Διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ των εταίρων της Emma Delta προκειμένου να οριστικοποιηθεί το ύψος της νέας βελτιωμένης προσφοράς για το 33% του ΟΠΑΠ, προκειμένου να κατατεθεί στο ΤΑΙΠΕΔ το αργότερο ως το πρωί της Πέμπτης, με βάση και το περιθώριο που της έχει δοθεί.

Χθες, το Δ.Σ του ΤΑΙΠΕΔ σε μια συνεδρίαση που ξεπέρασε τις πέντε ώρες, αφού έλαβε υπόψη την εισήγηση των χρηματοοικονομικών συμβούλων του διαγωνισμού, NBG Securities και Deutche Bank, και φυσικά τη γνώμη του ανεξάρτητου αποτιμητή Duff & Phelps (SK Aegis) ζήτησε από την Emma Delta να καταθέσει βελτιωμένη προσφορά εντός 48 ωρών. Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο, η νέα αυτή προσφορά θα αξιολογηθεί από το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ που θα συνέλθει εκ νέου την Πέμπτη.

Δεν αποκλείεται ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, να μην χρειασθεί να εξαντληθεί το 48ωρο, κάτι που σημαίνει ότι σε μια τέτοια περίπτωση, το ΤΑΙΠΕΔ θα προβεί σε επίσημες ανακοινώσεις νωρίτερα.

Υπενθυμίζουμε ότι η αρχική προσφορά της Emma ανήλθε στα 622 εκ. ευρώ, ωστόσο η αποτίμηση των συμβούλων αποκρατικοποιήσης μιλούσε για τίμημα 610 εκ. ευρώ, και του ανεξάρτητου αποτιμητή το τοποθετούσε στα 650 εκ. ευρώ κατ’ ελάχιστον ή στα 710 εκατ. ευρώ μαζί με το μέρισμα του 2012.

Το μέρισμα, που σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο διαγωνισμό θα δοθεί στο Δημόσιο, ανέρχεται σε 60 εκ. ευρώ, που σημαίνει ότι προστιθέμενο στα 622 εκ. ευρώ του αρχικού τιμήματος της Emma, τα έσοδα για το Δημόσιο φτάνουν τα 682 εκ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση στόχος του Ταμείου είναι να πετύχει υψηλότερο τίμημα, κοντά στα 700 εκ. ευρώ ή και λίγο πάνω από αυτά. Σημειώνεται ότι χθες η αποτίμηση του 33% των μετοχών του ΟΠΑΠ στο ταμπλό του χρηματιστηρίου ανήλθε σε 745 εκ. ευρώ.

Αντικίνητρο για κερδοσκοπικές κινήσεις

Όσο για τον δεύτερο διεκδικητή, την επενδυτική εταιρεία Third Point LLC τέθηκε εκτός διαγωνισμού, καθώς η προσφορά της εμπεριείχε όρους που δεν συμβάδιζαν με το διαγωνισμό. Ζητούσε συγκεκριμένα να μπορεί να πουλήσει τις μετοχές του ΟΠΑΠ χωρίς χρονικό περιορισμό, και χωρίς να δώσει στο Ταμείο μέρος της υπεραξίας που θα είχε ενδεχομένως μέχρι τότε δημιουργηθεί. Πρόκειται για όρο που έχει συμπεριληφθεί στο διαγωνισμό σύμφωνα με τον οποίο, αν ο επενδυτής αποφασίσει να πουλήσει τις μετοχές του ΟΠΑΠ εντός 3ετίας, τότε το 50% της υπεραξίας που θα αποκομίσει, θα αποδοθεί στο ΤΑΙΠΕΔ. Ο όρος αυτός που συμπεριλαμβάνεται σε κάθε διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ, και στην ουσία λειτουργεί σαν «αντικίνητρο» για τον εκάστοτε αγοραστή ενός περιουσιακού στοιχείου του Δημοσίου, να μην κινηθεί με βραχυπρόθεσμο κερδοσκοπικό ορίζοντα.

Επισημαίνεται ότι η πρόβλεψη της διοίκησης του ΟΠΑΠ για φέτος, είναι ότι τα καθαρά του κέρδη θα μειωθούν από τα 500 εκ. ευρώ του 2012 στα περίπου 115 εκ. ευρώ, κι αυτό εξαιτίας της απόφασης της κυβέρνησης να επιβληθεί φόρος 30% στα μικτά κέρδη του οργανισμού. Οπως λένε κύκλοι του Ταμείου, το μερίδιο του 33% που πωλείται επί των 115 εκ. ευρώ ισούται με 38 εκ. ευρώ. Δηλαδή το αρχικό τίμημα των 622 εκ. ευρώ που προσέφερε η Emma Delta ξεπερνά κατά 16 περίπου φορές τα 38 εκ. ευρώ.

Επίσης, αν ο φόρος 30% επί των μεικτών κερδών του ΟΠΑΠ ίσχυε από το 2012, τότε το Δημόσιο θα εισέπραττε 300 εκ. ευρώ.