Διπλή ανάσα για τους έλληνες καπνοπαραγωγούς δίνει η απόφαση της Philip Morris να απορροφήσει τη μισή ετήσια παραγωγή της χώρας την τριετία 2013 – 2015, σε συνδυασμό με την κίνηση από την Τράπεζα Πειραιώς – ΑΤΕ να επεκτείνει και στα καπνά την παρουσία της στη συμβολαιακή γεωργία.

Συγκεκριμένα η Τράπεζα Πειραιώς – ΑΤΕ ανακοίνωσε χθες ότι ήρθε σε συμφωνία με τη μεταποιητική βιομηχανία Μισσιριάν και με περισσότερους από 1.000 καπνοκαλλιεργητές των Νομών Σερρών, Δράμας και Πιερίας, προκειμένου να εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα συμβολαιακής γεωργίας ανάλογο με εκείνο για το βιομηχανικό ροδάκινο.

Ενα σχέδιο δηλαδή που προβλέπει την παροχή δανείων (με χαμηλή τελική επιβάρυνση) στους καπνοκαλλιεργητές, τα οποία θα πιστώνονται σε ειδική χρεωστική κάρτα που θα τους εκδώσει η τράπεζα προκειμένου μέσω αυτής να πληρώνουν τα έξοδά τους (λιπάσματα, φυτοφάρμακα, εργατικά) σε συνεργαζόμενα καταστήματα και πρατήρια καυσίμων. Η πρώτη παρόμοια κίνηση της Πειραιώς που ανακοινώθηκε στις αρχές Απριλίου, αφορούσε τον τομέα του βιομηχανικού ροδάκινου που προορίζεται για την παραγωγή κομπόστας.

Τα πλεονεκτήματα της συμβολαιακής γεωργίας και τη συνεργασία με τη Μισσιριάν, από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον χώρο της μεταποίησης καπνών, παρουσίασε χθες σε περισσότερους από 800 παραγωγούς κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που έγινε στις Σέρρες, ομάδα στελεχών της Πειραιώς – ΑΤΕ υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο Σταύρο Λεκκάκο.

Υπενθυμίζουμε ότι η Μισσιριάν, όπως επίσης η ΣΕΚΕ και η Μιχαηλίδης, τον περασμένο Φεβρουάριο υπέγραψαν συμφωνία τριετούς διάρκειας (2013 – 2015) με την αμερικανική εταιρεία Philip Morris για την απορρόφηση επιπλέον ποσοτήτων ελληνικών καπνών. Τα βασικά χαρακτηριστικά της συμφωνίας ήταν ότι η πολυεθνική θα αυξήσει 20% τις αγορές της στα καπνά ανατολικού τύπου, που χρησιμοποιεί στο χαρμάνι των τσιγάρων της (Marlboro, κ.ά.). Αυτό που έχει ιδιαίτερη αξία είναι η διάρκεια της συμφωνίας αφού για μια τριετία οι έλληνες καπνοκαλλιεργητές που αριθμούν 15.000 θα ξέρουν ότι έχουν εξασφαλισμένη την απορρόφηση της παραγωγής τους. Το ίδιο ισχύει σε μεγάλο βαθμό, όσον αφορά τις θέσεις εργασίας, και για τους 12.000 εργάτες που απασχολούνται σε εποχική βάση στον κλάδο.

Οπως και με τα ροδάκινα, έτσι και με τα καπνά η χρηματοδότηση από την Πειραιώς – ΑΤΕ θα είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες και στη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου. Στην προκειμένη περίπτωση, η τράπεζα θα εξασφαλίζει στους παραγωγούς το ρευστό που χρειάζονται με την έναρξη της καλλιεργητικής σεζόν. Οσον αφορά τα χρήματα για τη σοδειά που παρέδωσαν, θα τα εισπράττουν το αργότερο μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου κάθε χρόνου.

Παράλληλα, η τράπεζα θα καλύπτει τον παραγωγό με πρόσθετες (πέραν του ΕΛΓΑ) εγγυήσεις για πιθανή απώλεια παραγωγής λόγω καιρικών φαινομένων και φυσικών καταστροφών.

«Για συσσωρευμένη τεχνογνωσία της Πειραιώς – ΑΤΕ που μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην ανάδειξη του πρωτογενούς τομέα σε πυλώνα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας», μίλησε ο κ. Λεκκάκος.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Χριστόδουλος Αντωνιάδης ανέφερε ότι στο σύστημα της συμβολαιακής γεωργίας θα ενταχθούν μέχρι τα τέλη του έτους περισσότερες από 30 μεγάλες μεταποιητικές επιχειρήσεις και συνεταιρισμοί, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα στον χώρο της γεωργίας και της κτηνοτροφίας.

Σαφράν σε 15 χώρες. Τα επιτυχημένα παραδείγματα συμβολαιακής γεωργίας δεν είναι μόνο αυτά. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του ελληνικού σαφράν, δηλαδή του κρόκου Κοζάνης που εξάγεται σε περισσότερες από 15 χώρες μέσω της εταιρείας Κορρές. Πίσω από αυτές τις επιδόσεις βρίσκεται μια από τις πρώτες και πιο οργανωμένες προσπάθειες συμβολαιακής γεωργίας στην Ελλάδα. Πριν από μερικά χρόνια, ο αναγκαστικός συνεταιρισμός κροκοπαραγωγών Κοζάνης και η εταιρεία φυτικών καλλυντικών συνέστησαν την εταιρεία Προϊόντα Κρόκος Κοζάνης. Το 55% ανήκει στον συνεταιρισμό και το 45% στην Κορρές. Σήμερα η εταιρεία αυτή πωλεί τα προϊόντα της, με πιο γνωστά τα ροφήματά της, σε πάνω από 2.500 σημεία παγκοσμίως. Το τελευταίο διάστημα η εταιρεία έχει βάλει πλώρη για την Κίνα και τη Σαουδική Αραβία, με νέες γεύσεις στα ροφήματά της όπως μέντα, λεμόνι, μέλι, φασκόμηλο, λουίζα, πράσινο και μαύρο τσάι καθώς και άλλα βότανα. Χάρη σε αυτό το μοντέλο συμβολαιακής γεωργίας, τα προϊόντα της Κοζάνης έγιναν γνωστά διεθνώς, εξασφαλίζοντας καλό εισόδημα για τις περισσότερες από 1.000 οικογένειες που δραστηριοποιούνται στην καλλιέργεια κρόκου από τα 20 χωριά της περιοχής. Μάλιστα το ενδιαφέρον των ξένων πελατών της (από Ρωσία, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία κ.λπ.) αφορά φαρμακευτικούς όπως και γαστρονομικούς λόγους.

τα ελληνικά ρόδια. Ενας άλλος τομέας που χρωστά πολλά στη συμβολαιακή γεωργία είναι τα ρόδια. Καλλιεργητές από τη Ροδόπη, το Κιλκίς, τη Δράμα και την Πέλλα σε συνεργασία με ελληνικές και ξένες εταιρείες από το Ισραήλ, τη Ρωσία, ακόμη και τη Βρετανία έχουν συνεργαστεί επιτυγχάνοντας καλύτερες τιμές και εξασφαλισμένη απορρόφηση της παραγωγής τους. Προς την ίδια κατεύθυνση έχουν κινηθεί το τελευταίο διάστημα οι παραγωγοί οσπρίων, αρωματικών φυτών, εκτροφείς σαλιγκαριών και καλλιεργητές ενεργειακών φυτών.