Τα μέτωπα που είχαν ανοίξει μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων κλείνει ο Αντώνης Σαμαράς, όπως διαφαίνεται και από την αποδοχή βασικών προτάσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ κατά τη χθεσινή ψήφιση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή. Κατά την προσεχή σύσκεψη των τριών αρχηγών, πιθανότατα μετά το Πάσχα, θα τεθούν επί τάπητος όχι μόνο το θέμα του ανασχηματισμού, αλλά γενικώς ένα πλαίσιο αλλαγών με στόχο τη βελτίωση της λειτουργίας του κυβερνητικού σχήματος.

Η προώθηση, έστω εν μέρει, της τροπολογίας του ΠΑΣΟΚ για την ανεργία και η βελτίωση της ρύθμισης για το χαράτσι στα ακίνητα, που εισηγήθηκε η ΔΗΜΑΡ προκειμένου να στηριχθούν οι οικογένειες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, αποκλιμακώνουν την ένταση και δημιουργούν ένα νέο πεδίο συνεννόησης μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, ενόψει και των συζητήσεων για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

ΠΙΕΣΕΙΣ. Πάντως όπως σημειώνουν πηγές από το ΠΑΣΟΚ, για να υπάρξουν αλλαγές στο πολυνομοσχέδιο απαιτήθηκαν ασφυκτικές πιέσεις κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου προς τους αρμόδιους υπουργούς Στουρνάρα και Βρούτση όπως και η παρέμβαση του ίδιου του κ. Βενιζέλου προς τον υπουργό Οικονομικών.

Να σημειωθεί ότι η κατάσταση ήταν οριακή στις σχέσεις ΠΑΣΟΚ – κυβέρνησης από το απόγευμα της Παρασκευής, όταν τα στελέχη της Ιπποκράτους διαπίστωσαν πως παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις δεν συμπεριελήφθη στο νομοσχέδιο η πρόταση του Κινήματος για την ανάσχεση της ανεργίας. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επικοινώνησε το πρωί του Σαββάτου με τον Γιάννη Στουρνάρα, ενώ είχε αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επαφές και με τον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη για το ίδιο θέμα. Επίσης υπήρξε επικοινωνία του γραμματέα της κυβέρνησης Παναγιώτη Μπαλτάκου με τον Χρήστο Πρωτόπαπα.

Ο ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ. Στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου διαβεβαιώνουν ότι ο χρονικός ορίζοντας του ανασχηματισμού παραμένει ζητούμενο.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο μοναδικός λόγος για τον οποίο ο κ. Σαμαράς θα προέκρινε την επίσπευση των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα είναι η ανησυχία ότι οι εντάσεις και οι διαφοροποιήσεις μεταξύ εταίρων, αλλά και μεταξύ υπουργών, θα μπορούσαν να αποδιοργανώσουν την κυβέρνηση σε μια περίοδο που επιβάλλεται επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου. Το μήνυμα είναι ότι οι πιέσεις των κυβερνητικών εταίρων για αλλαγές δεν είναι ικανές να μεταβάλουν τον σχεδιασμό του Πρωθυπουργού. Στην περίπτωση πάντως που ο κ. Σαμαράς προκρίνει την επίσπευση, προεξοφλείται ότι ο ανασχηματισμός θα γίνει πριν από την επίσημη επίσκεψή του στην Κίνα (15 Μαΐου).

Από τη στιγμή που ο κ. Σαμαράς καταλήξει ότι η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει χωρίς σοβαρές αναταράξεις το επόμενο δίμηνο, τότε ο ανασχηματισμός θα πάρει νέα παράταση. Στην πραγματικότητα, στο πρωθυπουργικό επιτελείο θεωρούν πως το ισοζύγιο είναι περισσότερο θετικό στην περίπτωση μετάθεσης των αλλαγών, καθώς τον Ιούνιο θα έχει κλείσει ο πρώτος μεγάλος κύκλος μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση (με την απομάκρυνση περίπου 2.000 υπαλλήλων), θα γίνουν οι πρώτες διαβουλεύσεις με την τρόικα για χαλάρωση του Μνημονίου (με αφετηρία τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση), ενώ δεν θα διαταραχθούν οι εσωκομματικές ισορροπίες στη ΝΔ πριν από το Συνέδριο. Επιπλέον, όπως αναφέρουν τα ίδια στελέχη, οι νέοι υπουργοί μπορούν να ενημερωθούν πλήρως μέσα σε λιγότερο πιεστικό περιβάλλον, κατά το δίμηνο Ιούλιος – Αύγουστος, για το έργο που θα κληθούν να προωθήσουν, ώστε από τον Σεπτέμβριο το νέο σχήμα να κινηθεί με ταχύτατους ρυθμούς.

Τα υπέρ και τα κατά

Ο Πρωθυπουργός εξακολουθεί να ζυγίζει τα υπέρ και τα κατά της επίσπευσης των αλλαγών στην κυβέρνηση ή της μετάθεσής τους στις αρχές Ιουλίου – δηλαδή, μετά το Συνέδριο της ΝΔ και τη νέα αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος σταθεροποίησης από την τρόικα