Κατηγορίες που επισύρουν ακόμα και την ποινή του θανάτου απήγγειλε χθες η ομοσπονδιακή Εισαγγελία στον 19χρονο Τζοχάρ Τσαρνάεφ στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται βαριά τραυματισμένος, λίγες ώρες πριν τιμήσει η Βοστώνη με ενός λεπτού σιγή τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στον Μαραθώνιό της, ακριβώς μία εβδομάδα αφότου έσκασε κοντά στη γραμμή τερματισμού η πρώτη βόμβα. Αμερικανικά μέσα υποστήριζαν από νωρίς ότι ο νεότερος των δύο τσετσένων αδελφών που κατηγορούνται για την επίθεση και ο μόνος που παραμένει ζωντανός είχε ανακτήσει τις αισθήσεις του και παρότι αδυνατεί να μιλήσει απαντά γραπτώς σε ερωτήσεις του FBI. Η Αστυνομία της Βοστώνης αρνήθηκε να το επιβεβαιώσει, πηγή των «Νιου Γιορκ Τάιμς» εντούτοις επιβεβαίωσε αργότερα πως το FBI «επικοινωνεί» με τον Τσαρνάεφ· και πως τίποτα από όσα έχει πει δεν κάνει τις Αρχές να πιστεύουν ότι υπάρχουν ασύλληπτοι συνεργοί ή εκρηκτικοί μηχανισμοί που δεν έχουν εντοπιστεί.

Παρουσία δικαστή, όπως ανακοινώθηκε, απαγγέλθηκε εις βάρος του Τσαρνάεφ μια κατηγορία για «χρήση και συνωμοσία με σκοπό τη χρήση όπλου μαζικής καταστροφής» και μια κατηγορία για «κακόβουλη καταστροφή ξένης περιουσίας μέσω εκρηκτικού μηχανισμού» που είχαν ως αποτέλεσμα την απώλεια ζωών. Οι κατηγορίες αυτές μπορεί να επισύρουν, επισημάνθηκε, ισόβια κάθειρξη, μπορεί να επισύρουν και τη θανατική ποινή. Ο Τζοχάρ Τσαρνάεφ πάντως δεν πρόκειται να δικαστεί από στρατοδικείο ως «μαχητής του εχθρού», όπως ζητούσαν κάποιοι Ρεπουμπλικανοί· ο Λευκός Οίκος ξεκαθάρισε διά του εκπροσώπου του πως κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται καθώς είναι πολιτογραφημένος αμερικανός πολίτης.

Ο ίδιος αξιωματούχος υπερασπίστηκε χθες το FBI, που κατηγορείται από ορισμένους Ρεπουμπλικανούς για «γκάφα» επειδή ανέκρινε τον 26χρονο Ταμερλάν Τσαρνάεφ, τον μεγαλύτερο αδελφό του Τζοχάρ που σκοτώθηκε το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, το 2011 κατόπιν προειδοποίησης της Μόσχας ότι ήταν οπαδός του «ριζοσπαστικού Ισλάμ», αλλά δεν φρόντισε να τον κρατήσει υπό κάποιας μορφής επιτήρηση ούτε μετά την επιστροφή του από ένα επτάμηνο ταξίδι στο Νταγκεστάν και την Τσετσενία τον Ιούλιο του 2012.

ΠΡΟΒΛΗΜΑ… ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑΣ. Από την πλευρά του, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντζεϊ Γκράχαμ δήλωσε, επικαλούμενος τον υποδιευθυντή του FBI, πως το όνομα του Ταμερλάν μπήκε με εσφαλμένη ορθογραφία «στο σύστημα» όταν έφυγε για Ρωσία και λόγω αυτού το FBI έμεινε στο σκοτάδι.

Σε κάθε περίπτωση, η ένορκη βεβαίωση που κατέθεσε χθες το FBI σε ομοσπονδιακό δικαστήριο αποκαλύπτει μεταξύ άλλων ότι ο μικρότερος των αδελφών Τσαρνάεφ εθεάθη να χρησιμοποιεί ένα κινητό αφότου άφησε στο έδαφος τον σάκο με τα εκρηκτικά στον Μαραθώνιο της Βοστώνης· και πως ένα από τα δύο αδέλφια είπε στον οδηγό του αυτοκινήτου που έκλεψαν προσπαθώντας να διαφύγουν την Πέμπτη τη φράση: «Ακουσες για την έκρηξη στη Βοστώνη; Εγώ το έκανα αυτό». Ο Τζοχάρ Τσαρνάεφ, διευκρινίζεται, μεταφέρθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο νοσοκομείο με τραύματα από σφαίρες στο κεφάλι, τον λαιμό, τα πόδια και το χέρι· σύμφωνα με τους «Νιου Γιορκ Τάιμς», οι Αρχές πιστεύουν ότι το τραύμα που φέρει στον λαιμό είναι αποτέλεσμα αυτοτραυματισμού.

Η Αλ Κάιντα ετοίμαζε χτύπημα στον Καναδά!

Την αποτροπή τρομοκρατικού σχεδίου εκτροχιασμού μιας σιδηροδρομικής γραμμής ανάμεσα στο Τορόντο και στη Νέα Υόρκη ανακοίνωσαν χθες το βράδυ οι καναδικές Αρχές. Δύο άνδρες, που υποστηρίζονταν από την Αλ Κάιντα του Ιράν συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια μεγάλης αστυνομικής επιχείρησης στο Τορόντο και στο Μόντρεαλ. Αμερικανοί αξιωματούχοι επισήμαναν πως το τρομοκρατικό σχέδιο δεν συνδέεται με την επίθεση στον Μαραθώνιο της Βοστώνης.