Για την κατάσταση όπως διαμορφώνεται στην κυπριακή οικονομία ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, κατά τη συνάντησή τους την Τρίτη στην Αθήνα.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις ο Αντρος Κυπριανού είπε ότι «η κατάσταση, δυστυχώς, έχει διαφοροποιηθεί προς το χειρότερο κατά πολύ στην Κύπρο, από τον περασμένο Γενάρη που είχαμε συναντηθεί» και πρόσθεσε ότι «οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί – θα έλεγα – ότι εξαντλούν όλη τη σκληρότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος της Κύπρου». Ο κ. Κυπριανού χαρακτήρισε τις συγκεκριμένες αποφάσεις «καταστροφικές τόσο για το χρηματοοικονομικό σύστημα στο νησί, όσο και για την οικονομία συνολικά», καθώς οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν «είναι τέτοιοι, που έχουν ουσιαστικά στραγγαλίσει και τις επιχειρήσεις. Και δεν επιτρέπουν στην οικονομία να λειτουργήσει κανονικά, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να βρίσκεται σε πάρα πολύ δύσκολη θέση».

Ο Κάρολος Παπούλιας από την πλευρά του χαρακτήρισε τη συμπεριφορά της ΕΕ ανεξήγητη, λέγοντας ότι «η επίκληση της αλληλεγγύης πλέον πήγε περίπατο».

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ απάντησε ότι «δεν έχει καμιά σχέση πλέον με αλληλεγγύη, ούτε με διάσωση» και αναφερόμενος στις επαφές που είχε ο ίδιος την περασμένη βδομάδα στο Στρασβούργο, στο Ευρωκοινοβούλιο, είπε ότι σε όλες ανεξαιρέτως τις συναντήσεις του «οι Ευρωπαίοι ήταν ξεκάθαροι, ότι αυτό το πράγμα που συνέβη τους ξάφνιασε όλους και ήταν πολύ επικριτικοί έναντι αυτών που πήραν αυτές τις αποφάσεις. Θεωρούν ότι αυτό που έγινε στην Κύπρο δεν έχει καμιά σχέση με την αλληλεγγύη, αλλά ούτε και με διάσωση της κυπριακής οικονομίας».

Νωρίτερα, η αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ υπό τον Αντρο Κυπριανού πραγματοποίησε συναντήσεις με αρχηγούς και εκπροσώπους ελληνικών κομμάτων στην Βουλή των Ελλήων.

Συμφωνία με Τσίπρα

Αρχικά συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κοινβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Αλέξη Τσίπρα: Αντρος Κυπριανού και Αλ. Τσίπρας εξέφρασαν την κοινή πεποίθησή τους ότι «είναι αδιέξοδο το πρόγραμμα που αποφασίστηκε για την Κύπρο».

Ο Αλ. Τσίπρας διαβεβαίωσε τον κ. Κυπριανού ότι το κόμμα του θα σταθεί αλληλέγγυο και θα συμπαρασταθεί με όλες του τις δυνάμεις στις προσπάθειες που καταβάλλει η Κύπρος για να βγει από την κρίση και από το σκληρό πρόγραμμα που τής επιβάλλεται.

«Σήμερα είναι και για την Ελλάδα μαύρη επέτειος της υπογραφής του μνημονίου. Πεποίθησή μας είναι ότι κυπριακός λαός πρέπει να αποφασίσει για το μέλλον του. Κοινή μας, επίσης, πεποίθηση είναι ότι οι λαοί της Κύπρου και της Ελλάδας πρέπει να σπάσουν τα δεσμά να ξεφύγουν από τους διαρκείς εκβιασμούς και να σταθούν στα πόδια τους με τις δικές τους δυνάμεις» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι «είναι κοινός ο αγώνας μας, για να συμπορευτούμε με τους λαούς της Ευρώπης και του ευρωπαϊκού νότου ελπίζοντας σε μια νέα προοπτική».

Από την πλευρά του, ο Αντρος Κυπριανού τόνισε την ανάγκη άλλων επιλογών που πρέπει να βρει η Κύπρος για να ξεφύγει, όπως είπε, από τις αδιέξοδες πολιτικές που προσπαθούν να τής επιβάλουν.

