Η ανεργία στην Ισπανία συνέχισε να αυξάνεται κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013 για να φθάσει σε νέο ιστορικό επίπεδο ρεκόρ, στο 27,16%.

Η χώρα, που είναι βυθισμένη στην ύφεση, μετρά πλέον πάνω από έξι εκατομμύρια ανέργους.

Στο τέλος του περασμένου Μαρτίου, η τέταρτη οικονομία της ευρωζώνης, που εφαρμόζει μία άνευ προηγουμένου πολιτική λιτότητας, μετρούσε 6.202.700 ανέργους, δηλαδή 237.400 περισσότερους σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα του Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής της Ισπανίας.

Ο αριθμός των ανέργων συνέχισε να αυξάνεται μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου, παρά τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν χθες από τον Πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, σύμφωνα με τον οποίο η αύξηση του πρώτου τριμήνου είναι «η μικρότερη των τελευταίων ετών».

Ωστόσο, ο ίδιος προειδοποιούσε ότι σε επίπεδο έτους , η κατάσταση στην απασχόληση «δεν θα είναι καλή, αλλά θα είναι λιγότερο κακή από τα προηγούμενα χρόνια».

Η αύξηση της ανεργίας συνδυάζεται με την αναμενόμενη παράταση της ύφεσης κατά το πρώτο τρίμηνο, με την Τράπεζα της Ισπανίας να προβλέπει περαιτέρω υποχώρηση κατά 0,5% του ΑΕΠ στο διάστημα αυτό.