Θρησκευτικά φαίνεται πως ήταν τα κίνητρα των δύο αδελφών τσετσενικής καταγωγής, που πραγματοποίησαν τις βομβιστικές επιθέσεις στον Μαραθώνιο της Βοστώνης.

Μέχρι χθες οι αμερικανικές αρχές θεωρούσαν άγνωστο το κίνητρο των βομβιστών όμως μετά την κατάθεση του 19χρονου Τζοχάρ που επιρρίπτει την ευθύνη της τρομοκρατικής ενέργειας στον μεγαλύτερο αδελφό του, τον νεκρό, πλέον, Ταμερλάν και την πεποίθησή του περί αντίστασης του Ισλάμ, οι ερευνητές του FBI καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα δυο αδέλφια κινήθηκαν με θρησκευτικά κίνητρα μολονότι δεν είχαν επαφές με ισλαμικές τρομοκρατικές οργανώσεις.

Σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, μια ανώνυμη κυβερνητική πηγή υποστήριξε πως «οι προκαταρκτικές ανακρίσεις με τον Τσερνάεφ έδειξαν πως οι δύο αδελφοί μπορούν να θεωρηθούν τζιχαντιστές που ριζοσπαστικοποιήθηκαν μόνοι τους», έξω από οποιαδήποτε οργάνωση.

«Ο Τζοχάρ Τσαρνάεφ, τραυματισμένος και κρατούμενος σε νοσοκομείο της Βοστώνης, υποστήριξε πως ο αδελφός του, ο Ταμερλάν, 26 χρόνων, ο οποίος σκοτώθηκε την περασμένη Παρασκευή από την αστυνομία, ήθελε να σταματήσει τις επιθέσεις που δέχεται το Ισλάμ» σύμφωνα με την πηγή, την οποία επικαλείται το CNN.

Σύμφωνα με τους New York Times, ο Τζοχάρ Τσαρνάεφ παραδέχθηκε στους ανακριτές πως συμμετείχε στην τοποθέτηση των βομβών.

Ο τραυματισμένος Τζοχάρ πραγματοποίησε την κατάθεσή του χθες, Δευτέρα επικοινωνώντας με τους αστυνομικούς γραπτώς.

Μια πρώτη ακροαματική συνεδρίαση ορίσθηκε για τις 30 Μαΐου ενώπιον του ομοσπονδιακού δικαστηρίου της Βοστώνης.

Η δικαστής δήλωσε πως, κατά την απαγγελία της κατηγορίας, ο 19χρονος κατηγορούμενος ήταν «σε εγρήγορση, ικανός και διαυγής διανοητικά» σύμφωνα με το υπουργείο, το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα τα πρακτικά της απαγγελίας των κατηγοριών.

Ο Τζοχάρ Τσαρνάεφ, ο οποίος έχει τραυματισθεί σοβαρά στο λαιμό, ένευσε πολλές φορές καταφατικά με το κεφάλι και απάντησε μόνον «όχι» όταν η δικαστής τον ρώτησε αν έχει τα μέσα για να προσλάβει συνήγορο.

Η απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του τσετσενικής καταγωγής Τζοχάρ Τσαρνάεφ σημαίνει ότι δεν θα αντιμετωπιστεί ως «εχθρός μαχητής» και συνεπώς δεν θα δικαστεί από έκτακτο στρατοδικείο.

Σε ανακοίνωση που έδωσε χθες στη δημοσιότητα, το FBI αναφέρεται λεπτομερώς στα γεγονότα που οδήγησαν στη σύλληψη του Τζοχάρ.

Η αμερικανική ομοσπονδιακή αστυνομία αφηγείται εκεί πώς οι πράκτορές της εξέτασαν εικόνες από τις κάμερες επιτήρησης και από τους θεατές του Μαραθωνίου και παρατήρησαν πως οι δύο αδελφοί, οι οποίοι έφεραν «μεγάλα σακίδια», είχαν συμπεριφορά διαφορετική απ’ αυτή του υπόλοιπου πλήθους.

Τα δύο αδέλφια ζούσαν στις ΗΠΑ τα τελευταία δέκα χρόνια και τηρούσαν τους μουσουλμανικούς κανόνες και έθιμα.

Η γυναίκα του Ταμερλάν, Κάθριν αποχωρίστηκε τον χριστιανισμό και ασπάστηκε το Ισλάμ.

