Με 36 διαφορετικά σχέδια προεδρικών διαταγμάτων θα εφαρμοστούν οι συγχωνεύσεις στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας, που προβλέπει το σχέδιο «Αθηνά». Το υπουργείο Παιδείας απέστειλε χτες 22 διατάγματα για καθένα πανεπιστήμιο ξεχωριστά και 14 για τα ΤΕΙ προς νομοτεχνική επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας, τα οποία περιλαμβάνουν τις αλλαγές που έχουν ήδη γνωστοποιηθεί αναλυτικά.

Οπως έγινε γνωστό απο το υπουργείο, ζητείται απο το ΣτΕ να κινηθεί επειγόντως, επειδή οι αλλαγές των τμημάτων θα πρέπει να συμπεριληφθούν στο μηχανογραφικό δελτίο που θα κληθούν να συμπληρώσουν οι υποψήφιοι των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Μεταξύ άλλων, με τα 36 ΠΔ καταργούνται τα Πανεπιστήμια Δυτικής Ελλάδας και Στερεάς Ελλάδας και εξειδικεύονται όλες οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις που έχουν ήδη ανακοινωθεί. Ανοικτός παραμένει, κατά πληροφορίες, ο τρόπος με τον οποίον θα γίνει η εφαρμογή της κοινοπραξίας ιδρυμάτων που προβλέπονται στην Αθήνα και στο Ιόνιο.

Σημειώνεται ότι για όσους φοιτητές εισήχθησαν σε τμήματα που καταργούνται, συγχωνεύονται ή μετονομάζονται, μέχρι το 2012-13, ο τίτλος σπουδών που θα λάβουν θα φέρει τον υφιστάμενο κατά τον χρόνο εισαγωγής τους.