Αναστέλλεται η διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών ή ακινήτων στους οφειλέτες ασφαλιστικών ταμείων που θα ενταχθούν στη νέα ρύθμιση του νομοσχεδίου και θα καταβάλουν την πρώτη δόση.

Οπως προβλέπεται στο πολυνομοσχέδιο, με την ένταξη στη ρύθμιση είτε των 12 δόσεων (πάγια) είτε των 48 για τα κεφαλαιοποιημένα χρέη μέχρι την 1.1.2013 μπορούν να λάβουν ασφαλιστική ενημερότητα για 1 μήνα και να διακανονίσουν υπό προϋποθέσεις όλες τις υποχρεώσεις, ακόμη κι αν εντάχθηκαν σε παλαιότερη ρύθμιση.

Σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο, οι τελικές διατάξεις για τη νέα ρύθμιση των οφειλομένων στα Ταμεία προβλέπει τα εξής:

– Για έως 5.000 ευρώ ο αριθμός των δόσεων καθορίζεται βάσει της αίτησης, λαμβάνοντας υπόψη ότι το ύψος της δόσης δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 50 ευρώ.

– Για άνω των 5.000 ευρώ οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να προσκομίσουν τα απαραίτητα στοιχεία που αποδεικνύουν την αδυναμία πληρωμής σε συντομότερο χρόνο. Ειδικότερα:

– Για οφειλές από 5.000 έως 50.000 ευρώ κρίνεται από τον οικείο φορέα κοινωνικής ασφάλισης η αδυναμία εξόφλησης της οφειλής.

– Για άνω των 50.000 και έως 150.000 ευρώ ο οφειλέτης πρέπει επιπλέον να προσκομίζει βεβαίωση από ανεξάρτητο τρίτο φορέα περί της ορθότητας των οικονομικών στοιχείων.

–Για άνω των 150.000 ευρώ ο οφειλέτης υποχρεούται και στην παροχή εγγυήσεων ή εμπράγματων εξασφαλίσεων ίσης αξίας με τη συνολική οφειλή.