Αξιωματούχοι του FBI ρωτήθηκαν «κεκλεισμένων των θυρών» για τις έρευνες σχετικά με τον 26χρονο ύποπτο για την επίθεση στον Μαραθώνιο της Βοστώνης, Ταμερλάν Τσαρνάεφ και για το ενδεχόμενο να υποτιμήθηκε ο κίνδυνος ή να μην έγινε σωστή διαχείριση πληροφοριών.

Η Επιτροπή Πληροφοριών της αμερικανικής Γερουσίας άκουσε τις καταθέσεις των στελεχών του FBI μετά το σχετικό αίτημα βουλευτών που κατηγορούν το FBI ότι απέτυχε να ενεργήσει αποτελεσματικάώστενα αποτραπεί η επίθεση στη Βοστώνη.

Ο Ταμερλάν Τσαρνάεφ είχε ανακριθεί από το FBI το 2011 λόγω πληροφοριών που υπήρχαν και ανέφεραν ότι ο ερασιτέχνης πυγμάχος από το Νταγκεστάν είχε προσχωρήσει στο ριζοσπαστικό Ισλάμ.

Ωστόσο, ο Ταμερλάν έλειψε για έξι μήνες το 2012 στη Ρωσία και δεν ανακρίθηκε εκ νέου, παρόλο που το όνομα του συμπεριλαμβανόταν στη λεγόμενη λίστα «TIDE» (Terrorist Identities Datamart Enviroment), την απόρρητη κεντρική βάση δεδομένων με τα πρόσωπα που η αμερικανική κυβέρνηση θεωρεί «εν δυνάμει τρομοκράτες».

Ομως στη λίσταTIDE τα ονόματα ξεπερνούν τις 500.000 και είναι αδύνατη η συνεχής παρακολούθησή τους, υποστηρίζουν οι ομοσπονδιακοί ερευνητές των ΗΠΑ.

Στην περίπτωση όμως του Ταμερλάν Τσαρνάεφ και μόνο η ύπαρξη του ονόματός του στη λίστα TIDE ήταν αρκετή για να μην του επιτραπεί να ταξιδεύσει το 2012 στη Ρωσία καθώς σε όλους που βρίσκονται σε αυτή ισχύει η απαγόρευση

αεροπορικής μετακίνησης, αφού πρόκειται για λίστα «no-fly».

Πληροφορίες που διέρρευσαν από την Επιτροπή της Γερουσίας ανέφεραν ότι οι ερευνητές μετά την πρώτη ανάκριση του Ταμερλάν δεν θεώρησαν ότι αποτελεί απειλή και τον υποβίβασαν στη λίστα, ώστε να περάσει «απαρατήρητος» τόσο τον Ιανουάριο του 2012 που έφυγε για Ρωσία όσο και όταν επέστρεψε, έξι μήνες, μετά.

Ωστόσο, παραμένει ασαφής η διαδικασία βάσει της οποίας γίνεται η υποβάθμιση της επικινδυνότητας των «εν δυνάμει τρομοκρατών» της λίσταςTIDE.

Οι αμερικανοί γερουσιαστές κατηγορούν το FBI ότι παράβλεψε τον κίνδυνο από το 2011 μέχρι σήμερα και μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της Βοστώνης στις 15 Απριλίου, το όνομα του Ταμερλάν Τσαρνάεφ έπρεπε να ήταν το πρώτο που θα εξέταζαν.

«Μετά την έκρηξη της βόμβας, θα νόμιζε κανείς ότι το FBI θα σκεφτόταν: Έχουμε ανακρίνει κάποιον από εδώ, στο παρελθόν; Και όταν είχαν στα χέρια τους τις φωτογραφίες των υπόπτων πώς δεν κατάλαβαν ότι είχαν ήδη τον έναν στη λίσταTIDE;» είπε χαρακτηριστικά για τις «αστοχίες» του FBI ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ.