αν συγκεντρωθεί ποσοστό 10%, αλλά αν επιτευχθεί ο στόχος του 12% δεν θα εκδοθούν μετατρέψιμα ομόλογα (CoCo’s) ύψους 1,9 δισ. ευρώ τα οποία επιβαρύνονται με υψηλό επιτόκιο.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας θα συνεδριάσει σήμερα για να εγκρίνει το Ενημερωτικό Δελτίο, το οποίο θα σταλεί προς έγκριση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Παράλληλα, η Εθνική ανακοίνωσε ότι στη σημερινή γενική συνέλευση της Eurobank (το 84% των μετοχών της οποίας ελέγχει η Εθνική) θα υπερψηφίσει την πρόταση του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας, σύμφωνα με την οποία η ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank θα γίνει πλήρως και αποκλειστικά από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ. Σύμφωνα με τον κ. Τουρκολιά, χιλιάδες παλαιοί αλλά και νέοι μέτοχοι, ιδιώτες επενδυτές, υπάλληλοι της τράπεζας, πελάτες της, καθώς και καταθέτες της Εθνικής Τράπεζας συστρατεύονται για την εξασφάλιση των απαραίτητων ιδιωτικών κεφαλαίων. Στη συστράτευση συμμετέχουν «εκατοντάδες χιλιάδες πελάτες, από τον μικροκαταθέτη έως τον μεγάλο επενδυτή, από τον πιο μικρό δανειολήπτη έως τον πιο μεγάλο δανειακό μας πελάτη, καθώς και οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι του ομίλου».

Στόχος της τράπεζας, όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της, είναι «να παραμείνει η Εθνική μια ανεξάρτητη ιδιωτικοοικονομικού χαρακτήρα, υγιής και πολυμετοχική τράπεζα, καθώς και βασικός κορμός στην προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας». Ο κ. Τουρκολιάς ανέφερε επίσης ότι οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης της ΕΤΕ είναι μικρότερες από τις ζημιές του PSI, ενώ προσέθεσε ότι «με τα warrants παρέχεται η δυνατότητα για τη σταδιακή ανάκτηση της πλειοψηφίας της μετοχικής σύνθεσης της τράπεζας από ιδιωτικά κεφάλαια σε ορίζοντα πενταετίας».

Στην επίτευξη του στόχου της Εθνικής συμβάλλουν επίσης η ικανοποιητική ποιότητα του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων, όπως διαπιστώθηκε και από την BlackRock, και η διατήρηση ικανοποιητικών επιπέδων ρευστότητας. Θετικά λειτουργεί η επιβράδυνση των νέων κόκκινων δανείων, η μείωση στο λειτουργικό κόστος, η δυνατότητα ενίσχυσης της κεφαλαιακής επάρκειας του ομίλου με συμπληρωματικές κινήσεις, αλλά και η γενικότερη βελτίωση των δεικτών της οικονομίας που έχει θετικό αποτέλεσμα και στις τράπεζες.

Θετικές εξελίξεις. Από την πλευρά του ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ Πέτρος Χριστοδούλου ανέφερε ότι οι μέτοχοι ενέκριναν το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας. Εξάλλου, τις θετικές εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας επισήμανε ο πρόεδρος της τράπεζας Γιώργος Ζανιάς, τονίζοντας ότι αυτή αρχίζει σταδιακά και σταθεροποιείται. Εκανε λόγο για θετικές ενδείξεις, προβλέποντας ακόμη και μικρό πρωτογενές πλεόνασμα εντός του 2013. Αναφερόμενος στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας και απευθυνόμενος στους μετόχους είπε ότι «βρισκόμαστε στο πιο κρίσιμο σταυροδρόμι και καλείστε να πάρετε αποφάσεις που θα σημαδέψουν την πορεία της Εθνικής Τράπεζας».

Ο κ. Ζανιάς προσέθεσε ότι οι μέτοχοι των τραπεζών έχουν συμβάλει τα μέγιστα στην ισορροπία του τραπεζικού συστήματος και η μεγάλη αυτή συμβολή τους δεν έχει δυστυχώς ακόμη αναγνωριστεί. Εξέφρασε πάντως την αισιοδοξία του ότι το τραπεζικό σύστημα, αν και έχει υποστεί σημαντικές απώλειες κυρίως από το δυσθεώρητο χρέος της χώρας, θα δώσει και πάλι το «παρών» καθώς μετά την ανακεφαλαιοποίηση θα είναι έτοιμο να πραγματοποιήσει τον ρόλο του, που δεν είναι άλλος από τη χρηματοδότηση της οικονομίας.

«Μετά την ανακεφαλαιοποίηση θα έχουμε τα εφόδια για να ανταποκριθούμε στο γύρισμα της οικονομίας. Για να αντιμετωπίσουμε την ανεργία και την ύφεση πρέπει να έχουμε ισχυρές τράπεζες», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της τράπεζας.

Τα καλά νέα

Θετικά λειτουργεί η επιβράδυνση των νέων κόκκινων δανείων, η μείωση στο λειτουργικό κόστος, η δυνατότητα ενίσχυσης της κεφαλαιακής επάρκειας του ομίλου με συμπληρωματικές κινήσεις, αλλά και η γενικότερη βελτίωση των δεικτών της οικονομίας που έχει θετικό αποτέλεσμα και στις τράπεζες.