Με μία κάρτα. Αυτός ήταν ο τρόπος με τον οποίο επέλεξε να ανακοινώσει o Τζορτζ Μπους την ανέγερση του ιδρύματος που φέρει το όνομά του και εγκαινιάζεται σήμερα. Στη μία πλευρά της κάρτας κυριαρχεί μια φωτογραφία του τέως προέδρου με αμφίεση καουμπόικη, ενώ στην άλλη πλευρά φιλοξενείται το μήνυμα που αποστέλλει στους Αμερικανούς: τους παροτρύνει να συνεισφέρουν «τουλάχιστον 25 δολάρια» στο ίδρυμα, τους ευχαριστεί εκ των προτέρων για την υποστήριξή τους και, το κυριότερο, τους ενημερώνει ότι το μουσείο που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από το Ντάλας στους χώρους του Southern Methodist University δεν πρόκειται (μόνο) να εκθειάζει τα πεπραγμένα του τέως προέδρου, αλλά θα είναι ένα αντικειμενικό κέντρο ερευνών όπου θα εφαρμόζονται καινοτόμες μέθοδοι μελέτης και κατανόησης της πιο πρόσφατης Ιστορίας των ΗΠΑ.

Οι επισκέπτες του μουσείου θα μπορούν να δουν αντικείμενα συμβολικής αξίας όπως το μεγάφωνο με το οποίο ο Μπους μίλησε στους πυροσβέστες που βρίσκονταν στο Ground Zero, μερικά από τα 43.000 δώρα που έλαβε ως πρόεδρος, εκατομμύρια email και χιλιάδες φωτογραφίες. Η καινοτομία του Μουσείου Μπους σε σχέση με άλλα ιδρύματα των ΗΠΑ που τιμούν το έργο πρώην προέδρων της χώρας, από τη βιβλιοθήκη Ρόμπερτ Κένεντι στη Βοστώνη μέχρι το ίδρυμα Ρόναλντ Ρίγκαν στην Καλιφόρνια, έγκειται στο γεγονός ότι είναι ένα ίδρυμα διαδραστικό.

«ΕΣΥ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙΣ». Εκτός από το να ενημερωθούν για όσα έπραξε κατά τη διάρκεια της παραμονής του στον Λευκό Οίκο ο Τζορτζ Μπους, οι αμερικανοί πολίτες θα μπορούν επίσης να εκφέρουν την προσωπική τους άποψη όσον αφορά ζητήματα που σημάδεψαν τη θητεία του. Φτάνοντας στο αποκαλούμενο Θέατρο των Αποφάσεων (Decision Points Theatre), οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στη διαδικασία λήψης των προεδρικών αποφάσεων. Εκεί, αφού ενημερωθούν για ζητήματα όπως η εισβολή στο Ιράκ, ο τυφώνας Κατρίνα ή η οικονομική κρίση του 2008, θα καλούνται να αποφασίσουν ωσάν να ήταν στο Οβάλ Γραφείο μεταξύ δύο επιλογών –«η εισβολή στο Ιράκ ήταν μια σωστή κίνηση ή θα ήταν προτιμότερο να αφήσουμε τον Σαντάμ Χουσεΐν στην εξουσία;», «να αναλάβει ο Στρατός την αρωγή των πληγέντων από τον τυφώνα Κατρίνα ή οι τοπικές υπηρεσίες;», «να σώσουμε τη Γουόλ Στριτ από την κρίση ή να αφήσουμε τις τράπεζες να χρεοκοπήσουν;».

Πρόκειται για έκφραση ταπεινοφροσύνης εκ μέρους ενός προέδρου ο οποίος όταν αποχώρησε από τον Λευκό Οίκο, το 76% των Αμερικανών ήταν δυσαρεστημένο μαζί του; Μάλλον όχι. «Δεν νομίζω πως χρειάζεται να αμυνθώ: έκανα ό,τι έκανα και θα με κρίνει η Ιστορία», δήλωσε ο Τζορτζ Μπους στην εφημερίδα «USA Today».