Επενδύσεις σχεδιάζει να κάνει φέτος μία στις δύο επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, με το 58% των επενδύσεων αυτών να οδηγεί σε αύξηση των θέσεων εργασίας και τουλάχιστον τις μισές να θεωρούνται μέσο και για την προστασία των θέσεων εργασίας που ήδη υπάρχουν.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έρευνα της ICAP που παρουσιάστηκε χθες σε ευρεία σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για την αντιμετώπιση της ανεργίας και πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.095 επιχειρήσεων με τζίρο άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ, τον Φεβρουάριο, υπό την αιγίδα του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και με τη συνεργασία του ΣΕΒ και της ΕΑΣΕ.

Σύμφωνα με την έρευνα από τις εταιρείες που σκοπεύουν να κάνουν επενδύσεις το 2013, 83% σχεδιάζουν να τις πραγματοποιήσουν στην Ελλάδα, 12% σε Ελλάδα και εξωτερικό και 5% εκτός Ελλάδας.

Σχεδόν μία στις δύο επιχειρήσεις θα καλύψει το κόστος των επενδύσεων με ίδια κεφάλαια, 35% με τραπεζικό δανεισμό και 17% με χρήση επιδοτήσεων, θεωρώντας ταυτόχρονα ότι αφενός η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα κάνει πιο εύκολη την πρόσβασή τους σε κεφάλαια και αφετέρου θα αυξήσουν τις δυνατότητες επιδοτήσεων.