«Για να βγει η Ελλάδα από το Μνημόνιο είναι απαραίτητη η πολιτική και οικονομική σταθερότητα, η αποκατάσταση της ρευστότητας και η επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» τόνισε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος στην εκδήλωση του ΕΛΙΑΜΕΠ ΣΤΟ ΕΒΕΑ με θέμα «Οι προοπτικές εξόδου από την κρίση: Μπορεί το 2013 να είναι η αρχή μιας πορείας ανάπτυξης;»

Ο κ. Μίχαλος επισήμανε ότι «η επιβολή μέτρων εξοντωτικής λιτότητας σε μια οικονομία που βρισκόταν ήδη σε ύφεση, ήταν βέβαιο ότι θα οδηγούσε σε αδιέξοδο. Κι αυτό ήταν κάτι που όλοι οι φορείς της αγοράς είχαν επισημάνει από την αρχή»

Αναφερόμενος στο Μνημόνιο επισήμανε ότι «ιδιαίτερα κατά τα δύο πρώτα χρόνια, όχι μόνο δεν θεράπευσε τις αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας, αλλά επιτέθηκε και στα ελάχιστα υγιή της κύτταρα.

»Αντί να αντιμετωπίσει τις χρόνιες ασθένειες του δημόσιου τομέα, στράφηκε ενάντια στον ιδιωτικό τομέα με ένα θανατηφόρο συνδυασμό υπερφορολόγησης, κατάρρευσης της ζήτησης και ασφυκτικού περιορισμού της ρευστότητας.

»Το αποτέλεσμα ήταν να κλείσουν στο διάστημα αυτό δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και να χαθούν 900.000 θέσεις εργασίας».

Ο κ. Μίχαλος τόνισε στην ομιλία του ότι «η Ελλάδα διανύει φέτος την έκτη κατά σειρά χρονιά ύφεσης. Σύμφωνα με τις πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις, η σωρευτική μείωση του εθνικού ΑΕΠ την τελευταία πενταετία ξεπερνά το 20%.

»Στο δημοσιονομικό τομέα τα πράγματα φαίνονται να πηγαίνουν καλύτερα, στο βαθμό που το έλλειμμα βαίνει μειούμενο και υπάρχει η προσδοκία επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος εντός του 2013.

»Στα θετικά καταγράφεται επίσης και η σημαντική αποκλιμάκωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, που όμως κατά ένα μεγάλο μέρος της οφείλεται στη μειωμένη κατανάλωση».

Στην εκδηλωση συμμετείχαν επίσης οι καθηγητες Πανεπιστημίου κυριοι Γκίκας Χαρδουβελης και Νικος Θεοχαρακης