Kινηματογραφικό αφιέρωμα στον πολυσχιδή καλλιτέχνη, «πατέρα» της ποπ αρτ Αντι Γουόρχολ, με 23 ταινίες και σπάνια ντοκιμαντέρ, πραγματοποιείται στον κινηματογράφο Τριανόν από τις 9 έως τις 19Μαΐου.

«Είναι οι ταινίες που ελέγχουν τα πράγματα στην Aμερική από τότε που εφευρέθηκε ο κινηματογράφος. Σου δείχνουν τι να κάνεις, πώς να το κάνεις, πότε να το κάνεις, πώς να νιώσεις και πώς να δείχνεις ότι νιώθεις». Aυτά δήλωνε ο Γουόρχολ ο οποιος από το 1963 μέχρι το 1968 σκηνοθέτησε περισσότερες από 60 ταινίες.

Ο τίτλος του αφιερώματος «Εργοστάσιο Προφητικών Εικόνων» παραπέμπει στο στούντιο του αμερικανού καλλιτέχνη, ένα παλιό εργοστάσιο κατασκευής καπέλων στον πέμπτο όροφο ενός κτιρίου στη Nέα Yόρκη το οποίο ενοικίαζε προς 100 δολάρια. Για να φτάσει κανείς εκεί έπρεπε να χρησιμοποιήσει ένα βιομηχανικό ασανσέρ.

Το πρώην εργοστάσιο έγινε τόπος συνάντησης καλλιτεχνών, διασημοτήτων, μοντέλων έως και χρηματιστών που συμμετείχαν σε συζητήσεις και σε ξέφρενα πάρτι.

Ο χώρος αυτός έμεινε στην ιστορία ως «Silver Factory», επειδή οι εσωτερικοί του χώροι ήταν καλυμμένοι με αλουμινόχαρτο και βαμμένοι σε ασημί χρώμα, όπως τους είχε διακοσμήσει ο φίλος του, Mπίλι Nέιμ.

Στο κινηματογραφικό αφιέρωμα, τις τέσσερις βουβές πειραματικές ταινίες του «μάγου» της ανατροπής θα «ντύσουν» με μουσικές περφόρμανς οι ION, The Boy, Adolf Plays The Jazz και Μιχάλης Δέλτα.

Οι ταινίες του Γουόρχολ, αποσπασματικές, βασισμένες στην ιδέα της επανάληψης, γεμάτες από όμορφα αγόρια, κατεστραμμένες ντίβες, εφήμερες φιλοδοξίες, εκφράζουν το παραλήρημα ενός ευφυούς καλλιτέχνη, όπως σημειώνουν οι διοργανωτές του αφιερώματος.

Ολόκληρο το πρόγραμμα του αφιερώματος

* Στον κινηματογράφο Τριανόν (Πατησίων και Κοδριγκτώνος 21, Αθήνα, τηλ. 210-8215.469) από 9 έως 19Μαΐου. Εισιτήρια: 6, 8 και 20 ευρώ.