Ο παράδεισος των ομάδων της εφετινής Ευρωλίγκας, το Λονδίνο, μπορεί να περιμένει… Ο Παναθηναϊκός έφθασε πιο κοντά από όσο θα περίμενε κανείς το περασμένο καλοκαίρι και μπορεί να υπερηφανεύεται ότι σε μια μεταβατική χρονιά με αλλαγές σε όλα τα επίπεδα, είχε αγωνιστική παρουσία αντάξια του ονόματος και της ιστορίας του.

Ο πέμπτος και τελευταίος προημιτελικός, το βράδυ της Πέμπτης στη Βαρκελώνη, ήταν ίσως το χειρότερο ματς της ομάδας του Αργύρη Πεδουλάκη στη σειρά των αγώνων με την Μπαρτσελόνα (64-53) η οποία προκρίθηκε για 4η φορά την τελευταία 5ετία σε φάιναλ-φορ της διοργάνωσης. Οι Πράσινοι ουσιαστικά έχασαν τον έλεγχο της κατάστασης μετά το ημίχρονο του τρίτου ματς της σειράς στο ΟΑΚΑ και αυτό δεν άλλαξε ούτε στο «Palau Blaugrana» όπου τα πάντα πήγαν στραβά από την αρχή.

Εκείνο που στράβωσε περισσότερο ήταν το μυαλό των Πράσινων, τόσο μεταφορικά όσο και κυριολεκτικά. Ο ιθύνων νους της ομάδας, Δημήτρης Διαμαντίδης χρεώθηκε με το δεύτερο φάουλ του μόλις στο 97ο δευτερόλεπτο του αγώνα και έχασε τη συγκέντρωσή του, ενώ ο Παναθηναϊκός έχασε την καθαρή σκέψη τρία λεπτά αργότερα όταν οι διαιτητές ανακάλυψαν (3ο) φάουλ σε βάρος του αρχηγού των Πρασίνων.

Επεσε σε… τρικυμία

Με την περιφέρεια αλλά και όλη τη λειτουργία του Παναθηναϊκού να εξαρτάται σε συντριπτικό βαθμό από τον 33χρονο άσο, η ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη ήταν δύσκολο να μην πέσει σε… τρικυμία απέναντι στην γεμάτη αυτοπεποίθηση Μπαρτσελόνα. «Νομίζω ότι ήταν ένα παιχνίδι με μεγάλη ένταση και έμφαση στο αμυντικό κομμάτι. Αποσυντονιστήκαμε από το τρίτο φάουλ του Διαμαντίδη και δεχθήκαμε 28 πόντους στο πρώτο δεκάλεπτο και το παιχνίδι πήγε να ξεφύγει. Στο δεύτερο δεκάλεπτο καθένα από τα παιδιά προσπάθησε, αλλά από το «θέλω» πήγαμε σε βιαστικές επιλογές» δήλωσε μετά το ματς ο Πεδουλάκης.

Το 14-6 μετατράπηκε στο τέλος της πρώτης περιόδου σε 28-14 και στο 14ο λεπτό η διαφορά έφθασε στο 37-18, με τον ΠΑΟ να είναι ανήμπορος να αντιδράσει. Η ομάδα του Πασκουάλ με 6/13 τρίποντα (έναντι 1/6 του ΠΑΟ) και με 9 επιθετικά ριμπάουντ κυριάρχησε πλήρως και το 44-33 της ανάπαυλας έκαναν τον Αργύρη Πεδουλάκη να νιώθει πως η ομάδα θα πρέπει να νιώθει τυχερή και να ελπίζει σε ανατροπή. Με αλχημείες, με χαμηλά σχήματα και σκληρή άμυνα, ο Παναθηναϊκός μάζεψε σιγά-σιγά τη διαφορά και άρχισε να φορτώνει με άγχος τους Καταλανούς που μετά τους 28 πόντους την πρώτη περίοδο, έμειναν στους 7 πόντους στην τρίτη και 13 στην τελευταία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο διάστημα από το 23’ (48-37 με τον Τόμιτς) ως το 33’ , όταν η διαφορά είχε πέσει στους έξι πόντους (51-45) οι γηπεδούχοι δεν είχαν ευστοχήσει σε σουτ εντός παιδιάς και πήραν πόντους μόνο από τρεις εύστοχες βολές. Όμως ο ΠΑΟ δεν βρήκε ποτέ το «μεγάλο» σουτ που αναζητούσε με αγωνία. Τελείωσε το ματς με 1/16 τρίποντα, ο Ούκιτς (που αναγκάστηκε να παίξει 37 ολόκληρα λεπτά) σε εκείνο το σημείο αστόχησε σε δύο ελεύθερα σουτ, κάτι που δεν έκανε ο Ναβάρο.

