Εμπόριο ωαρίων κατηγορούνται ότι έκαναν δύο γνωστοί γυναικολόγοι, ιδιοκτήτες κλινικά υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στη Θεσσαλονίκη. Και οι δύο συνελήφθησαν, μαζί με ακόμη εννέα πρόσωπα, ως μέλη του κυκλώματος που εισήγε μη εγκεκριμένα φάρμακα για εξωσωματική γονιμοποίηση και εξήγε ακριβά σκευάσματα από την Ελλάδα προς την ευρωπαϊκή αγορά, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη λόγω της διαφοράς στην τιμή των φαρμάκων (είναι φθηνότερα στην Ελλάδα).

Σύμφωνα με τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί εις βάρος των κατηγορουμένων, οι δύο γιατροί –είναι αδέλφια και πανεπιστημιακοί –φέρεται να προσέγγιζαν αλλοδαπές που είχαν ανάγκη από χρήματα και έναντι περίπου 1.000 ευρώ τις υπέβαλλαν σε ορμονοθεραπεία προκειμένου να παραγάγουν ωάρια. Στη συνέχεια γινόταν λήψη αυτών των ωαρίων, τα οποία χρησιμοποιούσαν για εξωσωματική γονιμοποίηση σε γυναίκες που είτε λόγω ηλικίας είτε για ιατρικούς λόγους δεν είχαν οι ίδιες ωάρια. Χρησιμοποιώντας τα μη εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ και φθηνότερα φάρμακα τα οποία εισήγαν από την Τουρκία, το κόστος της ορμονοθεραπείας μειωνόταν σοβαρά προς όφελος του κυκλώματος. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η λήψη ωαρίων από δότρια επιτρέπεται μόνο υπό την προϋπόθεση της δωρεάς. Από τις μέχρι τώρα έρευνες προέκυψε ότι από τον Οκτώβριο του 2012 το κύκλωμα είχε προμηθευτεί και εισαγάγει λαθραία περίπου χίλια σκευάσματα εξωσωματικής γονιμοποίησης.

ΕΞΙ ΜΗΝΕΣ. Οι έρευνες για το πολυδαίδαλο κύκλωμα διήρκεσαν τουλάχιστον έξι μήνες με τη συμμετοχή της Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων και του ΣΔΟΕ.

Κατά τις αστυνομικές επιχειρήσεις συνελήφθησαν συνολικά έντεκα πρόσωπα με βασικό ή περιφερειακό ρόλο, ενώ στο ίδιο κύκλωμα εμπλέκονται και άλλοι δύο Ελληνες. Εκτός από τους δύο γιατρούς, μεταξύ των συλληφθέντων είναι η γραμματέας της κλινικής τους και δύο ιδιοκτήτες φαρμακευτικών εταιρειών. Οπως εκτιμάται, όμως, ο αριθμός των συλληφθέντων θα φθάσει τελικά περίπου τους 20. Οι έντεκα συλληφθέντες οδηγήθηκαν χθες στην Εισαγγελία Θεσσαλονίκης. Κατά τη μεταγωγή τους στα δικαστήρια όλοι είχαν καλύψει τα πρόσωπά τους με μπουφάν και ζακέτες, ενώ αρνήθηκαν να κάνουν οποιαδήποτε δήλωση. Η συνήγορος των δύο αδελφών γιατρών ανέφερε απλώς ότι οι εντολείς της είναι αθώοι καθώς, όπως είπε, έχουν πέσει θύματα της ίδιας της νομοθεσίας σχετικά με την εξωσωματική γονιμοποίηση, η οποία «είναι σύνθετη και με πολλά κενά και ασάφειες».

Αστυνομικοί μετέφεραν στα δικαστήρια πέντε χαρτοκιβώτια με την ογκώδη δικογραφία, στην οποία περιλαμβάνονται και εκθέσεις απομαγνητοφώνησης τηλεφωνικών συνομιλιών μεταξύ των κατηγορουμένων.

Ο συνολικός τζίρος από όλες τις παράνομες δραστηριότητες, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, υπολογίζεται ότι ανέρχεται στα 20.000.000 ευρώ, ενώ αναμένονται και νέες αποκαλύψεις από ελέγχους τραπεζικών λογαριασμών εμπλεκομένων. Η εξωσωματική γονιμοποίηση ήταν μόνο ένας τομέας της παράνομης δραστηριότητας. Ιδιαίτερα επικερδής ήταν η παράνομη εξαγωγή πολύ ακριβών φαρμάκων στο εξωτερικό, κυρίως αντικαρκινικών. Τα μέλη του κυκλώματος αγόραζαν φαρμακευτικά σκευάσματα από φαρμακεία χωρίς την έκδοση νόμιμων παραστατικών -τιμολογίων, τα οποία διακινούσαν μέσω φαρμακαποθηκών με την έκδοση εικονικών τιμολογίων. Από τις έρευνες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν φάρμακα αξίας 136.000 ευρώ.