Το λαθρεμπόριο τσιγάρων θέριεψε με την οικονομική κρίση. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας Παπαστράτος, πάνω από τρία δισεκατομμύρια παράνομα τσιγάρα καταναλώθηκαν πέρσι στη χώρα μας, ενώ οι απολεσθέντες φόροι για το ελληνικό Δημόσιο υπολογίζονται σε 430 εκατομμύρια ευρώ.

Στις γειτονιές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, αλλά και σε πόλεις της περιφέρειας είναι πλέον γνώριμη η εικόνα των πωλητών λαθραίων τσιγάρων. Στους δρόμους γύρω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο πραγματοποιούνται σχεδόν καθημερινά αντίστοιχες συναλλαγές, ενώ στο Διαδίκτυο δημοσιεύονται όλο και πιο συχνά αγγελίες για παράνομη διακίνηση χύμα καπνού. Η έρευνα της KPMG για τη Philip Morris International καταγράφει για τη χώρα μας αύξηση 16% στην κατανάλωση παράνομων τσιγάρων πέρσι σε σχέση με το 2011.

Η έρευνα που βασίστηκε στο θεωρητικό αναλυτικό μοντέλο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης Απάτης (OLAF) διαπιστώνει ότι η Λευκορωσία και η Ουκρανία αποτελούν τους κύριους προμηθευτές παράνομων τσιγάρων για χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Η Ελλάδα αποτελεί, βάσει της έρευνας, πηγή εξόδου λαθραίων τσιγάρων κυρίως για το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία. Πέρσι καταναλώθηκαν 65,5 δισεκατομμύρια παράνομα τσιγάρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μέγεθος που ξεπερνά τις νόμιμες αγορές της Γαλλίας και της Πορτογαλίας μαζί. Οι απώλειες φορολογικών εσόδων για τα κράτη-μέλη της ΕΕ υπολογίζονται από την KPMG σε 12,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Οι πολίτες πρέπει να ευαισθητοποιηθούν και να αντιληφθούν ότι αυτοί που πωλούν παράνομα τσιγάρα και χύμα καπνό είναι μέλη εγκληματικών οργανώσεων που αποκομίζουν τεράστια κέρδη και στερούν θέσεις εργασίας από έναν κλάδο που απασχολεί 50.000 εργαζομένους και συνεισφέρει το 7% των εσόδων της χώρας», επισημαίνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Παπαστράτος, Νικήτας Θεοφιλόπουλος.

Η υψηλή φορολόγηση των τσιγάρων είναι για τον πρόεδρο καπνοπαραγωγών Ελλάδας Θεόδωρο Ιορδανίδη ο κύριος λόγος άνθησης του παραεμπορίου. «Οι παραγωγοί πλήττονται από το λαθρεμπόριο γιατί λόγω του αθέμιτου ανταγωνισμού οι αγοραστές μας μειώνουν τις τιμές», λέει στα «ΝΕΑ». Πριν από οκτώ χρόνια η αποσύνδεση των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων από την καλλιέργεια καπνού είχε ως αποτέλεσμα να πέσει κατά 70% στην Ελλάδα η παραγωγή. Πέρσι όμως, παρά την άνοδο του λαθρεμπορίου, οι έλληνες καλλιεργητές ευνοήθηκαν από τη μειωμένη παραγωγή άλλων χωρών και είδαν τα έσοδά τους να αυξάνονται. Η παραγωγή τους σχεδόν διπλασιάστηκε και οι εκτάσεις τους έφταναν τα 200.000 στρέμματα. «Ο καπνός που παράγουμε και διοχετεύουμε νόμιμα στην αγορά δεν έχει σχέση με τα λαθραία τσιγάρα που κυκλοφορούν πλέον ευρέως», τονίζει ο κ. Ιορδανίδης. «Τα παράνομα τσιγάρα αποτελούνται από υποπροϊόντα καπνού που περιλαμβάνουν ό,τι απόβλητο υπάρχει. Δεν πρέπει ο κόσμος να καταφεύγει σε αυτά».