Κρίσιμο έτος για τον επιχειρησιακό μετασχηματισμό της διοίκησης χαρακτηρίζει το 2013 η Ομάδα Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα (Task Force), η οποία στην τέταρτη τριμηνιαία έκθεσή της διαπιστώνει πως κατά το πρώτο τρίμηνο η κυβέρνηση προχώρησε σε ένα ευρύ φάσμα μεταρρυθμίσεων.

Ειδικότερα, η Task Force επισημαίνει πως η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο στον σχεδιασμό της αναδιοργάνωσης των υπουργείων και έχει ξεκινήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Τονίζει, πάντως, πως οι προσπάθειες αυτές θα πρέπει να διατηρηθούν και να ολοκληρωθούν επιτυχώς.

Όσον αφορά στη διοικητική μεταρρύθμιση, η Task Force επισημαίνει πως κατά το τελευταίο τρίμηνο οι ελληνικές αρχές έκαναν αποφασιστικά βήματα στην προετοιμασία υλοποίησής της. Παρατηρεί, όμως, πως πρέπει ακόμη να αντιμετωπιστούν μελλοντικά πολλές προκλήσεις, όπως το νομικό πλαίσιο για τον διυπουργικό συντονισμό, το οποίο εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο του 2012, αλλά η επιχειρησιακή εφαρμογή του δεν έχει ακόμα ξεκινήσει.

Η Ομάδα Δράσης σημειώνει επίσης πως πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση όλων των φορέων του δημοσίου και να εγκριθούν και να υλοποιηθούν προτάσεις μετασχηματισμού.

«Γενικά, οι ελληνικές αρχές καλούνται να συνεχίσουν ή να εντείνουν τις προσπάθειές τους, την προσήλωσή τους και τον ρυθμό υλοποίησης της εν λόγω μεταρρύθμισης. Το 2013 θεωρείται έτος αποφασιστικής σημασίας για τον επιχειρησιακό μετασχηματισμό της διοίκησης», τονίζει η Task Force.

Παρατηρεί επίσης πως έχει σημειωθεί πρόοδος σε θεσμικό επίπεδο στη μεταρρύθμιση της φορολογικής διοίκησης με την στήριξη της παρεχόμενης τεχνικής βοήθειας. Σημειώνει, ωστόσο, είναι πολύ νωρίς ακόμη να διαπιστωθεί εάν οι μεταρρυθμίσεις αυτές έχουν οδηγήσει σε μόνιμη αύξηση της ικανότητας του κράτους να εισπράττει φόρους.

Με την έγκριση της έκθεσης, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και αρμόδιος επίτροπος για τις Οικονομικές Νομισματικές Υποθέσεις, Όλι Ρεν, δήλωσε: 

«Η Ομάδα Δράσης διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη της Ελλάδας κατά την υλοποίηση της ιδιαίτερα απαιτητικής διαδικασίας των εις βάθος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μια πιο ανταγωνιστική ελληνική οικονομία, ικανή να παράγει αειφόρο ανάπτυξη και απασχόληση. Έχει γίνει ήδη σημαντικό έργο, υπό πολύ δύσκολες συνθήκες. Είναι σημαντικό να διατηρηθεί ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων, σε συνδυασμό με τη δέσμευση και την αποφασιστικότητα που επέδειξαν οι ελληνικές αρχές και ο ελληνικός λαός τους τελευταίους μήνες»

Βοήθεια σε τέσσερις τομείς

Στην έκθεση περιγράφεται η συνδρομή που παρέχουν η Ομάδα Δράσης, τα κράτη μέλη, διεθνείς οργανισμοί και άλλοι ειδικοί φορείς ώστε να στηρίξουν την Ελλάδα κατά την εφαρμογή του συνολικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων. Εδώ περιλαμβάνονται:

1) Η μεταρρύθμιση της κεντρικής διοίκησης: επανεξετάστηκε η οργάνωση των περισσοτέρων υπουργείων που αντιπροσωπεύουν προσωπικό 206.000 ατόμων περίπου.

Η επανεξέταση αυτή άνοιξε το δρόμο για την έγκριση προτάσεων από το ελληνικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2012, υπό την αιγίδα του έλληνα πρωθυπουργού.

2) Παραχωρήσεις αυτοκινητοδρόμων: τα έργα σε τέσσερεις αυτοκινητοδρόμους ξεκίνησαν ξανά μέσα στον Απρίλιο.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι συζητήσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των παραχωρησιούχων για τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης και της οικονομικής βιωσιμότητας των έργων με βάση τη συμφωνία επανεκκίνησης. Ένα σχέδιο συμφωνίας υποβλήθηκε στην Επιτροπή τον Ιανουάριο για έγκριση.

Η απόφαση σχετικά με τη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση των έργων αναμένεται τον Ιούνιο.

3) Διευκόλυνση των εξαγωγών: τη λεπτομερή εξέταση των προτελωνειακών ελέγχων για δύο σημαντικά εξαγωγικά προϊόντα (νωπά φρούτα και φέτα) ακολούθησε, σε σύντομο διάστημα, η θέσπιση νομοθεσίας για την καθιέρωση ορισμενων αρχικών μορφών απλούστευσης των ελέγχων και των μεθόδων εργασίας.

4) Εξωδικαστική επίλυση διαφορών: η Ελλάδα, βάσει της τεχνικής συνδρομής που έλαβε για το σχεδιασμό της εξωδικαστικής επίλυσης των διαφορών, εγκαινίασε πρόσφατα τον θεσμό της διαμεσολάβησης.

Εδώ περιλαμβάνεται μία τριετής εκστρατεία που θα βοηθήσει τους ανθρώπους να αποφεύγουν χρονοβόρες και δαπανηρές δικαστικές διαδικασίες και η δημιουργία κέντρων κατάρτισης διαπιστευμένων διαμεσολαβητών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από