Φοράει πάντα χιτζάμπ και προσεύχεται πέντε φορές την ημέρα. Η σύζυγος του Ταμερλάν, Κάθριν Ράσελ, Αμερικανίδα με την οποία ο Ταμερλάν απέκτησε μια κόρη, αρνήθηκε να μιλήσει στους αστυνομικούς, σύμφωνα με το δικηγόρο της, τον οποίο επικαλούνται τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Η έρευνα συνεχίζεται με την ανάλυση των τηλεφωνημάτων, των τραπεζικών λογαριασμών και των ηλεκτρονικών υπολογιστών των υπόπτων.

Η έρευνα προσανατολίζεται επίσης στη Ρωσία και τους «πέντε μήνες και δεκατρείς ημέρες» που πέρασε ο Ταμερλάν το 2012 στο Νταγκεστάν.

Στη διάρκεια της διαμονής του εκεί, «βρέθηκε τουλάχιστον τέσσερις φορές στο στόχαστρο των δυνάμεων της τάξης» ενώ ήταν παρέα με έναν άλλο νεαρό άνδρα που παρακολουθούνταν επειδή ήταν ύποπτος για διασυνδέσεις με παράνομους ισλαμιστικούς κύκλους.

Όμως η εσφαλμένη ορθογραφία του ονόματός του μπορεί να είναι μια από τις αιτίες για τις οποίες διέφυγε από το ραντάρ του FBI και των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, δήλωσε χθες ο αμερικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιχαμ.

«Το FBI μου εμπιστεύθηκε πως ο λόγος για τον οποίο το όνομά του δεν εμφανίσθηκε στο σύστημα ήταν ότι δεν ήταν γραμμένο με τη σωστή ορθογραφία», δήλωσε ο γερουσιαστής διευκρινίζοντας: «Δεν ξέρουμε αν ήταν αυτός που το έγραψε λάθος» ή αν ήταν η ρωσική αεροπορική εταιρεία Aeroflot.

«Αν και η έρευνά μας συνεχίζεται, οι σημερινές κατηγορίες αποτελούν ένα επιτυχημένο τέλος σε μία τραγική εβδομάδα για την πόλη της Βοστώνης και τη χώρα μας» δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Έρικ Χόλντερ.

Η υπόθεση του υπόπτου έχει πάρει τον δρόμο της τακτικής και όχι της στρατιωτικής Δικαιοσύνης.

Κάμερα ασφαλείας κατέγραψε, σύμφωνα με το FBI, τα δύο αδέλφια Τσαρνάεφ να αφήνουν σακίδια στα σημεία των επιθέσεων κοντά στη γραμμή τερματισμού του Μαραθωνίου στις 15 Απριλίου.

Ο Τζοχάρ φαίνεται να σηκώνει το κινητό του τηλέφωνο δίπλα στο αυτί του, λίγα δευτερόλεπτα πριν από την πρώτη έκρηξη ένα τετράγωνο μακριά από το σημείο που στεκόταν.

Είναι ο μόνος ψύχραιμος και στη συνέχεια προχωρά με γρήγορο βήμα αφήνοντας ένα σακίδιο πίσω του.

Δέκα δευτερόλεπτα αργότερα, σημειώνεται η δεύτερη έκρηξη στο σημείο που πέρασε ο Τζοχάρ, υποστηρίζει το FBI.

Οι αδελφοί όμως Τσαρνάεφ κατηγορούνται και για τη δολοφονία του αστυνομικού του ΜΙΤ ενώ ο οδηγός του αυτοκινήτου που πήραν μαζί τους για να διαφύγουν δήλωσε ότι ένας από τους δύο τον ρώτησε: «Άκουσες για την έκρηξη στη Βοστώνη; Και του απάντησε: Εγώ την έκανα».

Η αστυνομία της Βοστώνης, ερευνά, όμως και μία άλλη υπόθεση και προσπαθεί να ανακαλύψει εάν υπάρχει σχέση ανάμεσα στον Ταμερλάν Τσαρνάεφ και μία σφαγή που πραγματοποιήθηκε σε προάστιο της Βοστώνης το 2011.

Ο Ταμερλάν ήταν φίλος ενός από τους τρεις άνδρες που βρέθηκαν με το λαιμό τους κομμένο σε σπίτι στο προάστιο Γουάλτχαμ. Τα πτώματα των τριών ανδρών ήταν καλυμμένα με μαριχουάνα.