Η αντιπαράθεση στις τάξεις του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος ξέσπασε μετά τη δημοσίευση την περασμένη Παρασκευή σχεδίου κειμένου που χαρακτηρίζει την Ανγκελα Μέρκελ «Καγκελάριο της λιτότητας» κατηγορώντας την για «εγωιστική αδιαλλαξία».

Το «μπρα ντε φερ» Γαλλίας-Γερμανίας είναι διαχρονικό, όμως, η αγαστή συνεργασία Μέρκελ – Σαρκοζί, που είχε μάλιστα προσδώσει στο δίδυμο των δύο ηγετών το παρατσοούκλι «Μερκοζί» είχε δώσει την αίσθηση ότι οι σχέσεις των δύο κρατών βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο.

Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε με την εκλογή του σοσιαλιστή Προέδρου Φρανσουά Ολάντ και η ένταση κορυφώθηκε με τον χαρακτηρισμό «Καγκελάριου της λιτότητας» για την Μέρκελ.

Για να κοπάσει ο θόρυβος, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς απηύθυνε σήμερα έκκληση για ηρεμία στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, που ερίζει για την αναγκαιότητα μίας σύγκρουσης με την Καγκελάριο της Γερμανίας, χαρακτηρίζοντας «νόμιμη» μία συζήτηση με τη Γερμανία, αλλά «μη φυσιολογική τη φιλονικία».

«Συζήτηση, ναι, φιλονικία, όχι, είναι μη φυσιολογικό να τίθεται σε αμφισβήτηση ο ένας ή ο άλλος ηγέτης, το γαλλικό έλλειμμα είναι γαλλικό…δεν υπάρχει κανένας λόγος να έρχεται σε μετωπική αντιπαράθεση η μία χώρα με την άλλη»δήλωσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών στο ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1.

«Την ίδια στιγμή, υπάρχουν θέματα προς συζήτησιν, είναι φυσιολογικό να συζητούμε για την ταχύτητα με την οποία θα αποκτήσουμε (δημοσιονομική) ισορροπία, δεδομένου ότι χώρες, όπως η Γερμανία μπορούν να ενισχύσουν την οικονομική τους ανάπτυξη».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Πιερ Μοσκοβισί θεωρεί ότι η ιδέα μίας σύγκρουσης με τη Γερμανία είναι «μη εποικοδομητική» ενώ από αυτήν προβλέπει, πως αν συμβεί η Γαλλία θα βγει χαμένη και όχι η Γερμανία.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Monde ο γάλλος υπουργός Οικονομικών δηλώνει: «Δεν μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα προχωρήσουμε υιοθετώντας μία λογική σύγκρουσης, στιγματισμού ή ρήξης … ενεργώντας με αυτόν τον τρόπο, παίζουμε με αρκετά αμφιλεγόμενα αντανακλαστικά και σίγουρα θα είμαστε ηττημένοι στον τερματισμό».

Ο Πιερ Μοσκοβισί αγανακτεί επίσης με την ιδέα ότι η Γαλλία θα υπολείπεται της Γερμανίας και ότι δεν θα είναι αρκετά απαιτητική στον διάλογο με την πρώτη οικονομική δύναμη της Ευρώπης.

«Υπάρχουν ανάμεσα στην Ανγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ έντονες αλλά πολύ άμεσες συνομιλίες. Και ακριβώς επειδή συνομιλούν με ειλικρίνεια έχουμε κατορθώσει να προχωρήσουμε τα πράγματα από τότε που βρισκόμαστε στην εξουσία» υποστήριξε ο Μοσκοβισί.

Ο Προέδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ αναφέρθηκε στα τέλη Μαρτίου για μία «φιλική ένταση» με την γερμανίδα Καγκελάριο ενώ ο πρόεδρος της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης Κλοντ Μπαρτολόν έφθασε μέχρι την αναγκαιότητα σύγκρουσης με τη Γερμανία.

Την Κυριακή, δύο γάλλοι υπουργοί κατήγγειλαν την επιθετική κατά της Γερμανίας ρητορική από στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος, χαρακτηρίζοντας «ανεύθυνη και δημαγωγική» την ιδέα μίας «σύγκρουσης» με τη Γερμανία για την οικονομική πολιτική.