Ικανοποίηση για την υπερψήφιση της πρότασής του για το πρόγραμμα ανάσχεσης της ανεργίας, εκφράζει το ΠΑΣΟΚ με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου, τονίζοντας ότι η σημασία αυτής της παρέμβασης αναδεικνύεται και από τις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, καθώς, όπως τονίζεται, τα δύο αυτά κόμματα αντιδρούν διότι αντιλαμβάνονται, προφανώς, τη σημασία και την αποδοχή από την κοινωνία του νέου προγράμματος.

Απαντώντας, όπως αναφέρει το ΠΑΣΟΚ, σε όσους παραποιούν την αλήθεια, με συνειδητά ψέματα, περί μείωσης των κατώτατων αμοιβών, το κόμμα τονίζει ότι οι αριθμοί δίνουν αποστομωτική απάντηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρονται στην ανακοίνωση:

«O κατώτατος θεσμοθετημένος βασικός μισθός για εργαζόμενους ηλικίας 25 ετών και άνω είναι 586,8 ευρώ. Οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων είναι 16,5% επί του ποσού αυτού, άρα αφαιρουμένης της εισφοράς, που πληρώνεται απευθείας από τα νέο πρόγραμμα, η καθαρή αμοιβή είναι 490 ευρώ, όπως ακριβώς προβλέπει η διάταξη», ενώ «ανάλογα ισχύουν και για τους εργαζόμενους ηλικίας κάτω των 25 ετών».

Το ΠΑΣΟΚ απαντά και σε όσους «κόπτονται» για το ΑΣΕΠ, μεταξύ των οποίων και ο πρώην υπουργός Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος κάνει λόγο για ουσιαστική κατάργηση του ρόλου του ΑΣΕΠ αναφορικά με τα προγράμματα αυτά και για επαναφορά των stage και του πελατειακού κράτους.

Στις κατηγορίες αυτές το ΠΑΣΟΚ απαντά ότι «όλη η διαδικασία τελεί υπό την εποπτεία και τον έλεγχο του ΑΣΕΠ».

Ειδικότερα τονίζεται: «Όπως και στα ως τώρα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας στα οποία απασχολήθηκαν 57 χιλ. άνεργοι, με διαδικασία μοριοδότησης εγκεκριμένη από το ΑΣΕΠ και τον τελικό έλεγχο του ΑΣΕΠ. Τώρα μάλιστα αυτό θα γίνεται χωρίς ενδιάμεσους φορείς (ΜΚΟ) αλλά απευθείας, όπως έγινε και στα επιτυχή προγράμματα αυτεπιστασίας των ΟΤΑ τα οποία αφορούν 75 χιλ. ανέργους».