Νέο χαράτσι που φτάνει κλιμακωτά ώς και το 42% επί του τζίρου τους θα πληρώσουν επενδυτές και επιχειρήσεις που θα συνδέσουν τα φωτοβολταϊκά έργα τους με το δίκτυο ηλεκτρισμού μετά την 1η Ιουλίου 2013.

Επίσης, για όσων τα έργα συνδέθηκαν ή πρόκειται να συνδεθούν με το δίκτυο στο διάστημα από 1ης Ιανουαρίου έως και 30 Ιουνίου 2013, η έκτακτη εισφορά επί του τζίρου, όπως ονομάζεται, θα φτάνει το 34% και το 37%. Το υψηλό ποσοστό αφορά φωτοβολταϊκά που κλείδωσαν ταρίφα μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2012 και το χαμηλό όσα κλείδωσαν τιμή από τον Φεβρουάριο μέχρι και τον Αύγουστο 2012.

Τα παραπάνω προβλέπουν μεταξύ άλλων οι ειδικές διατάξεις που συμπεριελήφθηκαν στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, με το οποίο παγώνει κάθε νέα σύναψη σύμβασης πώλησης φωτοβολταϊκού με το δίκτυο μέχρι και το τέλος του 2013 (πλην των οικιακών που εξαιρούνται). Τέλος, καθιερώνονται για όλες τις τεχνολογίες ΑΠΕ τέσσερα κλιμάκια εγγυητικών επιστολών (από 10.000 έως 60.000 ευρώ/MW) που θα πρέπει να συνοδεύει στο εξής κάθε νέο αίτημα χορήγησης οριστικής προσφοράς σύνδεσης στο δίκτυο.