Πεδίο σκληρής πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και σημαντικών ελαφρύνσεων για τους οικονομικά αδυνάτους υπήρξε η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε χτες το βράδυ με 168 υπέρ, 123 κατά και ένα «παρών» (του ανεξάρτητου βουλευτή Μάρκου Μπόλαρη). Οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι ήρθαν πιο κοντά μετά τις τροπολογίες ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ τις οποίες έκανε δεκτές το υπουργείο Οικονομικών. Ενδεικτικό του κλίματος που διαμορφώθηκε ήταν η δήλωση του κ. Σαμαρά ότι «η κυβερνητική πλειοψηφία παρά τις Κασσάνδρες βγήκε ενισχυμένη». Μάλιστα, στο στρατόπεδο του «ναι» επέστρεψαν οι ανεξάρτητοι Κ. Μαρκόπουλος και Θ. Σολδάτος που είχαν διαγραφεί από τη ΝΔ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ύστερα από ένα παρασκήνιο έντονων πιέσεων και διαβουλεύσεων, ο υπουργός Οικονομικών έκανε αποδεκτά τα δύο από τα τρία άρθρα που περιελάμβανε η τροπολογία του ΠΑΣΟΚ για την προσωρινή ολιγόμηνη πρόσληψη προσωπικού σε δήμους και περιφέρειες και τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών προκειμένου να μην υπάρξουν απολύσεις.

ΑΙΧΜΕΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΓΙΑ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ. Σε κάποια στιγμή της διαδικασίας ο Βαγγέλης Βενιζέλος δεν δίστασε να πει στον υπουργό Οικονομικών: «Δεν μας κάνει κανείς καμία χάρη και δεν είναι γαλαντομία η αποδοχή των προτάσεών μας για την αντιμετώπιση της ανεργίας. (…) Δεν θέλουμε χάρες, αλλά εφαρμογή πολιτικών. (…) Το ΠΑΣΟΚ δεν εκβιάζει, αλλά προστατεύει τη σχέση της κυβέρνησης με την πραγματικότητα». Παράλληλα, έγινε δεκτή η τροπολογία της ΔΗΜΑΡ για ελάφρυνση από το χαράτσι όσων βρίσκονται στο όριο της φτώχειας, όπως και η πρόταση των κυβερνητικών εταίρων για την τακτοποίηση μισθολογικής εκκρεμότητας των επιτυχόντων σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ του 2010.

ΜΕΤΩΠΙΚΗ ΜΕ ΤΣΙΠΡΑ. Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατηγορώντας την ότι ακολουθεί «μία καταστροφική πολιτική που έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε αποικία χρέους και τους πολίτες της σε νεόπτωχους». Αναφερθείς στο πολυνομοσχέδιο, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο «για μέτρα αφαίμαξης από μια ούτως ή άλλως αιμορραγούσα οικονομία», επισημαίνοντας ότι το πολυνομοσχέδιο είναι «ο προθάλαμος για να μετατραπεί η Ελλάδα στη μόνη χώρα στην Ευρώπη που δεν θα έχει καθόλου δημόσια περιουσία». Μάλιστα δεν δίστασε να χαρακτηρίσει τους κυβερνητικούς εταίρους «διαχειριστές των ντιλς των αποκρατικοποιήσεων και διαχειριστές της μετάβασης στη νέα διαπλοκή».

Προειδοποίησε μάλιστα την τρικομματική κυβέρνηση πως «όλα όσα έχετε υπογράψει δεν μας δεσμεύουν». «Εσείς είστε εντολοδόχοι της τρόικας, εμείς θα είμαστε εντολοδόχοι του λαού» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Αμεση ήταν η αντεπίθεση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα τόσο για αντιφάσεις όσο και για ανυπαρξία πολιτικών προτάσεων και εμπόριο συνωμοσιολογίας. «Ο κ. Τσίπρας παρακαλά να έλθει το τέλος του κόσμου για να δικαιωθεί πολιτικά, και η αξιωματική αντιπολίτευση ενεργεί ως εχθρός και όχι ως αντίπαλος» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος και, σχολιάζοντας την χθεσινή τοποθέτηση του κ. Τσίπρα ανέφερε δηκτικά, «τον βρήκα πολύ αριστερό και θυμωμένο. Είναι θυμωμένος επειδή είναι αιχμάλωτος μιας αντίφασης της παράταξής του, που δεν μπορεί να αποφασίσει μεταξύ φιλοευρωπαϊκής πολιτικής ή έντιμης απόφασης να μην λες «εντός ευρώ κι εκτός Μνημονίου»».

Ακόμη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι με τη στάση του «προσβάλλει την νοημοσύνη του λαού και τις θυσίες του», και ανεβάζοντας στο κόκκινο τον υδράργυρο της πολιτικής αντιπαράθεσης κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως κάνει επιλογή προσωπικοτήτων και προσωπείων. «Μέσα στις φαντασιώσεις του είναι τώρα – μετά τον Ούγκο Τσάβες – και ο Μπέπε Γκρίλο της Ελλάδας» είπε με έμφαση.

