Με ισχυρούς συμβολισμούς, μεγάλες προσδοκίες και ένα ναρκοπέδιο προκλήσεων ενώπιόν της ορκίστηκε στο προεδρικό μέγαρο η νέα ιταλική κυβέρνηση υπό τον Ενρίκο Λέτα, με την στήριξη του Δημοκρατικού Κόμματος, του PdL του Μπερλουσκόνι και του σχηματισμού του Μόντι. Η κυβέρνηση, ο πρώτος μεγάλος συνασπισμός στην Ιταλία εδώ και δεκαετίες, με ρεκόρ γυναικών -και την πρώτη έγχρωμη υπουργό- έχει πολιτικό παρά τεχνοκρατικό «πρόσημο» αλλά και το σημάδι του Καβαλιέρε.

Η ορκωμοσία την Κυριακή αμαυρώθηκε από τους πυροβολισμούς σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από το πρωθυπουργικό μέγαρο όπου τραυματίστηκανδύο αστυνομικοί και μία έγκυος, θέτοντας σε συναγερμό και το προεδρικό μέγαρο. Ο νέος υπουργός Εσωτερικών το χαρακτήρισε μεμονωμένο περιστατικό. Ο δήμαρχος της πόλης είπε πως δεν επρόκειτο για πράξη τρομοκρατίας, αλλά σημείωσε ότι το τεταμένο πολιτικό κλίμα των τελευταίων μηνών «δεν βοήθησε».

Έπειτα από δύο μήνες χάους στην ιταλική πολιτική σκηνή, μετά τις εκλογές που μοίρασαν στα τρία τη Γερουσία και χάλασαν τους υπολογισμούς σε όλα τα στρατόπεδα, ο Ενρίκο Λέτα, υψηλόβαθμο στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος, κατάφερε να αποσπάσει τη συμφωνία επαρκών πολιτικών δυνάμεων ώστε να σχηματίσει κυβέρνηση.

Στην ορκωμοσία της Κυριακής ήταν εμφανές πως ο Λέτα προσπάθησε να σφυρηλατήσει ένα κυβερνητικό σχήμα που θα αντεπεξέρχεται στην απογοήτευση των Ιταλών από το πολιτικό σύστημα, όπως εκφράστηκε με την «αντισυστημική» ψήφο στο M5S του Μπέπε Γκρίλο. Η απόπειρα να φυσήξει «άνεμος» ανανέωσης φάνηκε ακόμη και με την άφιξη των υπουργών στο Κυρηνάλιο, οι οποίοι έφτασαν όλοι με τα πόδια -μόνο η υπουργός Εξωτερικών, Έμμα Μπονίνο, πήγε με ταξί.

Ωστόσο δεν μπορεί να μην σημειωθεί ότι ο πυρήνας της νέας κυβέρνησης βασίζεται στο «πεπειραμένο», και με την καλή αλλά και με την όχι και τόσο καλή έννοια, δυναμικό των πολιτικών κομμάτων. Αντιπρόεδρός της, και υπουργός Εσωτερικών, είναι ο Αντζελίνο Αλφάνο, γενικός γραμματέας του PdL και δεξί χέρι του Μπερλσουκόνι -σημάδι της δύναμης που συνεχίζει να έχει στη Ρώμη ο «Καβαλιέρε».

Για τη θέση του υπουργού Οικονομικών έχει επιλεγεί ο Φαμπρίτσιο Σακομάνι, που έχει περάσει από την Κεντρική Τράπεζα της Ιταλίας, έχει στενές σχέσεις με τον Μάριο Ντράγκι της ΕΚΤ και ισχυρά διαπιστευτήρια στο εξωτερικό.

Στο νέο κυβερνητικό σχήμα, το ποσοστό των γυναικών είναι ρεκόρ: Στα 21 στελέχη, τα επτά είναι γυναίκες, ανάμεσα στις οποίες μάλιστα και η πρώτη μαύρη υπουργός της Ιταλίας, Σετσίλε Κιένγκε (ιατρός, η οποία τίθεται στο υπουργείο Ενσωμάτωσης).

Δύο γυναίκες κυριαρχούν στη νέα ιταλική κυβέρνηση: Η υπουργός Εξωτερικών Έμμα Μπονίνο, που έχει τεράστια εμπειρία σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η Άννα Μαρία Καντσελιέρι, η οποία από υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση Μόντι μετατίθεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο Ενρίκο Λέτα και οι υπουργοί του θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα να παρουσιάζουν σε Βουλή και Γερουσία το πρόγραμμά τους ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης.

Newsroom ΔΟΛ