Τρελαίνομαι με την ίντριγκα, όπως είναι γνωστό. Για την ακρίβεια, πεθαίνω. Με την έννοια αυτή, χαίρομαι ιδιαίτερα που το χθεσινό μου ρεπορτάζ για το τηλεφώνημα «βγες έξω τώρα» του προέδρου Βαγγέλη στον Φίλιππο Σαχινίδη δημιούργησε αναταράξεις στο εσωτερικό τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της κυβέρνησης. Οφείλω να ομολογήσω –ομολογώ την ενοχή μου, κύριε πρόεδρε –ότι τις αναταράξεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης συντήρησα με ένα τηλεφώνημα στον Γιάννη Στουρνάρα, από το οποίο προέκυψαν πολύ ενδιαφέροντα (εκτιμώ) πράγματα!

Οπως για παράδειγμα την παραδοχή του υπουργού ότι κακώς πιστεύαμε πως στην πρόσφατη διαπραγμάτευση με την τρόικα το αγκάθι ήταν οι απολύσεις των επιόρκων από το Δημόσιο. Είχε και αυτό βέβαια μια συμμετοχή, αλλά το κεντρικό θέμα ήταν η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% –αυτό δηλαδή που απαιτεί τώρα το ΠΑΣΟΚ!

Επί δέκα ημέρες, με τη συμμετοχή και του Σαμαρά, συζητούσαμε τη μείωση του ΦΠΑ. Δεν τη δέχονται με τίποτε. Ζητούσαν να τους πούμε από πού θα αντικατασταθούν, με ισοδύναμα, οι απώλειες.

– Μα πόσες είναι αυτές οι απώλειες, κύριε υπουργέ; ρώτησα δύσπιστα.

Εχουμε δύο μελέτες. Η μία υποστηρίζει ότι οι απώλειες θα είναι 80 εκατομμύρια, και η άλλη 160 εκατομμύρια ευρώ.

– Σιγά τα λεφτά, ειδικά αν είναι 80 εκατομμύρια…

Δεν είναι έτσι. Ζητούσαν συγκεκριμένα μέτρα και δεν είχαμε να τους παρουσιάσουμε μια εναλλακτική πρόταση. Γι’ αυτό μας είπαν ότι θα το ανοίξουν πάλι προς συζήτηση τον Ιούνιο που θα έρθουν ξανά.

– Αρα, όπως καταλαβαίνω, δεν σας το έχουν υποσχεθεί ότι θα το δεχτούν τον Ιούνιο.

Οχι, βέβαια. Δεν το έκλεισαν, αλλά ούτε και δεσμεύθηκαν. Πήραν τα στοιχεία για να τα μελετήσουν…

Από τον διάλογο εγώ συμπέρανα δύο πράγματα:

n Πρώτον, δεν θα είχε συμβεί τίποτε, αν δεν δινόταν η λάθος εντύπωση προς τα έξω ότι το αγκάθι των διαπραγματεύσεων ήταν οι απολύσεις.

n Δεύτερον, η αισιοδοξία που πλασάρει το Μέγαρο Μαξίμου, ως αντίβαρο στον αιφνιδιασμό του ΠΑΣΟΚ για τη φιλολαϊκή μείωση του ΦΠΑ, ότι «θα τελειώσει το θέμα τον Ιούνιο» είναι παραμύθια για μικρά παιδιά! Πρόκειται για κανονικό δούλεμα…

Από την άλλη, νομίζω ότι υπάρχει και ένα θέμα υπονόμευσης του Στουρνάρα από τη Νέα Δημοκρατία. Διότι, αν ισχύουν όλα αυτά, τι νόημα είχε το σχετικό άρθρο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα στην κυριακάτικη «Καθημερινή» που άνοιγε διάπλατα το θέμα, και μάλιστα ανέφερε ότι το άρθρο γράφτηκε «με εντολή του Πρωθυπουργού»;!

Σήμερα μπορώ επίσης να αποκαλύψω ότι αυτό ακριβώς το άρθρο Σταϊκούρα (μεγάλη φωτογραφία) ήταν η αφορμή για την αιφνιδιαστική κίνηση του προέδρου Βαγγέλη που τάραξε την (επίπλαστη, θα την ονομάσω πλέον) ηρεμία του σκερτσόζου και τόσο κεφάτου «Τρίο Μπελκάντο» που μας κυβερνά.

Οπως εγκύρως ενημερώθηκα, Κυριακή πρωί ήταν που ο πρόεδρος Βαγγέλης τηλεφώνησε στον Φίλιππο Σαχινίδη για να τον ρωτήσει «αν διάβασε το άρθρο του Σταϊκούρα στην «Καθημερινή»».

Οχι ακόμη, απάντησε ο Σαχινίδης, ο οποίος επέστρεφε στην Αθήνα οδικώς.

Διάβασέ το και πες μου. Και κάνε και μια μελέτη να δούμε αν μπορεί να γίνει και από πότε.