«Εμείς στη Κύπρο γνωρίσαμε το πιο σκληρό πρόσωπο της Ευρώπης, καθοδηγούμενο από την Γερμανία. Οι πολιτικές που εφαρμόζονται κάθε άλλο παρά ανταποκρίνονται στις ανάγκες των λαών. Είναι πολιτικές αδιέξοδοι. Η σκληρότητα των μέτρων σε βάρος της Κύπρου μας υποχρεώνει να σκεφτούμε άλλες επιλογές» υπογράμμισε ο κ. Κυπριανού και επισήμανε: «Καμιά επιλογή δεν θα είναι οδυνηρότατη και δεν θα έχει ρίσκα. Αυτό όμως που μετράει είναι τι εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα του λαού».

Αναφερόμενος τις επαφές που ξεκίνησε το ΑΚΕΛ με την ελληνική πολιτική ηγεσία, σημείωσε ότι «επιδίωξή μας να είναι να συζητήσουμε με όλα τα κόμματα και να ακολουθήσει ένας δημόσιος διάλογος για τις λύσεις που θα καθορίσουν για πολλά χρόνια την τύχη της Κύπρου».

Λίγο πριν από το μεσημέρι, η αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ συναντήθηκε σε φιλικό και εγκάρδιο κλίμα, με αντιπροσωπεία της Δημοκρατικής Αριστεράς της οποίας επικεφαλής ήταν ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής, Σπύρος Λυκούδης. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης βρίσκεται ως γνωστόν στις Βρυξέλλες για σειρά επαφών με ευρωπαίους αξιωματούχους.

Ο Αντρος Κυπριανού ενημέρωσε την αντιπροσωπεία της ΔΗΜΑΡ για την κατάσταση και τις πολιτικές εξελίξεις στην Κύπρο αλλά και για τις θέσεις του κόμματός του και τις πρωτοβουλίες που σχεδιάζει ν’ αναλάβει.

Ο κ. Λυκούδης, από την πλευρά του, εξέφρασε τη συμπαράσταση της Δημοκρατικής Αριστεράς στον κυπριακό λαό στις δύσκολες στιγμές που περνά και παρουσίασε τις θέσεις της Δημοκρατικής Αριστεράς γενικότερα ως προς την οικονομική κρίση στην ΕΕ και ως προς τους τρόπους αντιμετώπισής της. Η συνάντηση έληξε χωρίς να γίνουν δηλώσεις.

Ραντεβού με Πάνο Καμμένο

Στη συνέχεια, ο Άντρος Κυπριανου είχε συνάντηση με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνο Καμμένο, κατά την οποία συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο.

Ο Αντρος Κυπριανού εξέφρασε και στον Πάνο Καμμένο τους προβληματισμούς του κόμματος του για την όλη κατάσταση όπως διαμορφώνεται στην Κύπρο, καθώς και τις μεγάλες ανησυχίες του ΑΚΕΛ. Όπως είπε ο ηγέτης του ΑΚΕΛ, «εκτιμούμε ότι δεν αφήνονται περιθώρια στον κυπριακό λαό, ούτε στην κυπριακή οικονομία να αναπτυχθούν μέσα από τις αποφάσεις, που μας έχουν επιβληθεί από την ΕΕ», λέγοντας ότι «είμαστε υποχρεωμένοι, όπως αυτά τα πράγματα διαμορφώνονται να αναζητήσουμε μία εναλλακτική επιλογή».

Ο Αντρος Κυπριανού ευχαρίστησε τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ για τις πολύ χρήσιμες πληροφορίες που έδωσε για ζητήματα τα οποία εξελίσσονται και στον ευρωπαϊκό χώρο και στην Ελλάδα λέγοντας ότι θα συνεχιστεί η συνεργασία και η ανταλλαγή απόψεων «γιατί θεωρούμε ότι είναι πολύ χρήσιμο να υπάρξει ένας ευρύτερος διάλογος για το πώς αντιμετωπίζεται η κατάσταση που διαμορφώνεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο».

Καταλήγοντας, ο Αντρος Κυπριανού εξέφρασε την άποψη ότι «οι πολιτικές οι οποίες καθορίζονται από κυρίαρχους κύκλους της ΕΕ είναι αδιέξοδες, καταδικάζουν τις χώρες και τους λαούς σε συνθήκες πολύ αρνητικές και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν και σε αυτό είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε το διάλογο».

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων αναφέρθηκε στη σημερινή μέρα λέγοντας ότι «πριν από τρία χρόνια από το Καστελλόριζο ο τότε πρωθυπουργός, ο Γιώργος Παπανδρέου, ενέταξε την Ελλάδα και επισήμως γιατί το είχε πράξει ανεπισήμως, στο Μηχανισμό Στήριξης και στη μέγγενη του ΔΝΤ», λέγοντας ότι «σήμερα βλέπουμε την εξέλιξη του δράματος αυτού, με τους ίδιους οικονομικούς δολοφόνους και τους ντόπιους συνεργούς τους να εξελίσσεται στην Κύπρο».

