νέα δεδομένα για τον ελληνικό αγροτικό τομέα και τη βιομηχανία με οφέλη και για τις δύο πλευρές, δημιουργεί το μοντέλο της συμβολαιακής γεωργίας. Οι αγρότες προτού ακόμη σπείρουν τα χωράφια τους γνωρίζουν σε ποιες τιμές θα πουλήσουν τη σοδειά τους, καθώς επίσης ότι θα υπάρξει πλήρης απορρόφηση της παραγωγής τους δίχως να ανησυχούν για τον ανταγωνισμό από τα προϊόντα εισαγωγής χαμηλού κόστους.

Σήμερα στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι πάνω από 900.000 στρέμματα παράγουν από σιτηρά έως και ενεργειακά φυτά που απορροφούνται ως πρώτες ύλες από βιομηχανίες, μεταξύ των οποίων γαλακτοβιομηχανίες, ζυθοποιίες, επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών και καλλυντικών.

ΕΚΡΗΞΗ ΤΙΜΩΝ. Πίσω από τη στροφή των βιομηχανιών στη συμβολαιακή γεωργία βρίσκεται η έκρηξη των τιμών των πρώτων υλών τα τελευταία χρόνια, σε συνδυασμό με τη μείωση της αγροτικής παραγωγής διεθνώς λόγω δυσμενών καιρικών φαινομένων, καθώς και την εγκατάλειψη σε πολλές περιπτώσεις καλλιεργειών της πρωτογενούς παραγωγής στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Αυτοί οι παράγοντες ώθησαν τις βιομηχανίες, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσουν τις πρώτες ύλες για την παραγωγή των προϊόντων τους, να στραφούν σε απευθείας συνεργασίες με αγρότες, συνεταιρισμούς ή ομάδες παραγωγών. Εκείνο που τους προσφέρει αυτή η στροφή είναι συγκριτικά πλεονέκτημα τόσο όσον αφορά τον καλύτερο έλεγχο και άρα την ποιότητα της πρώτης ύλης, όσο και καλύτερο μάρκετινγκ στα προϊόντα τους καθώς έχουν ώς βάση την ελληνική αγροτική παραγωγή.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση της συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας ΕΒΟΛ στον Βόλο. Πρόσφατα προχώρησε σε συμφωνία με εκπροσώπους μεγάλης αλυσίδας σουπερμάρκετ με σκοπό την παραγωγή και προώθηση δύο νέων γιαουρτιών παραδοσιακού τύπου. Ταυτόχρονα η ΕΒΟΛ, στρέφοντας την προσοχή της και το ενδιαφέρον της και στα προηγούμενα βήματα της παραγωγικής διαδικασίας, δηλαδή την παραγωγή ζωοτροφών για τους κτηνοτρόφους, προχωρεί σε συμβόλαια με εγγυημένη τιμή, π.χ. για το κριθάρι που θα συγκομίσουν οι γεωργοί το καλοκαίρι. Παρόμοιες δραστηριότητες αναπτύσσει και η επίσης συνεταιριστική θεσσαλική βιομηχανία ΘΕΣΓΑΛ.

ΣΤΗ Ζυθοποιία. Ενδιαφέρουσα είναι και η περίπτωση της Ζυθοποιίας Μακεδονίας- Θράκης, που παράγει την μπίρα Βεργίνα. Το 2011 καλλιεργήθηκαν στη Ροδόπη για λογαριασμό της 2.500 στρέμματα με κριθάρι. Πέρυσι, η βιομηχανία ήρθε σε συμφωνία με ντόπιους παραγωγούς για τη συμβασιοποίηση άλλων περίπου 4.000 στρεμμάτων ώστε φέτος να σπείρουν κριθάρι, καλύπτοντας έτσι σχεδόν το 50% των αναγκών της σε πρώτη ύλη. Στόχος της ζυθοποιίας για το 2014 είναι η παραγωγή κριθαριού μέσω συμβολαιακής γεωργίας να καλύπτει το 100% των αναγκών της.