Ο Σαχινίδης, πράγματι, με το που επέστρεψε στην Αθήνα άρχισε να μελετά το θέμα. Πόσα είχε προϋπολογιστεί ότι θα απέφερε ο ΦΠΑ στο 23% (800 εκατομμύρια), πόσα απέφερε τελικά (μόλις 160 εκατ. ευρώ) και γιατί δεν ελήφθησαν πρόσθετα μέτρα (γιατί είχε δημιουργηθεί ήδη ένα «μαξιλάρι», όπως το λένε οι οικονομολόγοι, ύψους 1,5 δισ. ευρώ).

Αυτά τα είπε στον πρόεδρο Βαγγέλη, μαζί με το συμπέρασμα ότι «μπορεί να γίνει». Εκείνος του ζήτησε να μην τα κοινολογήσει σε κανέναν και Τρίτη μεσημέρι τού έκανε το «βγες έξω τώρα» τηλεφώνημα κατά τη διάρκεια της σύσκεψης με τον Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών.

Αυτό ακριβώς το τηλεφώνημα προκάλεσε μίνι αναταραχή στο κόμμα της χαράς –για την ακρίβεια, τα όσα είχα μεταφέρει χθες εδώ.

Πάρις Κουκουλόπουλος, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Χρήστος Πρωτόπαπας, όλοι φίλοι μου, δήλωσαν ενοχλημένοι: ότι η δημοσιοποίηση του γεγονότος τους κατέλαβε «εξαπίνης» διότι δεν γνώριζαν τίποτε και πώς είναι δυνατόν κ.λπ., κ.λπ. Εστίασαν στον χειρισμό περισσότερο, παρά στην πρόταση-απαίτηση. Ο χειρισμός έδειξε προχειρότητα, ήταν το συμπέρασμά τους, αλλά ο πρόεδρος Βαγγέλης, ο οποίος δεν «μασάει» από κάτι τέτοια, επέμενε (τόσα που έχει ακούσει κατά καιρούς από διαφόρους, τι να του λένε κριτικές αυτού του είδους).

Καλύτερο χειρισμό ζήτησε και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Αντί για το τηλεφώνημα στον Σαχινίδη, είπε στον πρόεδρο, θα μπορούσες να κάνεις μια δήλωση πριν από τη σύσκεψη ή έπειτα από αυτήν. «Καταγράφηκε» και αυτό…

Ποια είναι η συνέχεια; Ξέρω ότι καίγεστε, αλλά θα ξενερώσετε απότομα. Δεν υπάρχει συνέχεια. Το ΠΑΣΟΚ απαιτεί, η κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν μπορεί, η ζωή προχωράει. Μαζί και η προετοιμασία για το πολυνομοσχέδιο, το οποίο κατατίθεται (εκτός σοβαρού απροόπτου) έως το απόγευμα στη Βουλή και θα ψηφιστεί την Κυριακή.

– Μα γιατί βιάζεστε τόσο; ρώτησα τον υπουργό Οικονομικών.

Διότι τη Δευτέρα έχουμε Γιούρο Γουόρκινγκ, όπου θα αποφασιστεί η εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ. Εχουμε καθυστερήσει τρομερά. Ολα αυτά έπρεπε να είχαν τελειώσει από τον Μάρτιο.

Κατάλαβα ότι, όπως πάντα, όλα τελευταία στιγμή γίνονται. Για να μη χαλάσει το προξενιό προφανώς…

Μαζί και… στις καλύτερες φωτογραφίες

Ο πρόεδρος Αντώνης πάντως σήμερα θα πάει εκδρομή, και μάλιστα με τον πρόεδρο Βαγγέλη μήπως φτιάξει και το κλίμα. Από ό,τι κατάλαβα, διότι το κρατούσαν μυστικό έως χθες το βράδυ, θα επισκεφθούν το… εξωτικό Ξυλόκαστρο στο ύψος της Εθνικής Οδού, προκειμένου να σηματοδοτήσουν την επανέναρξη των έργων στους αυτοκινητοδρόμους.

– Πού θα πάνε ακριβώς; ρώτησα τον άνθρωπό μου στο Μαξίμου.

Οπου βγαίνουν καλύτερες φωτογραφίες, μου απάντησε με χιούμορ, το οποίο παραδέχομαι ότι το εκτίμησα γιατί είχε πάνω του κάτι το βρετανικό.

Δεν προκύπτει δόλος

Σε ένα άλλο επίπεδο, αυτό του γνωστού θιάσου Προανακριτική Επιτροπή για τη Λίστα Λαγκάρντ, θα μου επιτραπεί να ευλογήσω τα γένια μου, διότι πρώτος είχα επισημάνει ότι δεν προκύπτει από πουθενά δόλος για την αλλοίωση της λίστας, και η σοβαρότερη κατηγορία που μπορεί να απαγγελθεί κατά του Γιώργου Παπακωνσταντίνου (μικρή φωτογραφία) είναι ένα πλημμέλημα. Χθες οι οικονομικοί εισαγγελείς, διαπιστώνοντας ότι δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί δόλος στην αλλοίωση, ζήτησαν να ερευνηθεί ποιοι έφεραν πίσω τα χρήματά τους από το εξωτερικό με βάση μια παράταση του σχετικού νόμου Αλογοσκούφη που είχε υπογράψει ο Παπακωνσταντίνου, Παπακ. για τους φίλους –ψάχνουν μήπως είναι οι ξαδέρφες μέσα. Επιμονή, ε;