«Δεν είμαι πια ο εντυπωσιακός νεαρός μουσουλμάνος σοσιαλιστής που ήμουν κάποτε» είπε ο Μπαράκ Ομπάμα και το κοινό του ξέσπασε σε γέλια και χειροκροτήματα καθώς με τον τρόπο αυτόν ο αμερικανός Πρόεδρος επέλεξε να ειρωνευθεί όλες τις φήμες για την καταγωγή, το θρήσκευμα και τις πολιτικές του πεποιθήσεις που είχαν κυκλοφορήσει στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Η ευκαιρία τού δόθηκε στο ετήσιο δείπνο των διαπιστευμένων ανταποκριτών στον Λευκό Οίκο το βράδυ του Σαββάτου, όπου αυτοσαρκάστηκε, δείχνοντας μάλιστα κάποια στιγμή και φωτομοντάζ με εκείνον να έχει τη φράντζα της συζύγου του Μισέλ. Ασκησε επίσης κριτική στους αντιπάλους του, σχολίασε τα μέσα ενημέρωσης και δεν παρέλειψε να επαινέσει το έργο όσων προσέφεραν βοήθεια μετά τις βομβιστικές επιθέσεις στη Βοστώνη και τις εκρήξεις στο εργοστάσιο λιπασμάτων στο Τέξας.

«Αυτή η δεύτερη θητεία μου θα είναι ιδιαίτερα ριζοσπαστική» τόνισε και αμέσως μετά έδειξε το ψεύτικο εξώφυλλο του περιοδικού «Αναψυχή για ηλικιωμένους» με τον εαυτό του να παίζει γκολφ. Το ετήσιο δείπνο δίνει την ευχέρεια στον εκάστοτε πρόεδρο να κάνει αστεία, να πειράξει τους πάντες, φίλους και εχθρούς, και κυρίως αυτοκριτική. Στο στόχαστρό του βρέθηκε ο δισεκατομμυριούχος Σέλντον Αντελσον που ξόδεψε μια περιουσία (περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια) για να στηρίξει προεκλογικά τον Μιτ Ρόμνεϊ και άλλους Ρεπουμπλικανούς υποψηφίους. «Τόσα λεφτά θα μπορούσε να μου τα δώσει για να αποσυρθώ» είπε γελώντας. «Θα το σκεφτόμουν. Αλλά δεν θα το έκανα. Η Μισέλ όμως θα το έκανε» πρόσθεσε πειράζοντας τη σύζυγό του. Ειρωνεύθηκε τους Ρεπουμπλικανούς λέγοντας ότι ήρθε η ώρα να τους απλώσει το χέρι και γι’ αυτό θα τους συνοδεύσει σε διάφορες εκδηλώσεις, μεταξύ των οποίων και «το κάψιμο βιβλίων με τη συντηρητική Μισέλ Μπάκμαν».

Αργότερα, μιλώντας σε διαφορετικό τόνο, εξήρε τον ρόλο των μέσων ενημέρωσης. Το ετήσιο δείπνο, στο οποίο μετέχουν κάθε χρόνο 3.000 καλεσμένοι, οργανώνεται σε μεγάλο ξενοδοχείο της Ουάσιγκτον και είναι ευκαιρία για τους δημοσιογράφους και τα στελέχη των μέσων μαζικής ενημέρωσης να σπάσουν τον πάγο με τους αξιωματούχους της κυβέρνησης. Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος παρόντες ήταν πολλοί αστέρες του Χόλιγουντ: ο Κέβιν Σπέισι που μάλιστα πρωταγωνιστεί φέτος στη σειρά «House of Cards» στην οποία υποδύεται έναν διεφθαρμένο γερουσιαστή, η Μπάρμπρα Στράιζαντ, ο Μπράντλεϊ Κούπερ, ο Μάικλ Ντάγκλας, η Νικόλ Κίντμαν, ο νοτιοκορεάτης ράπερ Σάι, οι σκηνοθέτες Τζορτζ Λούκας και Στίβεν Σπίλμπεργκ και ο βραβευμένος με Οσκαρ για τον «Λίνκολν» Ντάνιελ-Ντέι Λιούις. Σε αυτούς ο Ομπάμα αφιέρωσε ένα βίντεο λέγοντας ότι η επόμενη ταινία του Σπίλμπεργκ θα αφορά έναν άλλο αμερικανό πρόεδρο, δηλαδή τον εαυτό του. Και εμφανίσθηκε να υποδύεται τον Ντάνι-Ντέι Λιούις ο οποίος υποδύεται… τον Ομπάμα, προσπαθώντας να κάνει τα αυτιά του να μοιάζουν και δείχνοντας να αγωνιά να υιοθετήσει τη… δική του προφορά –κάνοντας έτσι έμμεση αναφορά στη μεγάλη προσπάθεια του ιρλανδού ηθοποιού να μιμηθεί επακριβώς τους χαρακτήρες που παίζει.

Το δείπνο δεν είχε μόνο γέλια και σταρ του Χόλιγουντ, είχε και καλό σκοπό καθώς συγκεντρώθηκαν δεκάδες χιλιάδες δολάρια για τη χρηματοδότηση των σπουδών φοιτητών της δημοσιογραφίας σε πολλά αμερικανικά πανεπιστήμια.