Η συνάντηση με τον Δημ. Κουτσούμπα

Το απόγευμα ο Άντρος Κυπριανού συναντήθηκε και με τον νέο γενικό γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος επαναβεβαίωσε τις παραδοσιακές σχέσεις φιλίας, συνεργασίας, δημιουργικής συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων μεταξύ των δύο κομμάτων, ιδιαίτερα τη σημερινή εποχή, που όπως είπε «χρειάζεται ένταση της αλληλεγγύης της κοινής πάλης των δύο λαών μας γενικότερα των λαών της Ευρώπης ενάντια στην αντιλαϊκή στρατηγική της ΕΕ, που φέρνει μνημόνια».

Σύμφωνα με τον Δημ. Κουτσούμπα χρειάζεται κοινή πάλη των δύο λαών ενάντια και στα σχέδια που εξυφαίνονται και με τη δράση μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων στην περιοχή, «ιδιαίτερα έχοντας σαν στόχο τον πλούτο τον ενεργειακό που υπάρχει στη Μεσόγειο που υπάρχει στην Κύπρο, την Ελλάδα, το Αιγαίο και βέβαια σε μία εποχή που εντείνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και ανταγωνισμοί δυνάμεων για το μοίρασμα και τη διανομή αυτού του πλούτου».

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ πρόσθεσε ότι χρειάζεται πάλη των δύο λαών και των δύο κομμάτων ενάντια και σε πιθανά σχέδια τύπου Ανάν τα οποία χαρακτήρισε «καταστροφικά για τους λαούς της περιοχής».

Ο Δημ. Κουτσούμπας ανέφερε τις ανησυχίες του ΚΚΕ και την πρόταση της κυπριακής κυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη για ένταξη της Κύπρου στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, του ΝΑΤΟ εκφράζοντας την άποψη ότι «πρέπει να βρεθούν οι λαοί μας, οι χώρες μας μακριά από ιμπεριαλιστικές συμμαχίες που φέρνουν μόνο δεινά για τους λαούς».

Έκλεισε λέγοντας ότι η θέση του ΚΚΕ είναι σταθερή και όσον αφορά το Κυπριακό και «απαιτούμε Κύπρο κυρίαρχη, ανεξάρτητη, διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, λαό κυρίαρχο στη χώρα του μακριά από επεμβάσεις μακριά από ιμπεριαλιστικές συμμαχίες της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, κλπ».

Ο Αντρος Κυπριανού από την πλευρά του είπε ότι η συζήτηση αφορούσε τις εξελίξεις στην οικονομία της Κύπρου και τις προσπάθειες που εξυφαίνονται για ανανέωση της προσπάθειας για επίλυση του Κυπριακού. Επανέλαβε ότι «η ΕΕ έχει εξαντλήσει όλη της τη σκληρότητα και τα αντιλαϊκά μέτρα σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και οδηγεί με τις αποφάσεις της την οικονομία του τόπου στην καταστροφή».

Ξεκαθάρισε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες ότι «μπορούμε όλοι να καταλήξουμε σε μία κοινή προσέγγιση, αλλά θέλουμε να υπάρξει ένας προβληματισμός, θέλουμε ο κυρίαρχος λαός να αποφασίσει για το πώς θα προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα. Είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει μία ευρύτερη συνεργασία πολιτικών δυνάμεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, το γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά».

Ο ηγέτης του ΑΚΕΛ εξέφρασε και τις ανησυχίες του κόμματος του σε ότι αφορά τις προσπάθειες που εξυφαίνονται για λύση στο Κυπριακό, επαναλαμβάνοντας ότι η θέση του ΑΚΕΛ παραμένει πάγια και υποστηρίζει την προσπάθεια για λύση στο Κυπριακό το συντομότερο δυνατό, «λύση όμως που να είναι δίκαιη λειτουργική και βιώσιμη. Λύση όπως καθορίζεται από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις συμφωνίες Υψηλού επιπέδου και πάνω σε αυτή τη βάση θα δώσουμε όλες τις δυνάμεις μας για να υπάρξει επανέναρξη των συνομιλιών». Διεμήνυσε ότι το ΑΚΕΛ δε θα δεχθεί «να μας φέρουν ξανά προτάσεις οι οποίες βρίσκονται έξω από αυτά τα συμφωνημένα πλαίσια».