Τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι καμία ευρωπαϊκή χώρα –ούτε η Γερμανία –δεν μπορεί να ξεφύγει από την κρίση και την ύφεση, που απειλούν να εξαπλωθούν σε όλη τη ζώνη του ευρώ. Μετά τα προχθεσινά στοιχεία της Eurostat τα οποία έδειξαν ότι η λιτότητα σε χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία δεν οδήγησαν σε μείωση χρεών και ότι η Ισπανία και η Γαλλία χάνουν τους στόχους για το έλλειμμα προκαλώντας την παρέμβαση Μπαρόζο, χθες είδαν το φως της δημοσιότητας νέα ανησυχητικά στοιχεία. Καταγράφηκε σημαντική και απροσδόκητη μείωση του δείκτη αγοραστικής δύναμης και βιομηχανικής παραγωγής της Γερμανίας, γεγονός που δείχνει ότι οι χώρες με προβλήματα δεν μπορούν να απορροφήσουν πλέον τα προϊόντα Made in Germany, ενώ και η εσωτερική κατανάλωση παραμένει περιορισμένη.

Τα νέα αυτά στοιχεία που δείχνουν ότι από την κρίση έχει επηρεαστεί και η ατμομηχανή της Ευρώπης φέρνουν πιο κοντά μια νέα μείωση των επιτοκίων του ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η μείωση αυτή μπορεί να γίνει σύμφωνα με εκτιμήσεις μερίδας του διεθνούς Τύπου, όπως οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», αλλά και ανεξάρτητους οικονομικούς αναλυτές ακόμη και στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ τη Μεγάλη Πέμπτη στην Μπρατισλάβα. Η «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» ανέφερε επίσης ότι τα νέα αυτά αρνητικά στοιχεία αναμένεται να ενισχύσουν τις φωνές όσων ζητούν στροφή από τη λιτότητα και υιοθέτηση αναπτυξιακών μέτρων.

Είναι ενδεικτικό ότι τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατέγραψαν τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο των τελευταίων επτά μηνών με την προσδοκία ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σύντομα σε χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.