Σαφή διάθεση να χαμηλώσει τους τόνους αναφορικά με το θέμα του ΦΠΑ στην εστίαση δείχνει το ΠΑΣΟΚ, επιμένοντας ωστόσο στην ανάγκη να προωθηθεί η ρύθμιση στο πολυνομοσχέδιο αφού προηγηθεί ενημέρωση με την τρόικα. Αποσυνδέει πάντως την ψήφιση του μνημονιακού πακέτου από την εξέλιξη του ζητήματος με τον ΦΠΑ.

Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Η Ιπποκράτους ανακοίνωσε χθες –προσπαθώντας να αιτιολογήσει τα όσα ακούστηκαν περί αιφνιδιασμού –ότι το ΠΑΣΟΚ παρακολουθεί εδώ και καιρό το θέμα και μάλιστα ο κ. Βενιζέλος είχε δώσει εντολή στον Φ. Σαχινίδη να συλλέξει τις τελικές εκτιμήσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και της τρόικας.

Πράγματι, ο εισηγητής επί των Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ είχε συγκεντρώσει τα στοιχεία με στόχο ο πρόεδρος του κόμματος να βάλει το θέμα στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών. Με δεδομένο ότι η συνάντηση δεν είχε καθοριστεί, ο κ. Βενιζέλος προτίμησε να ζητήσει από τον κ. Σαχινίδη να θέσει μετ’ επιτάσεως το θέμα «ΦΠΑ στην εστίαση» στη σύσκεψη με τον υπουργό Οικονομικών.

Να σημειωθεί ότι η κίνηση του κ. Βενιζέλου προκάλεσε αιφνιδιασμό και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ καθώς, όπως έλεγαν στελέχη του, ενώ η Ιπποκράτους έχει δίκιο φάνηκε ότι εξωθεί τα πράγματα στα άκρα. Η τακτική στο θέμα του ΦΠΑ συζητήθηκε και στη συνεδρίαση του συντονιστικού της Κοινοβουλευτικής Ομάδας υπό την προεδρία του κ. Βενιζέλου όπου κάποια στελέχη υπονόησαν ότι δεν έγιναν εύστοχοι χειρισμοί.

«Αν δεν πιέσουμε και αφήσουμε τα πράγματα να κυλήσουν μόνα τους, τότε μπορεί να χαθεί και όλη η τουριστική περίοδος» φέρεται να σχολίασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Η Ιπποκράτους υποστήριξε σθεναρά την πρότασή της, λέγοντας ότι ο συνδυασμός της μείωσης του ελλείμματος του 2012 στο 6% και της επίτευξης πρωτογενών πλεονασμάτων επιτρέπει να τεθεί άμεσα η μείωση του ΦΠΑ. Μάλιστα ανέφερε ότι το προς αναπλήρωση ποσό είναι περίπου 80 εκατ. ευρώ, τα οποία θα υπερκαλυφθούν από την αύξηση του κύκλου εργασιών.

Σύμφωνα με παράγοντες του ΠΑΣΟΚ δεν χρειάζεται να γίνει καν διαπραγμάτευση με την τρόικα, απλώς να συζητηθεί το θέμα πριν από την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.

Στη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν από τον κ. Βενιζέλο να μη δεχτεί το κόμμα να περιληφθούν μη μνημονιακές υποχρεώσεις στο νομοσχέδιο, με εξαίρεση την υποχρέωση όσων έχουν συμπληρώσει τα 18 έτη να υποβάλουν φορολογική δήλωση.

Επίσης το ΠΑΣΟΚ έχει έτοιμες τρεις διατάξεις για την ανεργία, οι οποίες πιστεύει ότι πρέπει να ενσωματωθούν στο πολυνομοσχέδιο. Αφορούν το πρόγραμμα διατήρησης θέσεων εργασίας σε επιχειρήσεις με μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές, το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας και την επέκταση της διάταξης για τους ανασφάλιστους εργαζομένους.

ΚΑΤΑ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ. Αιχμή για τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα έκρυβε η τελευταία παράγραφος του επίσημου ενημερωτικού σημειώματος του ΠΑΣΟΚ για τον ΦΠΑ. «Αντί να εκπλήσσεται ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών καλά θα κάνει να ενημερώσει άμεσα την τρόικα για τον χειρισμό που θα κάνει η κυβέρνηση στο ήδη συμφωνημένο δημοσιονομικό πλαίσιο» ανέφερε η Ιπποκράτους, χωρίς να κρύβει την ενόχλησή της για τις δηλώσεις του υπουργού περί έκπληξής του και περί τέλους της διαπραγμάτευσης.