Η Ανγκελα Μέρκελ δεν κάνει πίσω για τη λιτότητα, παρά το γεγονός ότι, όπως δείχνουν νέα στοιχεία, τώρα αυτή πλήττει και την οικονομία της Γερμανίας, όπου μειώθηκε σημαντικά η επιχειρηματική δραστηριότητα.

Κατά τη διάρκεια κλειστής εκδήλωσης που οργάνωσε στο Βερολίνο η οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt» η Καγκελάριος εξέφρασε την απορία της που ενώ η κρίση στην Ευρώπη μαίνεται, δεν πιστεύουν όλοι ότι η ανάπτυξη πρέπει να επιτευχθεί μέσω της μείωσης των χρεών. Υπεραμύνθηκε μάλιστα της πολιτικής της λέγοντας ότι όταν η Γερμανία τάσσεται υπέρ της μείωσης χρέων στην ΕΕ, το κάνει με τρόπο λογικό και εφικτό για τις χώρες μέλη και δεν τους ζητά να αποπληρώσουν άμεσα τα παλιά τους χρέη. Χρησιμοποίησε μάλιστα την Ελλάδα ως παράδειγμα για να επιχειρηματολογήσει, λέγοντας ότι οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί διάσωσης δημιουργήθηκαν επειδή κανένας δανειστής δεν ήταν πρόθυμος να δώσει χρήματα στη χώρα μας τη στιγμή που το έλλειμμά της ξεπερνούσε το 13%. Η προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης συνεπάγεται και την αποδοχή Μνημονίου λιτότητας.

Η Ανγκελα Μέρκελ, μάλιστα, κατά τη διάρκεια πρόσφατης συμμετοχής της σε πάνελ είχε καταφέρει με δυσκολία να κρύψει τον εκνευρισμό της όταν ρωτήθηκε κατά πόσο οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης μπορούν να αντέξουν τη λιτότητα που τους επιβάλλει το Βερολίνο. Η ενόχληση στη φωνή της Καγκελαρίου δεν ήταν εύκολο να μη γίνει αντιληπτή, όπως μετέδωσε χθες το Reuters. Αφού επέμεινε στις θέσεις της, κάλεσε για μία ακόμη φορά τις χώρες να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τα επίμαχα –και αντιλαϊκά –μέτρα.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ. Η αντίδραση της πανίσχυρης Καγκελαρίου μόνο τυχαία δεν είναι, μετά την προχθεσινή προειδοποίηση του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ-Μανουέλ Μπαρόζο ότι οι Ευρωπαίοι έχουν φτάσει στα όριά τους από τις πολιτικές λιτότητας, κάνοντας ευθέως λόγο για πολιτικούς και κοινωνικούς κινδύνους από την εφαρμογή της. Ο Μπαρόζο ζήτησε παράλληλα περισσότερα αναπτυξιακά μέτρα και μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο στις χώρες για την επίτευξη των περικοπών.

Πριν από τις νέες δηλώσεις Μέρκελ, εκπρόσωπος της Κομισιόν είχε προσπαθήσει να μειώσει τον θόρυβο που δημιουργήθηκε από την παρέμβαση Μπαρόζο, όμως είναι πλέον ξεκάθαρο πως η ηγεσία της ΕΕ συμμαχεί με το «στρατόπεδο» του ΔΝΤ και των ΗΠΑ που πιέζουν το Βερολίνο να χαλαρώσει τις πιέσεις για λιτότητα. Οι εξελίξεις αυτές δημιουργούν τον κίνδυνο να ξεσπάσει σκληρή κόντρα με τη Γερμανία, αφού η Μέρκελ εμμένει στις θέσεις της, τόσο επειδή η αυστηρή δημοσιονομική πολιτική αποτελεί χαρακτηριστικό τής πολιτικής σκηνής τής μεγαλύτερης οικονομίας στην ευρωζώνη όσο και επειδή πλησιάζουν εκλογές και η Καγκελάριος επιθυμεί να παρουσιάσει πιο αυστηρό πρόσωπο μέσα στη χώρα της.

Δεν είναι τυχαίο ότι στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει θεώρησε σκόπιμο να παρέμβει χθες και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε, ο οποίος, αφού υποστήριξε ανοικτά τις θέσεις της Καγκελαρίου, ζήτησε από τις χώρες της ΕΕ να μη διαφοροποιήσουν τις αυστηρές δημοσιονομικές τους πολιτικές διακινδυνεύοντας να αυξήσουν ξανά τα χρέη τους. «Οι παλιές πολιτικές της αύξησης χρεών θα εδραιώσουν τη μαζική ανεργία στην Ευρώπη για πολλά χρόνια», ανέφερε ο Βεστερβέλε.

ΕΝΟΧΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΙΕΣΕΙΣ. Οι αντιδράσεις του Βερολίνου όμως είναι ενδεικτικές της ενόχλησης που επικρατεί στη γερμανική πρωτεύουσα για τις πιέσεις που δημιουργούνται από Κομισιόν, ΔΝΤ, ΗΠΑ και αρκετές ευρωπαϊκές χώρες για χαλάρωση των Μνημονίων. «Εμείς το ονομάζουμε ισοσκέλιση του προϋπολογισμού. Ολοι οι άλλοι χρησιμοποιούν τον όρο λιτότητα. Αυτό το κάνει να ακούγεται σαν κάτι πραγματικά διαβολικό», ανέφερε η Μέρκελ, σύμφωνα με το Reuters.

Ελεύθερος με εγγύηση ο Ούλι Χένες

Ο πρόεδρος της Μπάγερν Μονάχου Ούλι Χένες συνελήφθη στις 20 Μαρτίου ύστερα από έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του για φοροδιαφυγή και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 5 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ». Η υπόθεση έχει εξελιχθεί σε πολιτικό θέμα στη Γερμανία ενόψει των επερχόμενων εκλογών.