Σφοδρή επίθεση τόσο κατά της κυβέρνησης αλλά και της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε η επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, κατηγορώντας τη ΝΔ ότι «εξαπατά τον λαό με εκφοβισμό» και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «εξαπατά με αυταπάτες αποκρύβοντας την πραγματικότητα».

Κατά την πρώτη της ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής μετά την εκλογή του Δ. Κουτσούμπα στην ηγεσία του ΚΚΕ, η κ. Παπαρήγα υποστήριξε ότι η βασική αντιπαράθεση στη Βουλή πλέον «δεν είναι μνημονιακές – αντιμνημονιακές δυνάμεις, αλλά το ποια συνταγή βγάζει την καπιταλιστική οικονομία από την κρίση της». «Αναγνωρίζουμε ότι η κυβέρνηση θέλει να σώσει την οικονομία με αυτά τα μέτρα. Μόνο που όταν λέμε οικονομία και κοινωνία δεν υπάρχει ενιαίο συμφέρον και ενιαία ηθική. Αφορά τα συμφέροντα του κεφαλαίου και των μονοπωλίων» τόνισε.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος τάχθηκε εμμέσως πλην σαφώς υπέρ της επιστροφής στη δραχμή, λέγοντας πως «στο δίλημμα «Ελλάδα ή ευρώ» απαντάμε: ναι, αν χρειαστεί, ακόμη και επιστροφή στη δραχμή για να σταματήσει η υποταγή». Για ακόμα μία φορά, ο κ. Μιχαλολιάκος και οι βουλευτές του χρησιμοποίησαν αγοραία γλώσσα εντός του Κοινοβουλίου. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ακούγονταν – από το μικρόφωνό του – οι φωνές των βουλευτών του προς άλλα μέλη της Ολομέλειας. Μεταξύ άλλων, φώναζαν «σιγά μωρή μην σκίσεις κανένα καλτσόν» και «κάτσε κάτω εσύ ρε, μη μιλάς».

ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ ΚΑΤΑ ΣΥΡΙΖΑ. Βολές κατά του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας τονίζοντας ότι «διαψεύστηκαν οι προφήτες της καταστροφής». «Η Ελλάδα παραμένει στην ευρωζώνη και η εμπιστοσύνη αποκαθίσταται ραγδαία», είπε επισημαίνοντας ότι ο μείζων στόχος σήμερα είναι να αποκτήσει η χώρα πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό από φέτος, ώστε να ζητήσει την εφαρμογή της ρήτρας που συμφωνήθηκε στο Eurogroup της 27ης Νοεμβρίου 2012, δηλαδή τη δραστική μείωση του δημόσιου χρέους.

Σημείωσε πάντως ότι «μπορεί να έχουμε διασχίσει το μεγαλύτερο κομμάτι της διαδρομής, αλλά το τελευταίο, σίγουρα, είναι και εξίσου δύσκολο λόγω της κόπωσης της κοινωνίας». Ωστόσο, ανέφερε ότι «δεν πρέπει να το βάλουμε κάτω τώρα, που το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται, που η οικονομία σταθεροποιείται, που τα μεγάλα έργα συνεχίζουν ύστερα από χρόνια στασιμότητας, τώρα που το τραπεζικό σύστημα βρίσκει τον βηματισμό του, τώρα που η απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ βελτιώνεται, που το Δημόσιο εξοφλεί τις χρόνιες οφειλές του».

Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, τόνισε ότι «δεν ωραιοποιούμε καταστάσεις και δεν εμπορευόμαστε ελπίδες». «Δεν λέμε ψέματα. Δεν λέμε π.χ. ότι μπορούμε να παραμείνουμε στο ευρώ και να βγούμε από το Μνημόνιο», σημείωσε αφήνοντας αιχμές για την στάση του ΣΥΡΙΖΑ κατά του οποίου στράφηκε λέγοντας ότι τελευταία «δεν μιλά πλέον για νέα μέτρα που θα κληθεί να πάρει η κυβέρνηση, αλλά για την «πιθανότητα» νέων μέτρων».

Οσον αφορά τα περιθώρια ελαφρύνσεων των βαρών που σηκώνουν οι πολίτες, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι η κυβέρνηση «θα συνεχίσει να απαλύνει τους έλληνες πολίτες κάθε φορά που θα το επιτρέπουν οι δημοσιονομικές και οικονομικές συνθήκες».

Ενταση με το «καλημέρα»

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήγειρε ένσταση αντισυνταγματικότητας του πολυνομοσχεδίου, τόσο για την διαδικασία του κατεπείγοντος που κατατέθηκε όσο και για το ένα άρθρο με διαφορετικές ρυθμίσεις. Λίγο αργότερα, η ένσταση αντισυνταγματικότητας που έθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση απορρίφθηκε με δι’ εγέρσεως ψηφοφορία των βουλευτών