Τα κρύα του χειμώνα αποτελούν πλέον παρελθόν. Αλλά είναι βέβαιο ότι σε ένα εξάμηνο, αν δεν μεταναστεύσουμε στην Αυστραλία, θα τα ξαναβρούμε μπροστά μας. Βέβαιο επίσης είναι ότι οι πόροι για θέρμανση, ακόμη κι αν έρθει η ανάκαμψη, θα είναι και τον επόμενο χειμώνα περιορισμένοι.

Εχοντας αυτά κατά νου ο γάλλος μηχανικός Πολ Μπενουά επινόησε μια ιδιοφυή μέθοδο εξοικονόμησης ενέργειας για τη δωρεάν θέρμανση των πλέον ευαίσθητων στο ψύχος δημοσίων υπηρεσιών, όπως είναι τα σχολεία και τα νοσοκομεία.

Ο Μπενουά κατάφερε να αποθηκεύσει σε έναν «ψηφιακό συσσωρευτή ήπιας θέρμανσης» τη ζέστη που εκπέμπουν οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές όταν λειτουργούν.

Η νεοϊδρυθείσα εταιρεία Qarnot ανέλαβε να κατασκευάσει 300 έως 500 θερμοσυσσωρευτές, οι οποίοι θα τοποθετηθούν τον επόμενο χειμώνα με ευθύνη του Δήμου του Παρισιού σε σχολεία, νοσοκομεία και κοινωνικά ιδρύματα. Η θερμική ενέργεια θα παράγεται από υπολογιστές τραπεζών, ασφαλιστικών εταιρειών και άλλων επιχειρήσεων με μεγάλα ψηφιακά δίκτυα και «κέντρα δεδομένων». Η θερμότητα θα διοχετεύεται στους συσσωρευτές μέσω ενός ψηφιακού ενεργειακού δικτύου.

Η Qarnot θα πωλεί στις επιχειρήσεις το σύστημα υπολογισμού της θερμικής ενέργειας που παράγουν και θα τους επιστρέφει το κόστος ψύξης του δικτύου τους.

Θα τους πληρώνει δηλαδή τον λογαριασμό του ηλεκτρικού –άλλωστε το κόστος λειτουργίας ενός «κέντρου δεδομένων» εξαρτάται κατά 80% από την ενέργεια που καταναλώνει. «Για την ώρα δεν υπάρχει η σκέψη να πωλούνται και σε ιδιώτες αυτοί οι ψηφιακοί συσσωρευτές, που θα είναι συνδεδεμένοι με το Διαδίκτυο», γράφει η «Φιγκαρό».