Καθοριστικά τρίποντα

Το δικό του τρίποντο που έβγαλε το κάρο των «Μπλαουγκράνα» από τις λάσπες (54-45), αλλά και εκείνο του Χουέρτας στο 38ο λεπτό που μετέτρεψε το 59-53 σε 62-53 ήταν καθοριστικά. Όσο σημαντικά ήταν τα 19 επιθετικά που συνολικά πήρε η Μπαρτσελόνα. «Στο δεύτερο ημίχρονο παίξαμε καλύτερη άμυνα, προσπαθήσαμε να βγάλουμε τον Ναβάρο εκτός παιχνιδιού, ο οποίος έχει την προσωπικότητα για τέτοιους αγώνες. Στα σκριν μακριά από την μπάλα και κοντά τον αλλάζαμε. Θεωρούμε ότι κομβικό κομμάτι είναι το 1/16 τρίποντα από τα οποία τα περισσότερα ήταν ελεύθερα, όπως και τα 19 ριμπάουντ. Τα περισσότερα παιδιά δεν έχουν την εμπειρία. Ενώ βγάζαμε καλές άμυνες, έπαιρναν δεύτερες επιθέσεις και αυτό σε καταπονεί. Συγχαρητήρια στην Μπαρτσελόνα. Είμαστε περήφανοι για την πορεία της ομάδας. Τίμησε την ιστορία του Παναθηναϊκού στην Ευρωλίγκα σε μια καινούρια χρονιά και του χρόνου θεωρούμε ότι θα είμαστε καλύτεροι» δήλωσε ο Έλληνας τεχνικός των «πρασίνων».

Με τέτοια ποσοστά, με τόσες χαμένες μάχες κάτω από τα καλάθια και τον Διαμαντίδη να έχει εξολοθρευτεί από τα φάουλ που γρήγορα χρεώθηκε, ο Παναθηναϊκός αξίζει συγχαρητήρια για την προσπάθεια που έκανε ως το τέλος. Όπως αξίζει και για το γεγονός ότι έφθασε ως εδώ… Θα μπορούσε να είχε τρυπήσει το… ταβάνι αν είχε υπερασπιστεί την έδρα του στο ΟΑΚΑ, αλλά δεν τα κατάφερε στο τέταρτο ματς της σειράς και αυτό τελικά του κόστισε. Ωστόσο η συνολική πορεία του ήταν πέρα των αρχικών προσδοκιών και απέδειξε ότι μπορεί να κτίσει έναν κορμό και με τις εμπειρίες της εφετινής σεζόν να φθάσει του χρόνου στο Λονδίνο , που θα αποτελέσει και το 2014 τον «μπασκετικό παράδεισο» της Ευρώπης.

Τα δεκάλεπτα: 28-14, 44-33, 51-43, 64-53

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ (Πασκουάλ): Σάδα, Χουέρτας 10 (2), Αμπρίνες 2, Ναβάρο 15 (3), Γιασικεβίτσιους 6, Τοντόροβις 3, Ουάλας, Ίνγκλις 8 (2), Λόρμπεκ 6 (1), Τζαουάι 9, Τόμιτς 5.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Πεδουλάκης): Μπράμος 9, Ματσιούλις 9, Ούκιτς 7 (1), Λάσμε 16, Τσαρτσαρής 4, Διαμαντίδης 6, Γκιστ 6, Μπανκς 2, Σχορτσανίτης.